Heta känslor när Malmö besegrade Färjestad

I eftermiddags vankades det hemmapremiär för Malmö Redhawks när Färjestad kom på besök. De 6865 åskådarna på plats i Malmö Arena bjöds på en känslofull match och fick se sitt hemmalag ta första segern i SHL för säsongen.

Malmö kom till eftermiddagens match efter förlust i torsdagens premiärmatch mot Mora. Skånelaget fick se sig besegras med 3-2 efter förlängning. Även Färjestad kom till kvällens tredje omgång efter en förlust i förlängning. Karlstadlaget fick se sig besegras i Löfbergs Arena med 1-2 mot Skellefteå. Statistiken talade också sitt tydliga språk inför matchen. Färjestad lyckades inte besegra Skånelaget under den senaste säsongen, och trenden verkar hålla i sig.

Hemmalaget höll i taktpinnen i inledningen

Den första perioden var en tempostark sådan och det var hemmalaget som höll i taktpinnen, även om Färjestad inte var ofarliga på något sätt. Malmömålvakten Oscar Alsenfelt fick komma upp med bra räddningar för att freda sitt mål. Matchens första mål gjordes 12:44 in i perioden genom Malmös Max Görtz som, efter frispelning Fredrik Händemark, placerade in pucken bakom Färjestadsmålvakten Markus Svensson med ett dragskott.

Färjestads burväktare, Markus Svensson, har förflutet just i Skåneklubben. 34-åringen har bokförts för 106 matcher i Hockeyallsvenskan med Redhawks.

Mindre strukturerat och heta känslor i mittenperioden

Den andra perioden var inte lika tempofull, och det var betydligt mindre strukturerat spel jämfört med inledningsperioden. Det innebar dock inte att vi skulle få se mål. Elva minuter in i perioden kvitterade Färjestad genom Linus Johansson som snyggt la in pucken bakom Oscar Alsenfelt. Upprinnelsen till målet var slog in pucken som gled in i slottet efter en närkamp som Martin Johansson vunnit till höger om Malmömålet.

Men bortasupportrarnas glädje varade inte länge. Två minuter efter kvitteringsmålet tryckte Anton Öhman, som ska ersätta den starka powerplaybacken Nils Andersson, in pucken i mål fint placerad tätt intill vänsterstolpen.

Anmärkningsvärt från den andra perioden var också Malmös slarv i defensiven. Man tappade pucken flertalet gånger i den egna zonen och det var sånär att Färjestad straffade Malmö ett flertal gånger. Under slutet av perioden blev det heta känslor på isen. Bland annat hade Malmös Henrik Hetta och Färjestads Joakim Nygård en uppgörelse liggandes på isen. De båda lagens irritation var påtaglig och man kunde nästan tro att det var SM-slutspel för ett tag.

Bra start på tredje perioden bäddade för seger

Det var hemmalaget som förde spelet i den tredje perioden och mycket tack vare en bra start. Efter cirka fem minuters spel fick Färjestad en avvaktande utvisning och detta tog Malmö vara på genom Marcus Sylvegård, som likt Anton Öhman, placerade in pucken i första stolpen från den vänstra tekningscirkeln.

Efter halva den tredje perioden fick Malmö straff men straffskytt Johan Olofsson lyckades inte överlista Markus Svensson som gick ner på isen och stängde luckorna för Olofsson och ställningen var fortsatt 3-1.

Men Färjestad vägrade ge upp och man låg på bra i det offensiva spelet och hade flertalet och med lite tur hade Karlstadlaget faktiskt kunna. Med tre minuter kvar av tredje perioden tog Färjestadstränarna med huvudtränaren Johan Pennerborn i spetsen, timeout för att ge direktiv till sina spelare. Färjestad tog ut Markus Svensson och spelade med sex utespelare, men man lyckades inte. Med en och en halv minut kvar fastställde Henrik Hetta slutresultatet till 4-1 när han från rödlinjen sköt in pucken i den tomma målburen.

Tyst stund för tränarens bortgångna son

Inför matchen hölls en tyst stund för Malmötränaren Jesper Mattssons bortgångna son, Oliver Mattsson, som under sommaren avled efter en längre tids sjukdom.