Därför ska hockeyn inte ta efter fotbollens VAR

Efter den första matchen i kvalet mellan Brynäs och HV71 lyftes frågan om att VAR, Video Assistant Referee, ska införas även i ishockeyn. Det är viktigt att hockeyn inte går i fotbollens VAR-fälla.

I sommar är det dags för Fotbolls-EM och det jag ser fram mot är inte VAR-avbrotten. Däremot ser jag fram mot uttagningen av Sveriges EM-trupp som sker innan EM-uppehållet. Hoppas att den kan glädja lika mycket som Tre Kronor de senaste åren, förutom VM 2019.

Det är med en viss oro jag läser ett utspel av Sportbladets mångårige journalist Mats Wennerholm, där han lyfter frågan att införa VAR, utöka Situationsrummets befogenheter, även i hockeyn. Wennerholm syftar på den händelse där Brynässpelaren, Noel Gunler, åkte på en två matcher lång avstängning efter en ful crosschecking på HV71:s Emil Andrae. Wennerholm anser att situationsrummet och domarna ska få möjligheten att videobedöma utvisningar. Frågar du mig är mitt svar glasklart, hockeyn får inte gå i fotbollens VAR-fälla, som tar för mycket tid från spelet.

Ha kvar det hockeyn har

Första matchen i matchserien mellan Brynäs och HV71 var en match som var väldigt spänd. Det var ett ställningskrig där man märkte att mycket stod på spel. Till slut vann Brynäs efter att ha avgjort på övertid. Det avgörande målet fick man videogranska om målet verkligen skulle godkännas, vilket det gjordes. Här är det helt rätt att koppla in Situationsrummet och granska om målen går rätt till. Det ska hockeyn behålla, men inte ha mer situationer än det och om det är målvaktsinterference eller inte. I övrigt måste hockeyn få vara den bedömningssport som det är. Det är en del av sporten att domarna gör misstag. Dessutom, ingen videobedömning i världen hade kunnat ge Brynäs det bortdömda målet tillbaka – domarna hade ju redan gjort misstaget att blåsa av för tidigt.

Gällande den omtalade utvisningsmissen där Noel Gunler i stället avstängd i efterhand av disciplinnämnden, har jag stor förståelse över frustrationen i HV-kretsarna. Hade det upptäckts när det väl hände av domarna hade troligen HV71 fått med sig ett fem minuter långt powerplay. I matcher som är så här täta är varje mål oerhört viktigt och vem vet vad utgången på matchen hade kunnat bli i ett eventuellt powerplaymål vid det tillfället.

Passar inte i hockey

Om man ska till alla situationer som händer under en match tycker jag domarna gör det väldigt bra. Ishockey är en oerhört snabb och fartfylld sport där uppstår mängder med situationer under en match. Att domarna missar vissa incidenter är inte mer än mänskligt, men tråkigt nog blir det ibland väldigt matchavgörande situationer som man missar. Men om man leker med tanken att VAR skulle införas i hockeyn, är jag rädd för att spelet skulle bli lidande, mycket lidande. Tänk alla avbrott som skulle uppkomma, alla situationer som skulle granskas.

Inget illa om fotboll, men hockey är en sport där det oftast tillåts lite hårdare närkampsspel och tuffa situationer. Tänk om domarna skulle behöva blåsa av efter nästan varje närkamp och se om något oschysst skedde? Det skulle skada intensiteten i spelet och behöva pausa spelet flera gånger per match. Jag förstår såklart att det inte skulle hända i varje situation, men jag tror ändå det kommer vara i den grad så att det skadar spelet. Ishockeyn har redan en stor fördel i att man faktiskt kan använda sig av videogranskning vid tveksamheter om det är mål eller inte.

Att man använder sig av det till att kolla om målet ska godkännas eller dömas bort, tycker jag verkligen inte är ett problem utan snarare tvärtom, men återigen man får inte gå i fotbollens VAR-fälla!

Samma förutsättningar

Inför alla matcher har båda lagen samma förutsättningar på isen. Man har domare som är helt neutrala som gör sitt bästa. Ibland har ens eget lag otur med domslut som kanske inte är helt rätt, men nästa gång så kan det vara tvärtom. Visst är det frustrerande, men jag tycker ändå det är en del av spelet. Jag tycker inte man ska behöva gå in och peta i varje situation i efterhand, utan det finns redan domare som reder ut det på isen för stunden. Sedan om man missar något under matchen är det jättebra att disciplinnämnden kan gå in och ”straffa” i efterhand så inte liknade grejer ska hända igen.

I min värld passar inte VAR i ishockeyn, i alla fall inte i samma form som den används i fotboll. Om det blir aktuellt i framtiden vet jag inte, men jag hoppas inte den dagen ska komma.

Morgan Götesson

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN