Landeskog låg bakom Tre Kronors seger

Det blev en svängig tillställning mellan två stjärnspäckade lag i Stockholm ikväll. En match som slutade med en Stockholmare i huvudrollen hemma på Hovet.

Det var ett Tre Kronor med rejäl NHL-förstärkning som ställdes mot Ryssland på ett fullsatt Hovet ikväll. Vi fick bland annat se Joakim Nordström och Gabriel Landeskog tillbaka i Stockholm. Till en början var det två lag som kände lite på varandra. Svenskarna kom inte in på mål till en början men det gjorde gästerna. Det var även de som satte ledningsmålet. Sergei Mozyakin skjuter från toppen av den vänstra teckningscirkeln och pucken letar sig in bakom Eddie Läck via Vladimir Tkachevs skridsko. Svenskarna fick till ett par anfall men inte mycket mer än ett par halvfarliga avslut, någon styrning och ett par fina tacklingar från Philip Holm och Gabriel Landskog. Det ryska laget skulle sedan utöka till 2–0. Det var Tkachev som höll sig framme igen på passning från Sergei Mozyakin såklart. En ledning som stod sig till pausvilan.

Mozyakin och Tkachev-show

Det var ett svenskt lag som kom ut i den andra perioden och spelade fysiskt. Man försökte spela en intensiv hockey och det lönade sig. Det kom en reducering en bit in i den andra perioden. Det var Carolinas Elias Lindholm som var sist på pucken som kom från Calle Rosén. Reducerat till 1–2 alltså. Dock skulle den ryska duon Mozyakin och Tkachev hålla sig framme igen. 1–3-målet kom i powerplay på ett genomspel och Mozyakin kunde sätta pucken i princip öppen kasse. Svenskarna hade svårt att skapa mycket mer än fysiskt spel efter det. Rysslands tvåmålsledning stod sig perioden ut.

Tre Kronor kommer tillbaka

I slutakten tog Tre Kronor kommando direkt. Man bet sig fast i Ryssarnas zon och fick sedermera med sig ett numerärt underläge. Där lyckades man reducera till 2–3. John Klingberg fick pucken av Gabriel Landeskog och stänkte dit den högt bakom Andrei Vasilievski. Landeskog själv går i bräschen i det fysiska spelet och Anton Strålman visar att han får alldeles för lite uppmärksamhet med sitt effektiva försvarsspel. Tre Kronor skulle göra sitt andra raka mål kvittera till 3–3. Med drygt halva tredje kvar så styrde Linus Omark in Victor Rasks skott med assist av just Strålman. Sedan tog Ryssland tag i matchen och satte Sverige under press. Det blev inga fler mål och förlängning väntade.

Landeskog avgör i förlängning

I förlängningen hade hemmalaget ett tydligt övertag och skapade de farligaste chanserna. Och detta flera gånger om. De fem minuterna i spel tre-mot-tre resulterade sedan i en svensk förlängningsseger. Gabriel Landeskog klev in och sprätte upp pucken i nättaket framspelad av John Klingberg och Carl Söderberg.

Sverige – Ryssland 4–3 (0–2, 1–1, 2–0, 1–0)
0–1 (07.12) Vladimir Tkachev (Sergei Mozyakin)
0–2 (17.33) Vladimir Tkachev (Sergei Mozyakin)
1–2 (26.45) Elias Lindholm (Calle Rosén, Linus Omark)
1–3 (30.17) Sergei Mozyakin (Vladimir Tkachev)
2–3 (43.10) John Klingberg (Gabriel Landeskog)
3–3 (50.26) Linus Omark (Victor Rask, Anton Strålman)
4–3 (64.08) Gabriel Landeskog (John Klingberg, Carl Söderberg)