Foto: Bildbyrån
Vad är det som gör en sportliga bra? Självklart måste den omsätta tillräckligt med pengar för att man ska kunna bygga pampiga arenor och locka till sig de största talangerna. Det måste också finnas fantastiska tränare och hängivna fans.

Men viktigast av allt är att en sportliga värd att titta på måste visa upp de allra bästa spelarna i världen. National Hockey League (NHL) grundades 1917, men var faktiskt redan från start en internationell hockeyliga med lag från både Kanada och USA. Nuförtiden kommer spelarna i NHL från världens alla hörn. Faktum är att det just nu finns hela 16 nationaliteter representerade i NHL.

Några av de bästa spelarna i ligan har rest långt hemifrån för att spela i NHL. Du har exempelvis Bruins försvarsspelare Zdeno Chara från Slovakien, Oilers forward Leon Draisaitl från Tyskland och Capitals vänsterforward, ”Ovi” (Alexander Ovechkin), som föddes i Ryssland. Listan skulle kunna göras hur lång som helst, men i den här artikeln tänkte vi ta en närmare titt på de bästa nordiska spelarna i NHL just nu.

Danmark

Det finns ett flertal danska spelare med spännande framtidsutsikter i NHL, men Nikolaj Ehlers är definitivt en som är värd lite extra uppmärksamhet. Ehlers är bara 23 år gammal, men har hunnit spelat som ytterforward i Winnipeg Jets sedan 2015 och på fyra år gjort över 100 mål.

För de som spelar Fantasy Hockey, betraktas Ehlers som en säker tekare till ett rimligt värde. Det är osannolikt att du får se några större siffror på regelbunden basis från Ehlers, men det är hans övergripande stabilitet i rinken som ändå gör honom till ett bra val. Fantasy Hockey är egentligen inget chansspel och även om du ibland behöver gambla lite när du väljer spelare, är det bättre att välja en spelare med pålitliga poäng än att satsa på en högriskspelare.

Finland

Det finns så många finska toppspelare som visar framfötterna i NHL att det är omöjligt att bara plocka ut en enda, men låt oss i alla fall börja med att titta på Mikko Rantanen. Rantanen, som spelar högerforward i Colorado Avalanche, har bjudit på några riktigt imponerande poängsviter sedan hand draftades 2015. Faktum är att hans prestationer varit så imponerande att han förra året antog ett erbjudande om att teckna ett långtidskontrakt värt 55,5 miljoner dollar med Avalanche.

Det går inte att prata om finska hockeyspelare i NHL utan att nämna två av de tio bästa målvakterna under säsongen 2019–2020, Bostons Tuuka Rask och Nashvilles Pekka Rinne. Båda dessa Finlandsfödda målvakter har visat prov på imponerande talang, för att inte nämna Rinnes målvaktsmål som var ganska coolt.

Norge

Det är en ytterst liten procentandel norska hockeyspelare som tagit sig hela vägen till NHL genom åren, men Minnesota Wilds högerforward, Mats Zuccarello, förtjänar ett omnämnande. 32-Åringen har spelat för ett antal olika lag i NHL sedan han skrev på som s.k. ”free agent” för New York Rangers 2010. Han har gjort över 250 assist och mer än 120 mål under sin NHL-karriär. Zuccarello har även spelat i den svenska elitserien, där han fick utmärkelsen Guldhjälmen, innan han begav sig vidare till NHL som ligans mest värdefulla spelare.

Sverige

Svenska spelare utgör den tredje största andelen av alla nationaliteter i NHL; efter spelare från Kanada och USA. Av alla spelare i NHL har 11,7 % sitt ursprung i Sverige, så det finns många fantastiska svenska hockeystjärnor värda att notera. Vi börjar med Nicklas Bäckström. Bäckström anses vara en av ligans bästa passningsspelare, och vid 32 års ålder har han 240 mål och 671 assist. Bäckström har spelat för Washington Capitals sedan 2007, vilket visar på det enorma värde som han fortsätter att bidra med till laget.

St. Louis Blues center Alexander Steen är en annan svensk spelare som fortsätter att vara ett stort namn i NHL. Den 35 år gamla Steen kanske inte har lika många assist som Bäckström, men han har gjort 242 mål och hjälpte under 2019 sitt St. Louis Blues att vinna Stanley Cup för första gången.

Sist men inte minst måste vi nämna Sharks försvarsspelare Erik Karlsson. Efter att ha draftats av Ottawa Senators 2008 har Karlsson hunnit göra 134 mål och hela 465 assist. Karlsson har vid två tillfällen fått utmärkelsen James Norris Memorial Trophy, som delas ut till den bästa försvarsspelaren i NHL.

Kommentarer

Kommentarer