100 år sen Sveriges första officiella hockeymatch

Första internationella hockeymatchen för svensk del hölls i Antwerpen 1920. Men 30 januari 2021 inträffar ett jubileum som också är värt att uppmärksamma: Den första officiella ishockeymatchen på svensk mark spelades då för exakt 100 år sedan.

En historisk milstolpe

Svensk ishockey känns som om den alltid har funnits. Med ett nästan oändligt antal matcher att blicka tillbaka till (där vissa för alltid sitter etsade i minnet) kan man få känslan av att idrotten funnits i hundratals år. Men snarare än idrottens ålder är det dess intensitet som, likt snabbare odds, bidragit till så många kära och (några kärva) minnen.

Men i år passerar vi en milstolpe väl värd att minnas. Den 30 januari 2021 har det gått 100 sedan pucken släpptes på Stockholms stadions is första gången, inför blott 2 022 åskådare.

Stockholms stadion

I dag tar man tunnelbanan till stationen Stadion och kliver upp någonstans längs Valhallavägen i stadsdelen Östermalm i Stockholm. Därifrån ett par minuters promenad till anrika och byggnadsminnesmärkta Stockholms stadion. I dagens mått mätt är den inte landets största idrottsanläggning. Däremot imponerar den genom att vara världens äldsta men ännu aktiva OS-arena.

Stadion byggdes efter arkitekt Torben Gruts ritningar inför 1912 års sommar-OS och är formad i nyromantisk stil med inspiration från antikens arenor. Den är uppförd främst i mörkt tegel och känns igen på den massiva huvudportalens två torn och valv samt arenans två hörntorn (Klocktornet och Sofiatornet – där SOK har sitt kansli). Ursprungligen hade anläggningen plats för runt 25 000 åskådare (mot dagens ca. 14 000).

Förutom att här hölls landets första internationella ishockeymatch för 100 år sen, gick VM i ishockey av stapeln här 1949. Dessutom OS och VM i ridsport samt EM i friidrott. En anläggning med anor, som sagt. För många är den idag också bekant som Djurgårdens IF:s hemmaplan och att Stockholm maraton startar och slutar här. Någon kanske också känner stadion för dess musikspelningar – många riktigt stora världsartister har spelat på Stockholms stadion.

Publiken och samtiden

1921 var alltså året, och den 30 januari hade dryga 2000 personer samlats på den då relativt nybyggda anläggningen. I siffror räknat liknar det någon av dagens matcher i de lägre serierna, men den här var på internationell nivå.

Om publiksiffran låter låg ska man komma ihåg sammanhanget: Det här var ett par år efter att första världskriget tog slut 1914, där Tyskland led nederlag. Europa var stukat av krig. Åren 1920–1930 led dessutom många av Europas länder av ekonomisk depression. Stegrande inflation hörde till vardagen, och folks pengar förlorade värde för varje dag. Kort sagt kärva tider, där ishockey kanske inte kändes som det mest aktuella. Plus att idrotten vid den tiden var rätt färsk och för många mest bara en variant av bandy.

Matchen

Idag finns knappast några vittnen kvar som kan berätta om matchen, men svenska laget IFK Uppsala tog hem vinsten med 4-1 mot Berliner SC från Tyskland. Här får man lov att beundra vinsten lite extra, för de svenska spelarna var faktiskt inga ishockeyspelare – de var bandyspelare. På den tiden var IFK Uppsala den klubb som hade nationens bästa bandyspelare, och i brist på ett äkta ishockeylag var detta den lösning som låg närmast.

Den dagen gick det bra, och Sverige håller sig idag stadigt bland de bästa hockeynationerna i världen.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

femton + 15 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN