Hockey på oväntade platser

0
285

De nationer som ligger i täten när det kommer till ishockey har någonting gemensamt. Ryssland, Finland, Kanada och så självklart Sverige. Vi lever i kalla klimat. Men visst finns det utmanare från varmare länder, som du får läsa mer ingående om här.

Det första vi tänker på när vi hör talas om landet Australien kan vara allt från giftiga ormar och kängurur till galen rugby och dykning bland korallrev. Ishockey kommer inte högt upp på listan, men visst utövas sporten även i stekheta Australien. Den australiska ishockeyförbundet grundades redan år 1923 och även om sporten inte hör till bland de populäraste i landet så bör hockey-fans inte helt räkna bort Australien.

Med mer än dubbelt så stor befolkning än vad vi har i Sverige så ser vi redan på siffrorna i antal registrerade spelare en stor skillnad. I Sverige har vi drygt 65,000 registrerade spelare medan Australien endast har cirka 4000 registrerade spelare. Australien ligger långt efter världstoppen och har ännu lång tid kvar innan vi kommer att se dem delta i VM. Efter att ha gått ut ur VM Division-II B obesegrade så kommer vi år se dom i VM Division-II A. Med de senare resultaten är det inte helt omöjligt att laget kommer att kunna kvalificera sig för OS 2022.

Före millennieskiftet så var populariteten på väg neråt. När den Australienska Ishockey Ligan, AIHL, bildades år 2000 så fick sporten en rejäl knuff i popularitet. Vad gäller den sydliga delen av jordklotet så är detta även den största ligan. Australien har även samarbete med sju organisationer för främjandet av sporten runt om i landet.

För nuvarande så är Australiens landslag rankade som nummer 33 i världen. Ifall dom kan prestera lika bra under 2017 som dom gjorde under 2016 så är möjligheterna för laget att snart stiga upp bland top25 inte helt utom räckhåll. Med tanke på att laget obesegrade gick ur deras division i VM 2016 så kan matcher förekomma på olika online bettingsidor som www.redbet.com/sv/sports med bra odds eftersom laget för tillfället stiger i ranking. Även damlandslaget kan vara värt att hålla ett öga på, som för tillfället är på plats 27 i världsrankingen.

Medan vi väntar på resultat kan vi bara hoppas på att fler av de sydligare länderna börjar fatta intresse för ishockey. Det börjar ju nästan bli lite för lätt för oss att hålla oss i toppen år efter år.

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

sexton − 3 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.