Betting utan licens på Hockey vs. Betting svensk licens?

0
155
Foto: Bildbyrån
Kanske är du specialist på att spela liveodds på SHL eller så är du vass på handikappoddsen på NHL. Du kanske också är en av de ganska få lönsamma spelarna på hockeyodds på nätet. Låt oss därför säga att du redan har din bettingstrategi utstakad. Då återstår följande problematik: kan du på dagens licensierade spelmarknad i Sverige spela för de summor du önskar? Det korta svaret är NEJ.

Som det svenska bettinglandskapet ser ut idag föreligger många begränsningar, åtminstone när det gäller insättningsgränser, bonusar och andra spelarincitament. Alternativet är att du spelar utanför Sveriges licenslagstiftning. Detta kallas idag på nätet för ”betting utan svensk licens”, vilket har både sina för- och nackdelar. Låt oss titta vidare på saken.

Två definitioner av betting utan svensk licens

Vi nämnde nyss begreppet ”betting utan svensk licens”, vilket enkelt betyder att du som spelare öppnar ett spelkonto hos ett spelbolag utanför Sveriges gränser. Det kan till exempel vara hos en operatör med licens i Malta eller någonstans på andra sidan Atlanten såsom Curacao eller Panama.

Den andra definitionen för betting utan licens går under frasen ”betting utan spelpaus”, vilket mer syftar på självexkluderingsmekansimen ”Spelpaus” som Lotteriinspektionen och regeringen lade fram. Via denna kan spelare med uppenbara spelberoendetendenser enkelt stänga av sig från spel – allt från 1 månad upp till ett år. Samma sorts kundgrupp som kanske ändå vill spela men därmed inte kan på grund av denna mekanism, söker sig därmed till spelbolag utan licens.

Vilka är fördelarna?

En fördel är att det går att spela utan gränser. I stället för maxinsättningar på 5000 kr går det i princip att göra hur stora insättningar man önskar.

Spelare kan räkna med fler och större bonusar. Såväl insättningsbonusar som återkommande oddsbonusar (reloadbonusar). Givetvis måste man vara vaksam över vilka omsättningskrav dessa kommer med för just hockey eller sports betting. Andra spelarincitament som bettingtävlingar, riskfria spel, cashback och VIP-förmåner hittar du inte längre hos spelbolag med svensk licens. Även spelutbudet är bättre hos utländska spelbolag, lägre divisioner och juniorhockey går enbart att betta på hos bettingbolag utan svensk licens.

Allteftersom tiden lidit har regeringen och lotteriinspektionen vidtagit alla sorters åtgärder för att ganska så kraftigt minska spelberoendet i Sverige. Detta har knappast löst spelberoendeproblematiken, utan snarare försämrat underhållnings- och mervärdet för den inhemska oddsspelaren. Fortsätter denna tendens så ligger fördelarna onekligen hos spelbolagen utanför licensen, liksom hos den svenska oddsspelaren som söker sig utanför Sveriges gränser.

Vilka är riskerna?

Ett av huvudmålen med den spellag som infördes i Sverige var att få bukt på spelberoendet. Några av åtgärderna var att sänka insättnings- och satsningsgränserna. Detta är något som inte regleras utan licens. I princip kan du räkna med att kontrollmekanismen för spelberoende – i.e. Spelpaus – knappt finns.

Licenslagstiftningen i Sverige är givetvis trygg i aspekten finansiell spelarsäkerhet. Du kan vara helt trygg med att du får dina pengar utbetalade

Betalningsmetoderna är begränsade om du öppnar spelkonto hos spelbolag utan svensk licens. Det ryktas om att betting utan licens med Trustly och Bankid fortfarande är möjligt, men kanske är det bara en tidsfråga innan oddsspelarnas allra populäraste betalväg slopas för de svenska spelare som försöker med insättningar och uttag hos spelbolag som operar utanför Sverige.

Är betting på ishockey utan licens olagligt?

Ett ganska rakt svar på denna fråga är NEJ. Som konsument är det inte olagligt att öppna ett spelkonto hos ett spelbolag med spellicens utanför Sverige. Dessvärre kan du som spelare bli skattepliktig med 30 procent på vinsten, precis som om det vore en realisationsvinst vid en aktieförsäljning. Skillnaden mellan spel och aktier är – till spelarens nackdel – att du inte kan dra av förluster på ditt oddsspel.

Hur mycket bättre eller sämre är oddsen?

Detta är en svår fråga att svara på då vi saknar en bredare jämförelse mellan svensklicensierade bolag och de utländska spelbolagen. En sak är dock säker, de spelbolag som operar med svensk licens måste skatta på sina bolagsvinster i Sverige. Skattesatsen är satt till 18 procent vilket naturligtvis tär på marginalerna. Skatten skulle i sin tur kunna innebära att oddsen för dig spelare blivit snålare. Emellertid kanske detta antagande faller givet att de svensklicensierade spelbolagen måste hitta fler spelaincitament som motkompenserar bortfallet av återkommande bonusar. De skulle i sådant alltså kunna locka spelare kvar genom attraktivare odds.

Om vi skulle våga oss på en gissning skulle nog oddsen – på såväl hockey som andra sporter – vara tämligen snarlika mellan spelbolagen med respektive utan svensk licens.

Valet och kvalet

Om vi går tillbaka till frågan huruvida man ens skall snegla åt spelbolag utan svensk spellicens eller inte, beror det helt enkelt på vilken nivå du befinner dig i ditt spelande. Behöver du verkligen spela för högre pengar varje dag, vecka eller månad? Är du en lönsam spelare så är svaret JA, men för de flesta andra som spelar mer för underhållningsvärdet blir svaret NEJ.

Överhuvudtaget blir processen enklare om du spelar på hockeyodds med svensk licens och du kan vara helt säkert på att du snabbt och säkert kan ta ut dina pengar. Oddsen är knappast sämre heller, men däremot kan du inte räkna några bonusar eller andra spelarförmåner.

Viktiga slutord

Denna artikel syftar inte på något sätt till att saluföra eller rekommendera oddsspel utan svensk licens. Vi vill heller inte rekommendera någon att betta på hockey som egentligen kanske inte har råd och kanske till och med spelar över sin finansiella kapacitet. Som tidigare poängterat är det olagligt att via allehanda svenska medier marknadsföra spelbolag som inte har en svensk spellicens. Trots detta så lever vi en demokrati där var och en har sin full rätt köpa varor som tjänster i Europa liksom i övriga delar av världen.

Kommentarer

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

13 − sju =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.