Hockey mer än här och nu

I perioder går det så många spännande matcher att man febrilt flippar mellan kanalerna, multitaskar och ändå knappt hinner med alla. Adrenalinnivån ligger på all-time-high. Men sen har vi perioderna då det är glest mellan spännande matcher, kanske glest mellan matcher överhuvudtaget.

Då får man söka sina kickar någon annanstans. Här går förstås preferenserna isär och medan vissa spelar levande kasino på nätet, till exempel hos Hajper.com, kanske andra lyfter blicken och funderar över hockeyn som sådan. Idrotten är ju trots allt mer än bara resultat, spelare och taktik.

Hockey från förr

Hockeyn som idrott är förhållandevis ung, om man exempelvis jämför med fotboll som sägs ha börjat i Kina kring 400 f.Kr. Vad som närmast kan liknas vid hockey dök upp i Holland på 1500-talet medan den nuvarande formen enligt många uppstod i Kanada under 1800-talet, när brittiska soldaters landhockey mötte urinvånarnas vintersporter. Till Europa sägs hockeyn har nått under 1900-talet.

Idrottens stora genombrott skedde i Antwerpen, där OS hölls 1920. Där och då fanns för första gången hockey med som internationell tävlingsgren. Så sent som 1970 förklarades hockeyn vara en nationalsport i Sverige, och i dagsläget hamnar herrhockey på fjärde plats över landets nationalsporter.

Mästerskap på internationell nivå

Olympiska spelen har vi nämnt, där IIHF har funnits med sedan 1920. I de olympiska mästerskapen fick endast amatörer spela, ända fram till 1976. 1930 tog ishockey-VM form, och sedan 1990 finns även damernas världsmästerskap inom idrotten.

För att öppna upp för mer möten över gränserna även mellan professionella spelare drog man 1976 igång Canada Cup (sedan 1996 World Cup) där NHL och IIHF samarbetar kring arrangemanget. Det här blev också en lösning för NHL-spelare eftersom NHL inte gjorde säsongsuppehåll under OS-perioden så dess spelare kunde delta i internationella mästerskap.

Mästerskap på Europanivå

Det har dröjt länge innan damerna släpptes in i idrotten, vilket inte minst märks på Europanivå. 1910 började herrarna mötas i europamästerskap (mellan landslag), medan damerna kom med så sent som 1989 – nästan 80 år senare. Europamästerskapen ingår numera normalt i VM och OS och hålls därmed varje år, men inledningsvis hölls mästerskapen separat.

Euro Hockey Tour är en landslagsserie som kom till 1996/97, dvs. i samma veva som World Cup. På Europanivå möts även ländernas bästa ishockeyklubbar – här ryms flera mästerskap varav schweiziska Spengler Cup räknas som det äldsta.

I IIHF European Champions Cup, som kom till så sent som 2005, möts de bästa lagen i de sex främsta hockeyländerna. En föregångare till denna cup var European Hockey League, och det fanns även andra föregångare dessförinnan.

Mästerskap utanför Europa

Ishockey är inte bara en sport för västvärldens norra hemisfär. De asiatiska vinterspelen – en motsvarighet till vinter-OS här, hålls för herrar sedan 1986 och för damer sedan 1996. Här deltar exempelvis Japan och Kina. Men hockey i Asien spelas mest i form av landhockey och har funnits med i asiatiska spelen (som motsvarar sommar-OS häromkring) sedan 1958.

Avslutningsvis

Det kan vara klokt att förstå ishockey som en del av hockey (dvs. även landhockey), även om idrotterna har utvecklats i separata riktningar sen tidiga 1900-talet. Men regler och spelets karaktär är i stort sett desamma. Och även om ishockey är stort bland västvärldens nordliga I-länder så är hockey i sin helhet ett globalt fenomen.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN