Elias Peterssons minst sagt imponerande NHL-start

Inför säsongen handlade allt om Rasmus Dahlin som blev draftad etta av Buffalo Sabres. Det var den första svenska spelaren sedan Mats Sundin att bli vald först. När säsongen nu har varit igång i drygt en månad är det istället en annan spelare som är namnet på allas läppar. Det handlar naturligtvis om Elias Pettersson, den hetaste NHL-svensken just nu som leder såväl poäng- som målligan överlägset av alla rookies. Elias har gjort sådan succé att självaste Wayne Gretzky gick ut och hyllade svensken för sin start i klubblaget Vancouver.

Rekordinledning av Elias Pettersson

Efter att ha gjort poäng i de inledande fem omgångarna åkte Pettersson på en rejäl tackling av Panthers Mike Matheson. Svensken ådrog sig en hjärnskakning och missade nästan två veckor av serien medan Matheson fick två matchers avstängning. Smällen har verkar dock inte ha påverkat Sundsvallssonen något särskilt, eftersom han fortsatt öser in poäng även efter skadan.

Totalt har det blivit 10 mål och 7 assist på 13 matcher. Inte illa för en spelare som gjorde sin första säsong i Timrå, SHL för bara ett år sedan. Efter att ha stått för 56 poäng på 44 matcher för Timrå blev han vald femma i NHL-draften. Vancouver Canucks ångrar nog knappast att de valde Elias Pettersson efter hans säsongsinledning.

Hyllad av Wayne Gretzky

Efter Petterssons minst sagt spektalulära start har såväl experter som fans stått i kö för att hylla svensken. Senaste att stämma in i hyllningskören är världens bäste ishockeyspelare genom tiderna, Wayne Gretzky. Som den spelaren i NHL-historien med flest poäng, mål och assists, är det enkelt att anta att han vet vad han pratar om. Efter att ha sett Elias briljera på världens största hockeyscen är den evige nummer 99 minst sagt imponerad när han pratar med ’Sportsnet 650 Monday Morning’.

  • Från min synvinkel, har han många likheter med mig själv. Hans känsla för hockey och speluppfattning är lika bra som vem som helst idag, och det är nog där jämförelserna kommer ifrån – betydligt mer från speluppfattningen än något annat.

Pettersson har precis fyllt 20 år och är bästa poängspelare i sin nya klubb. Med sina 10 mål och 7 assists på bara 13 matcher anser Gretzky att fansen på Rogers Arena har mycket att se fram emot under säsongen.

  • Jag har haft chansen att se honom några gånger på tv och han är rolig att titta på, och han spelar med mycket passion och energi. Det är exakt vad fansen i Vancouver behöver efter att bröderna Sedin pensioneras.

Man kan minst sagt säga att Gretzky är imponerad av det han sett av Pettersson, eftersom han dessutom jämför honom med en annan av de riktigt stora, nämligen Pittsburgh Penguins superstjärna Sidney Crosby, också en personlig favorit för Wayne Gretzky.

  • En spelare som Pettersson spelar förmodligen mer i linje med Sidneys spelstil eller kanske till och med som jag brukade spela, genom att han måste ta hänsyn till sin omgivning och lita på känsla och instinkt, snarare än något annat, eftersom han inte är en särskilt stor kille.

Fem poäng i samma match

Trots att Elias Pettersson producerat poäng regelbundet under serien är det en match som sticker ut. När Vancouver tog emot Colorado hemma stod Elias för hela fem (!) poäng, i en och samma match. Han har dessutom gjort två poäng eller fler i ytterligare tre matcher; mot Calgary Flames x 2 och Minnesota Wilds. Det återstår att se om det höga poängsnittet håller i sig för succésvensken.

Det finns en del rekord som Rookie att sträva efter för Elias Pettersson men det är inga lätta bragder att slå. Flest mål under en säsong har Teemu Selänne stått för med hela 76 stycken. Ett rekord som stått sig sedan finländarens debutsäsong 1992-93. Gällande assistrekordet ligger det på 70 målgivande passningar under en och samma säsong från en Rookie. Peter Stastny och Joe Juneau har båda lyckats med bedriften. Ska Elias slå rekord som den rookie med flest poäng under sin debutsäsong, måste han mäkta med 132 poäng, något Teemu Selänne lyckades med.

Hur går det för Vancouver i NHL?

Trots Elias superstart är det svårt att se hur Vancouver ska kunna hota om Stanley Cup. Visserligen leder man ’Pacific Division’ i skrivande stund men 41.0 i odds på seger i Stanley Cup talar sitt tydliga språk. Vill man placera ett spel på Vancouver som Stanley Cup-vinnare eller bara gillar att betta på NHL är det en bra idé att ta en titt på den lista över svenska betting bonusar som finns hos betting.se.

För Elias skull hoppas vi att Vancouver går långt men det finns många andra svenska stjärnor att heja på om det skulle bli tidigt uttåg för Vancouver. Om formen fortsätter att hålla i sig kommer Elias Pettersson garanterat att vara en av huvudfavoriterna till Calder Memorial Trophy, priset till NHL:s bästa rookie. I så fall skulle Pettersson bli en av blott fyra svenskar som vunnit det åtråvärda priset. Tidigare är det bara Peter Forsberg, Daniel Alfredsson och Gabriel Landeskog som förärats med Calder Memorial Trophy.

Andra svenska rookies att hålla koll på 2018/19

Naturligtvis är Rasmus Dahlin den spelare att hålla koll på. När han gjorde sitt första mål i ligan den 13 oktober, blev han den yngste svenska målskytten i ligans historia och dessutom den yngste backen av alla nationer att göra mål sedan 1995.

Dessutom har talangerna Isac Lundeström och Marcus Pettersson imponerat i Anaheim Ducks. Håll också ett extra öga på Andreas Johnsson (Toronto), Oskar Lindblom (Philadelphia), Christoffer Ehn (Detroit), Rasmus Andersson (Calgary) och Gabriel Carlsson (Columbus). Den svenska NHL-säsongen 2018/19 ser mycket intressant ut än så länge

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN