Dubbelt Norrland i topp

Hockeyallsvenskan är nu i full gång med runt tio spelade omgångar. För första gången på flera år återfinns två norrländska lag i toppen av serien och det i form av Timrå IK och IF Björklöven, något nog inte så särskilt många hade trott med tanke på hur det har sett ut för lagen under de senaste säsongerna.

Sex segrar på åtta matcher

Framför allt för Timrå har starten på säsongen varit helt lysande. Segern mot Västervik hemma i NHK Arena, där matchens enda mål gjordes av 17-årige Jakob Olofsson i mitten av tredje perioden, innebar fjärde raka trepoängaren för Timrå och den sjätte på åtta matcher. Faktum är att Timrå endast tappat fyra poäng så här långt i serien.

En stor del i Timrås framgång har också målvakten Henrik Haukeland som i och med 1-0-segern mot Västervik kunde inkassera sin andra nolla för säsongen. Totalt har Haukeland endast släppt in tio mål på åtta matcher, vilket är minst sagt imponerande.

Dubbelt Norrland i topp
Source: ’Entrén till NHK Arena’ by Hans Lindquist via Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

Att Timrå skulle ligga högt upp i årets Hockeyallsvenskan är dock ingen större överraskning då laget i stort sett alltid kvalificerar sig för play off-spel eller motsvarande i slutet av säsongen. Så sent som säsongen 2012/13 spelade Timrå i SHL eller Elitserien som den hette på den tiden.

För den som ägnar sig åt betting på hockey bör inte Timrås framgångar heller komma som någon överraskning då laget inför säsongen hade tredje lägst odds som vinnare av Hockeyallsvenskan. Endast AIK och Almtuna IS hade lägre odds.

Höstens stora överraskning

Att Timrå skulle finnas med i toppen av Hockeyallsvenskan är som sagt inte så konstigt, men att även Björklöven skulle göra det får ses som mer anmärkningsvärt.

Umeålaget har inlett säsongen på ett strålande sätt med segrar mot lag som Modo och Södertälje SK. Sedan får vi ju heller inte glömma hemmapremiären mot Leksands IF där man på ett imponerande sätt vände ett underläge med 1-3 till seger med 6-3 i den sista perioden. Såhär långt har Björklöven endast en förlust hemma i T3 Center och den kom mot IK Pantern.

Dubbelt Norrland i topp
Source: ’T3 Center’ by Fredriklarssonphotgraphy via Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

En stor förklaring till Björklövens framgångar är att laget öser in mål. Efter nio omgångar har det blivit inte mindre än 33 fullträffar, vilket är sju mål fler än det lag i serien som gjort näst flest mål.

Sedan har ju Björklöven också två av seriens bästa poängplockare i laget i form av amerikanen Austin Farley och kanadensaren Alex Hutchings som för närvarande ligger tvåa respektive fyra i Hockeyallsvenskans poängliga.

Återstår nu att se hur långt detta kan räcka för Björklöven som spelat hela 26 säsonger i den högsta serien. Senaste gången var säsongen 2000/01 när man slutade klart sist i grundserien och sedan i Kvalserien var endast en poäng ifrån att klara nytt kontrakt.

Sedan dess har Björklöven lyckats ta sig till kvalspel ytterligare ett par gånger, dock utan att ta sig hela vägen upp till högsta serien. Om man lyckas i år vet vi någon gång i slutet av mars eller början på april.

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN