Allt du behöver veta om nordisk ishockey

Några länder har fotboll som nationalsport, andra har rugby. I de nordiska länderna Sverige och Finland är hockeyn extremt populär, men hur står det till i de andra nordiska länderna? Låt oss ta en titt på hockeyn runt om i Norden.

Sverige och Finland är ärkerivalerna, framförallt i ishockey-VM, de dominerar också den nordiska ishockeyn idag och även rent historiskt. De svenska framgångarna har gjort finländarna bittra över storebror, när Finland ses det som ett olycksfall i arbetet i Sverige. Däremot gillar svenskarna inte att förlora mot lillebror.

De båda länderna har en extrem kärlek till ishockeyn och fanbasen är stor i de båda länderna. Vid VM-turneringarna reser fansen land och rike runt för att följa sitt land. Sverige har vunnit elva VM-guld, det första 1953 och det senaste vanns i Danmark 2018. Finland vann för första gången i Sverige 1995 och sedan har de vunnit VM-guld två gånger till. Båda gångerna lyftes VM-pokalen i Slovakiens huvudstad Bratislava, senast 2019 då man slog ut Sverige i kvartsfinalen och Kanada i finalen.

Norge och Danmark på gång

Våra grannländer Norge och Danmark följer varandra i hockeyvärlden. Båda är etablerade i toppdivisionen och fanbasen blir större och större för varje år som går, både på klubblagsnivå och landslagsnivå. Ett tecken på ishockeyns uppgång i Norge var när landets CHL-lag besökte Stockholm för match mot Djurgården och klubbens fans firade i staden redan kvällen innan matchen.

Även spel på hockeyn har ökat i Norge, något som märks på spelmarknaden.

I Danmark har man gjort en satsning på ishockey, där fler och fler ungdomar väljer sporten på is framför tillexempel nationalsporten fotboll.

Det märks också internationellt när fler och fler danska och norska spelare får kontrakt i SHL och NHL.

Island då?

På Island har inte hockeyn fått något ordentligt fotfäste och landet ligger först på en 33:e plats på världsrankingen. Nu har Island endast runt 550 registrerade ishockeyspelare och tre rinkar att spela på. Landslaget spelar VM i division två, mot länder som också sakar hockeykultur.

Internationella stjärnor

Sverige och Finland har haft flera stora internationella stjärnor. Till de största finska stjärnorna räknas Jari Kurri, Esa Tikkanen och Teemu Selänne. Samtliga i trion har vunnit Stanley Cup med sina NHL-lag.

De mest kända svenska spelarna genom tiderna är Börje Salming, Mats Sundin, Nicklas Lidström och Peter Forsberg. I den kvartetten har endast Lidström och Forsberg fått lyfta Lord Stanleys pokal, båda har gjort det mer än en gång.

Idag finns det även norska och danska stjärnor i NHL där norske Mats Zuccarello och danske Frederik Andersen sticker ut.

Sverige har spelar som Elias Pettersson, Mika Zibanejad, Gabriel Landeskog, Rasmus Dahlin, Oliver Ekman Larsson, Erik Karlsson och inte minst den reslige backen Victor Hedman som så sent som i somras vann Stanley Cup med sitt Tampa Bay.

Finlands största stjärnor i NHL just nu är Mikko Rantanen, Patrik Laine, Mikko Koskinen och Pekka Rinne.

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

femton − 13 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN

[td_block_4 block_template_id="td_block_template_17" category_id="_related_tag" custom_title="ANDRA LÄSER OCKSÅ" header_color="#383cf7" header_text_color="#ffffff" sort="featured" td_ajax_filter_type="td_taxonomy_ids_filter"]