Håll friluftskniven i gott skick i sommar

Under sommaren är det dags att byta ut hockeyrinken mot äventyr i vår vackra natur. Om du gillar att vandra, campa, jaga eller fiska så är utrustningen a och o för att det ska vara bekvämt att vara ute i mark och skog. Friluftsknivar av olika slag är nödvändig utrustning av många olika anledningar, så se till att hålla knivbladet skarpt och i gott skick för att vara förberedd inför sommaren.

Om du vill tillverka din egen kniv för att det är roligt eller för att du gillar att tälja, så kan du köpa blad för kniven hos Lamnia. Det finns många knivblad från finska tillverkare som du kan sätta till ett egentillverkat handtag på. Det är en rolig aktivitet, samtidigt som det är något speciellt med att använda sin egen kniv ute i vildmarken. Du kan även byta ut gamla, slöa knivblad till nya blad om det behövs.

En slö kniv är farlig att använda, eftersom den kan skära eller hugga på fel sätt och leda till att man slinter med handen och skadar sig. Den slöa kniven gör att man överkompenserar med mer kraft och det kan bli farligt om det vill sig illa. Vassa knivar är dessutom mer bekväma att använda.

En kniv av god kvalitet kan alltid få ett nytt liv genom att den slipas regelbundet. Gör det till en vana att slipa kniven inför varje säsong, eller efter att den har använts mycket. Köp gärna en bra knivslip och läs på om hur man slipar på rätt sätt. De flesta moderna knivslipar är mycket enkla att använda och har skyddsmekanismer som ser till att slipningen går rätt till.

För att underhålla kniven till vardags går det bra att använda ett brynstål, men alla knivar måste slipas då och då för att eggen ska bli vass igen. Att själv underhålla kniven med ett brynstål och en hemmaslip går bra, men om man verkligen vill ta hand om kniven så är det en grundslipning som gäller. Då kan man behöva anlita någon som grundslipar kniven åt en. En kniv kan vara skarp direkt efter man har slipat den själv, men genom en grundslipning håller den sig vass mycket längre.

Bra knivar håller nästan hur länge som helst, så det lönar sig att köpa kvalitetsknivar från början. Ett tips är att besöka den finska webbutiken Lamnia, för i deras urval av knivar från kända varumärken finns det något för alla aktiviteter. Det går även att köpa knivslipare, brynstål och annan utrustning som håller kniven i toppskick inför sommarens äventyr.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN