Analys Brynäs-Karlskrona

En av matcherna under hockeylördagen spelades mellan Brynäs IF och Karlskrona HK. Omgången slutade med att bortalaget vann med 1-4. Johan Holmqvist blev stor matchhjälte då han stoppade 29 skott.

Matchen hade en ganska rapp och offensiv inledning från Brynäs sida. Ett hemmalag som innan dagens drabbning haft fyra raka förluster på hemmaplan. De pressade på högt men åkte direkt på ett friläge, David Rautio i Brynäskassen stod dock för ett stabilt ingripande och plockade Carl Perssons handledsskott.

Trots Brynäs offensiva inledning blev Karlskrona piggare och piggare, bortalaget hade ändå ett visst spelövertag sett över hela den första perioden. Däremot skulle Karskrona drabbas av matchens första utvisning då Cory Murphy åkte ut för interference. Brynäs klarade i varje fall inte av att leverera under spelövertaget, dessutom drog hemmalaget på sig en egen utvisning när det återstod lite mindre än en minut av deras powerplay.

Det blev inga mål trots utvisningarna. När spelet återgått till fem mot fem blev spelet lite mer avvaktande. Genomgående i den första perioden hade båda lagen en hel del offensiva intentioner. De var också ganska slarviga i försvarsspelet men visade upp bra målvaktsarbeten. Den gamle Brynäslegenden Johan ”Honken” Holmqvist gjorde comeback i KHK och mot sitt gamla lag. Det märktes att han var spelsugen, men även David Rutio stod för en bra första period.

Passivare inledning

Mittenperioden bjöd på en passivare inledning gentemot hur den första perioden initierades. Matchen behövde mål och det verkade, efter de första fem minuterna i mellanakten, som om inget lag ville ta initiativet.

Brynäs fick powerplay för andra gången i matchen. Då kunde Drew Miller göra 1-0, han spräckte ”Honkens” nolla genom att trycka in pucken från väldigt nära håll efter att ha snurrfintat sig in från målvaktens vänstra sida.

Efter målet gick det en ganska lång stund innan vi fick se längre anfall från något av lagen. Brynäs drog inte riktigt någon energi från målet. Karlskrona jobbade sig tillbaka i matchen och när lite mer än 33 minuter hade spelats av matchen kunde bortalaget kvittera. Mattias Karlsson drog iväg ett skott från blålinjen som styrdes mellan benen på David Rautio utav Joel Kellman. Målet videogranskades för hög klubba men domaren dömde mål.

Fick energi av kvitteringen

Karlskrona drog, till skillnad från Brynäs, energi från sitt mål. Efter kvitteringen fick Brynäs en utvisning och bortalaget visade upp bra snutt i powerplay mot SHL:s bästa boxplay. Det blev dock inga mål, en stor anledning var målvaktsspelet från David Rautio. Även Johan Holmqvist i Karlskronakassen fortsatte med ett lysande målvaktsarbete.

Bortalaget kändes betydligt mer intresserade av att sätta dit en puck innan den sista perioden. Vilket de också lyckades med när det återstod en och en halv minut av den andra perioden. Ett väldigt fint anfall av hela Karlskronas förstakedja. Det avslutades med att Carl Persson snärtade upp pucken i krysset från slottet efter en droppassning av Konstantin Komarek.

KHK fick matchen dit de ville

Under den tredje perioden hade Karlskrona fått matchen dit de ville. Bortalaget fokuserade på försvarsspelet och försökte spela ut matchen. Spelet för hemmalaget var ganska krampaktigt. Frustrationen kulminerade när Brynäs Kevin Clarke drog på sig en dubbelutvisning för hög klubba. Då återstod ungefär tio minuter av matchen. Karlskrona förvaltade det numerära överläget genom ett metodiskt powerplay där Bobo Petersson avslutade med ett slagskott från Rautios högra sida.

Efter 1-3 målet hade luften gått ur Brynäs, hemmalaget tog time out och plockade ut målvakten när lite mer än tre minuter återstod. Det blev ingen reducering, snarare utökade Karlskrona i tom bur genom Mattias Guter.

Slutresultatet blev välförtjänta 1-4 till bortalaget Karlskrona. Bortalaget slutade aldrig spela och arbetade hårdare än hemmalaget genom hela matchen. Samtidigt som Johan Holmqvist stod för en väldigt bra insats då han räddade 29 skott. Den gamla Brynäslegenden var en stor anledning till varför Brynäs besegrades i Gavlerinken under hockeylördagen.