Borde hockey vara Sveriges nationalsport?

Klart att hockey är Sveriges nationalsport! Det är i varje fall vad Ishockeyförbundet kallar sporten för med jämna mellanrum och det är kanske inte så konstigt.

Svenska Fotbollsförbundet hävdar ju samma sak som fotbollen. Men om vi ser på allt som talar för att en viss sport är den främsta i Sverige ligger hockeyn riktigt bra till.

Hockey är otroligt typiskt för Sverige

Om vi börjar med att se på sporter som är typiska för Sverige kanske du först tänker på bandy och innebandy. Det är klart att bandyn ligger bra till som nationalsport med tanke på att den faktiskt kommer från oss. Men ponera var bandyn kommer från. Hur har vi kommit fram till att vi ska springa med klubba och boll på en plan utan is?

Just det. När det inte fanns is att köra hockey på skapades bandyn. Den är en spin-off av hockeyn som är ännu mer typiskt för Sverige. Andra länder som bara kan drömma om att spela hockey utomhus under så många månader av året kan inte förstå denna tradition på samma sätt.

I modern tid finns det ju hockeyrinkar i varje stad och inte behöver vi byta pucken mot boll på en geggig fotbollsplan. Isen finns där året om och ungdomar fortsätter att flockas till den. Både killar och tjejer.

När vi ser på hur många hockeyföreningar som fick Coronastöd under 2020 är det också tydligt att det här ses som en av våra viktigaste sporter även rent politiskt. Det är utan tvivel en sport som vi håller om när det blåser pandemivindar.

Men fotbollen är väl ändå störst?

Frågan om vilken sport som är störst i Sverige får ofta svaret fotboll. Det beror på att man grundar svaret på antal medlemskap i svenska sportföreningar där fotbollen är väldigt stark. Fotbollen ges också som förslag på vilken sport som borde vara Sveriges nationalsport av experter som forskaren Torbjörn Andersson.

Men direkt efter fotbollen nämner Torbjörn hockey för det här är en sport som vi svenskar förknippar med vårt lands sporttradition. Även om fotbollens föreningar har fler medlemmar kan hockeyn ändå ta första plats just av denna anledning.

Hockeyn har många talanger

En annan sak som vi måste beakta är det där med talanger. Under det senaste årtiondet har vi sett otroligt många unga talanger inom hockeyn. Ta en titt på hur många svenska spelare som gått till NHL och det blir tydligt att vi är en hockeynation. Om andra länder ser oss som en sådan borde det kanske också räknas in när vi ska komma fram till vårt lands nationalsport.

Kanske blir det delad plats

Nu kan det ju tänkas att de som vurmar för fotboll som Sveriges nationalsport har minst lika många bra argument för att fotbollen ska ta första platsen. Även om de inte kan diskutera saker som att Sveriges klimat är som klippt och skuret för hockey går det ju att peka på många talanger och en hel del fotbollsframgångar.

Kanske går det att låta två sporter få delad plats som Sveriges nationalsport. Sedan kan vi som vet tänka att det ändå är helt uppenbart vilken sport som är störst och viktigast för vår nation. Oavsett vad förståsigpåarna säger!

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN