Är Frölunda oddssättarnas värsta mardröm?

Ingen kan se in i framtiden, men med tillräckligt mycket data går det att plocka fram en prognos över hur vissa händelseförlopp kommer att utspela sig.

Det är i stor utsträckning den metoden som spelbolag använder sig av när de kommer fram till vilka odds de ska erbjuda konsumenterna på olika matcher. Men vad händer när en idrottare eller ett lag står för prestationer som går bortom all rim och reson? Vad händer när ett lag plötsligt börjar följa upp storvinster med storförluster? Det blir minst sagt en utmaning för de ansvariga oddssättarna.

Under den pågående SHL-säsongen har Frölunda stått för ett par förbryllande insatser som sannolikt lett till en och annan mardröm hos anställda på spelbolag.

En pendlande form försvårar läget

Frölunda har varit en stormakt inom svensk ishockey under 2000-talet och man inledde säsongen 20/21 urstarkt. De senaste veckorna har Göteborgslagets insatser dock börjat svänga ordentligt och Frölunda har stått för några rejäla magplask på isen. Den pendlande formen har banat väg för en intressant situation på oddsmarknaden, och genom att utnyttja den svenska spelmarknadens Bästa oddsbonusar, så skulle man kunna lägga några rejält spännande spel på Frölundas matcher.

Efter de sju inledande omgångarna i SHL hade Frölunda räknat in sex segrar och började se ut som en solklar kandidat till att tampas om både segern i grundserien, och i det efterföljande slutspelet. Så här några veckor senare är det betydligt svårare att sia om hur klubben kommer att prestera – och det syns på bettingsidorna.

Jämför man odds på Frölundas matcher hos olika spelbolag så kan oddsen skilja sig markant. Vanligtvis brukar det vara små skillnader mellan oddsen på olika spelsidor, men tack vare Frölundas oförutsägbara form så kan du i dagsläget hitta betydligt större kontraster.

Det ska sägas att stora delar av hur odds spikas sker automatiskt genom program och algoritmer som räknar ut sannolikheten för diverse utfall under ett idrottsevenemang. Även hur många spelare som bettar på olika utfall påverkar oddsen. Med det sagt så måste också sådant som formkurvor tas i beaktning, och med resultat som Frölundas så blir den processen i allra högsta grad en utmaning.

Favorit och underdog på samma gång

Ett resultat av Frölundas relativt extrema prestationer är att de långsiktigt fortfarande ses som en storfavorit, men i enskilda matcher kan vara en rejäl högoddsare.

Frölunda parkerar alltjämt högt upp i tabellen, men med den senaste tidens blandade resultat, inklusive storförluster som 8-0 mot Växjö och 7-1 mot Brynäs, så har oddsen på laget ökat både i enskilda matcher och på en vinst i grundserien. Samtidigt håller fortfarande de flesta bettingsidor Frölunda som en av de främsta favoriterna till att vinna SM-slutspelet senare under säsongen.

De imponerande och mindre imponerande prestationerna den senaste tiden har med andra ord lett till att Frölunda lyckats med bedriften att framstå som en favorit och en underdog på en och samma gång.

En av de allra bästa aspekterna med idrott är dess oförutsägbara natur. Vi kan stirra oss blinda på statistik i oändlighet och peka ut favoriter till höger och vänster, men trots det så kommer det oväntade att inträffa till och från. Det är det som gör sport så fyllt av både hopp och förtvivlan, och det bidrar även med extra spänning till alla som gillar att spela på odds.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN