HOCKEYVM: Publiken piskade fram Tre Kronor i rysaren

Efter fyra raka segrar för Tre Kronor väntade Slovakien. Det blev en rejäl svensk publikfest. Matchen utvecklade sig dessutom till en riktig rysare.

Gulklädda tröjor fanns vart man än tittade i Royal Arena vid nedsläpp klockan 12.15 då Sverige spelade mot Slovakien. Publiksiffran landade på 12 490 och av dessa var det kanske 200 slovakiska fans, resten hejade på Tre Kronor. Varje gång Sverige gjorde mål var ljudet öronbedövande. Inte konstigt att stjärnorna från Nashville tackade ja till VM direkt. Vem vill inte spela inför läktare fullsatta av fans i Tre Kronor-tröjor? Förmodligen ökar också trycket desto närmre vi kommer till slutspelet, men den svenska publiken har redan i gruppspelet visat att Royal Arena är Sveriges hemmaplan.

Det är just ett sådant publikstöd som gör att ett lag kan vända 0-1 till 2-1 vilket Tre Kronor gjorde under den första perioden. Målen producerades inte heller av Stockholmskedjan, istället klev Dennis Everberg och Gustav Nyquist fram och gjorde varsin kasse. I den andra perioden satte också Jacob de La Rose ett mål. Mycket intressant med tanke på att allt snack inför matchen handlade om att NHL-stjärnorna från Nashville tackat ja. Eftersom att det såklart betyder att några forwards, i Tre Kronors trupp just nu, kommer att få mindre speltid. Det lär inte bli spelarna i den framgångsrika Stockholmskedjan som får ge plats åt de kommande NHL-svenskarna.

En riktig rysare

Det var liv i matchen hela vägen till den sista perioden. I slutet av den mittersta akten reducerade nämligen Slovakien i boxplay. De lyckades senare även kvittera till 3-3 vid tiden 13.06 i den tredje perioden. Nu hördes istället de 200 slovakiska fansen som var på plats i Royal Arena.

Slovakien var klart mycket bättre än Sverige i den tredje perioden men Magnus Hellberg stod för en uppsjö av kvalificerade räddningar. Matchen utvecklades till en riktig rysare och gick till förlängning där Mika Zibanejad fick det sista ordet. Spelarna i Stockholmskedjan var dock betydligt mer anonyma än vad de varit tidigare i turneringen.

Kunde ha gått hur som helst

Efter den här matchen kan vi lugnt konstatera att Tre Kronor definitivt är i behov av den förstärkningen från NHL som strax ansluter. I alla fall om vi ska ta oss till finalen. Sverige fick problem i mötet mot ett kompetent motstånd, då Slovakien helt enkelt hade bestämt sig för att stoppa Sveriges förstakedja. Vilket de också lyckades med under ordinarie spel i fem mot fem. Därför var det viktigt att de andra klev fram som de gjorde, det behövs alltid fler än bara en bra formation för att gå hela vägen till ett VM-guld. Frågan är om spelare som Gustav Nyquist, Jacob de La Rose och Dennis Everberg är kapabla till att näta i slutspelsmatcher där motståndet är ännu svårare än Slovakien. Välkommen Filip Forsberg.