En väntad duo i botten av tabellen

Bottenstriden i Svenska Hockeyligan säsongen 2019/2020 är allt annat än spännande. Både Leksands IF och IK Oskarshamn är avhängda sedan en tid tillbaka och bör redan ha tankarna på kvalspel. Blickar vi tillbaka till säsongsinledningen och förväntningarna som fanns på de båda klubbarna, är det ett väntat tabelläge de befinner sig i så här på upploppet av säsongen. 

På förväg tippade i botten

Inför säsongen rådde det viss konsensus över att Leksand och Oskarshamn skulle vara två lag som tampades i botten av tabellen. Om man jämför svenska bettingsidor med varandra från tiden då SHL-säsongen startade, samt tittar på olika experttips från samma period, så återfinns de båda klubbarna bland de mest nederlagstippade i de allra flesta fallen.

Det som lagen slåss om nu, förutom hedern, är att undvika jumboplaceringen och ett troligt möte med Hockeyallsvenskans suverän, IF Björklöven. Björklöven har ett stadigt grepp om förstaplatsen i Sveriges näst högsta division, men för att nå direktkval mot det sämst placerade laget i SHL så måste de först besegra tvåan i den Hockeyallsvenska finalen. I nuläget är det Modo Hockey som innehar andraplatsen i tabellen.

Övriga lag som kan bli potentiella motståndare för Leksand och Oskarshamn är klassiska klubbar som Timrå IK, Västerås IK och Södertälje SK. Även BIK Karlskoga, Vita Hästen och Mora ligger för närvarande på tabellplaceringar som resulterar i en plats i Hockeyallsvenskans slutspelsserie.

Det kan bli en tidig semester för favoriten

Det är främst tre lag som slåss om den sista slutspelsplatsen i SHL, och för att undvika en tidig säsongsavslutning. Linköping HC har ett stadigt avstånd ned till kvalspel, men också en bra bit upp till slutspelsplats. Ovanför sig har man Brynäs IF och, oväntat nog, en av säsongens stora förhandsfavoriter i Växjö Lakers. Växjö ligger just nu på den sista slutspelsplatsen, men lär kasta några oroliga blickar neråt i tabellen där Brynäs och Linköping lurar.

Medan lag 1-10 är delaktiga i slutspelet och lag 13-14 tvingas till kval, så hamnar lag 11-12 i ingenmansland och tvingas titta på när resterande lag slåss för ära och överlevnad. I nuläget finns det alltså en överhängande risk att ett av dessa två lag blir Växjö. De har allt i egna händer, men mycket kan hända under de avslutande omgångarna.

Att kval- och slutspel närmar sig är ett säkert vårtecken. När fåglarna börjat kvittrar, all snö smält bort och solen börjar att värma så letar sig Sveriges hockeypublik till tv-sofforna, och till arenorna med deras isbanor – i hopp om framgång för favoritlaget. Nu är det enda som återstår att se vilka lag som klarar av att hitta nya krafter inför stundande kval- och slutspel.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN