Doldisen njuter av VM-succén

Rasmus Asplund stod för åtta mål i Buffalo under hela NHL-säsongen. Nu i VM i Tammerfors gör han succé med sina sex gjorda mål.
– Jag försöker bara ta in allting och njuta av det, säger Rasmus Asplund till TT.

Du kan läsa nyheter om ishockey varje dag, speciellt nu under Ishockey-VM i Finland, där svensken Rasmus Asplund gör succé. Nu hoppas han på en liknade roll i Buffalo som den han har i Tre Kronor.

– Jag gjorde ändå 27 poäng under säsongen som var, men självklart är VM en fantastisk hockeyscen att få visa vad man är för spelare och vad man har för verktyg i verktygslådan. Det är klart det är en stor möjlighet, säger den han till TT.

Guld som gäller

Även om han hoppas på att målsuccén i VM ska ge honom högre status i NHL, är det Tre kronor och ett hägrande VM-guld som gäller.

– Jag ville prestera jättebra, men att jag skulle leda skytteligan hade jag inte föreställt mig. Det är inte min huvudfokus heller, det är att spela om medaljerna och den guldmedalj som är i sikte, säger Asplund.

Förbundskapten Johan Garpenlöv använder Asplund frekvent i alla spelformer, fem mot fem, boxplay och powerplay. Han är den svenska forward som har snittat mest speltid, 21.29 per match.

Han startade VM tillsammans med Joel Kellman, Växjö, och Max Friberg, Frölunda. I mötet med Norge ersattes Friberg av Columbus Emil Bemström.

Tvåmålsskytt

Asplund gör två mål per match eller så går han mållös. I mötet med Norge var det den tredje matchen han svarade för två av Tre Kronors mål. De andra målen har kommit mot Storbritannien och Tjeckien.

Buffaloforwarden fick, som han säger själv, ett stort lyft under pandemisäsongen 2020–2021. Han tränade extra när matcherna var uppskjutna och fanns i den så kallade ”taxitruppen” som fanns och tränade nära laget för att snabbt kunna ta en plats om någon i A-truppen insjuknade i covid eller blev skadade.

– Jag fick köra väldigt mycket extra med teknik och sånt i taxigruppen, vilket kanske var nyttigt för mig. När det inte gick att göra så mycket annat gjorde det att fokuset på hockeyn blev ännu större. Jag fick lite extra träning och extra fys och med facit i hand så kanske gjorde att det tippade över till min fördel.

Sverige är redan slutspelsklart inför slutmatchen, men en seger över Lettland gör att laget slutar sämst tvåa i gruppen. Det innebär i sin tur att det blir ett på pappret enklare kvartsfinalmotstånd och att man får stanna kvar och spela kvartsfinalen i Tammerfors.

– Det är oerhört viktigt, vi ska ha tre poäng i morgon. Det är målet, säger han.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN