Backmålen låg till grund för Malmös seger i premiären

Under torsdagskvällen vankades det ishockey i Malmö Isstadion när Malmö Redhawks spelade sin första match för säsongen när man tog emot HV71 som spelade sin andra match för säsongen.

Under torsdagen fick Malmösupportrarna se sitt lag göra sin första match för säsongen när HV71 kom på besök. Ett HV71 som spelade sin senaste match den åttonde augusti när man ställdes mot Frölunda och föll med 4-3 efter förlängning.

I hemmalaget spelade inte Linus Cronholm och Carl Persson och I HV71 fanns inte Christian Sandberg, Simon Önerud, Markus Laudridsen samt målvakten Adam Åhman med på isen.

Så hur var matchen då? Jo, det var Malmö som var klart bäst i inledningsperioden och ledde rättvist efter de första tjugo minuterna. Målet gjordes av Marcus Björk 17:43 in i perioden efter en tilltrasslad situation framför gästernas målbur där Malmöbacken var siste man på pucken. Skottstatistiken vann hemmalaget övertygande med 13-4.

Malmös Marcus Björk och HV71:s Didrik Strömberg i närkamp. Foto: Bildbyrån.

Precis som i inledningsperioden vann Malmö skottstatistiken i andra perioden, 11-6. Men det var betydligt jämnare spel. Hemmalaget fick, med litet mellanrum, två chanser i spel fem mot tre men Skånelaget fick ingen utdelning. Istället i spel fyra mot fem tog David Gustafsson pucken och, trots en försvarande Malmöspelare, lyckades han komma förbi och peta in pucken bakom Oscar Alsenfelt i Malmömålet. Några minuter senare avlossade Anthony Camara ett hårt skott i stolpen från den vänstra tekningscirkeln.

Med fem minuter och fyrtio sekunder kvar av mittenperioden fick Malmö, i numerärt underläge, en två mot en-situation där Axel Wemmenborn spelade en diagonalpassning till Niklas Arell som stänkte upp pucken i nättaket med en backhand.

Den tredje perioden var den period som bjöd på minst tempo, och det är kanske inte så konstigt.  Med sex minuter och tjugo sekunder kvar av perioden dundrade Martin Thörnberg ett skott i ribban från blålinjen. Målramarna var inte på HV71:s sida ikväll.

Med drygt tre minuter kvar av perioden fick Malmö, på nytt, chansen i powerplay och efter en stunds spel i det numerära överläget tog Malmö, med Peter Andersson i spetsen, timeout. Med 55 sekunder kvar av perioden var det dags för gästerna att begära timeout och plockade målvakten Hugo Alnefelt för att gå för ett kvitteringsmål. Med en halv minut kvar av tredje perioden förkunnade Henrik Hetta hemmalagets seger när han sköt in pucken i den tomma målburen. Strax efter var det Emil Sylvegårds att göra likadant. När slutsignalen ljöd visade resulttavlan 4-1. Malmö vann därmed sin första match för säsongen och HV71 får fortsatt vänta på den första segern. Noterbart är att två av Malmös mål gjordes av backar.

Hemmalaget ineffektivt i numerärt överläge – unga målvakten stabil

Man ska inte dra allt för stora växlar av en premiärmatch men Malmös spel i powerplay var inget vidare ikväll och man lyckades endast göra ett mål på åtta försök. Det lär tränas en hel del på detta de kommande träningarna. Om vi vänder på samma sak och ser det ur HV71:s perspektiv så gjorde smålänningarna det bra i numerärt underläge.

Hugo Alnefelt, född 2001, fick chansen att vakta HV71:s målbur i kvällens match. 18-åringen, som spelade i Småkronorna under den senaste säsongen, gjorde en stabil insats och stod bland annat för en frilägesräddning. Totalt motade Alnefelt 31 av 33 skott.