VM 2019: Next stop Bratislava

0
590
Foto: Pixabay
Om dryga två veckor så släpps den första pucken i årets Hockey-VM som spelas i den Slovakiska huvudstaden Bratislava. Hockeybladet har listat upp lite saker som man bör tänka på när man reser dit. 

Även fast Slovakien är ett ungt land så är man väldigt etablerat i Hockey-VM. Det är andra gången som landet arrangerar mästerskapet. Den första gången var 2011 när Slovakien åkte ut i mellanrundan och vann endast två matcher, mot Slovenien och Danmark. Landet återbildades 1993 efter att Tjeckoslovakien upplöstes. Det andra nya landet Tjeckien fick då ta Tjeckoslovakiens plats i A-VM eller Toppdivisionen som det numer heter, medan Slovakien fick börja om i C-VM.

Det tog dock endast två år innan Slovakerna var tillbaka i Toppdivisionen. I sin första match i C-VM slog de Bulgarien med hela 20-0! Året efter i B-VM så vann man samtliga matcher och var då ”tillbaka” i Toppdivisionen. I den första matchen i Toppdivisionen så spelade man oavgjort (3-3) mot storlaget Kanada.

Guld 2002

Efter ha etablerat sig i toppdivisionen så vann slovakerna guld i VM i Sverige 2002. Detta efter att ha slagit ut värdnationen i semifinal och besegrat ryssarna i finalen. På mindre än 10 år hade man alltså tagit sig från C-divisionen till VM-Guld. Detta är dock förutom silvermedaljerna 2000 och 2012 den enda framgång som slovakisk hockey haft.

Resa till Slovakien

Det går inga direktflyg från Sverige till Bratislava. Man rekommenderas ta flyget till Wien och ta tåget därifrån, det går ett direkttåg direkt från flygplatsen till centrala Bratislava. Eller så mellanlandar man i Prag och tar ett nytt flyg därifrån. Flyget är väldigt varierande från bolag till bolag, men tåget går på c:a 10 euro.

Boendet är även det varierande. Det är rätt vanligt att hyra rum i Bratislava, eller att hyra en hel lägenhet. Airbnb är väldigt populärt.

Att göra i Bratislava

Ska ni åka ner till Slovakien en längre tid så är det matcher för Tre Kronor den 10,12,13,16,18,20 och 21:a maj innan slutspelet sätter i gång. Resterande dagarna finns det mängder med olika alternativ att välja mellan. Gillar man kyrkor så är detta helt rätt stad att fördriva tiden i. Slottet är en omåttligt populär turistattraktion. Vi hittar ingen information om vad det kostar att gå in, men räkna med en liten slant i alla fall.

I huvudstaden så finns det ett s.k Ufo-torn som även det är populärt att besöka. Där kommer man 85 meter upp i luften och kan se hela staden från ovansidan. Besöket kostar 6,50 euro. Vill man hellre sitta lugnt nere på marken och njuta av en kall öl så finns även det bra och många alternativ.

Enligt många källor så är det billigt att leva i Slovakien och vill man åka kollektivt så rekommenderas man att köpa dagkort. Det finns både endagars och sjudagars. Priset ligger på ungefär hälften av vad det kostar i vår egna huvudstad Stockholm. Man rekommenderas absolut inte att åka taxi då det förekommer många oseriösa åkare, vill man prompt åka taxi så bör man förbeställa en via ett hotell eller liknande.

Det är ganska vanligt med utomhusbio i Bratislava. De har en storbildsskärm vid en park där man kan sitta i gräset och titta på film. Dock så är det generellt sätt dubbade eller textade filmer till slovakiska. Tänk om man får se Beck dubbat till slovakiska.

Biljetter till Hockey-VM

VM 2019: Next stop Bratislava
Slovakiska supportrar under senaste VM i Danmark. Foto: Henric Wauge

Om ni planerar på att åka ner till Bratislava för att se festen på plats bör ni skynda er på. Biljetterna håller redan på att ta slut. Till exempel så är ”Follow your team” och ”Daypass” redan slut. Det går alltså endast att köpa singelbiljetter till mästerskapet. Till Tre Kronors premiär mot Tjeckien återstår det endast VIP-biljetter för ca 5000 kr. Biljetterna mot Norge i den andra matchen börjar även de att sina och ligger på mellan 450-600 kr styck. Vill man komma billigare undan så är det lägre pris på vissa matcher till exempel Italien mot Norge. Där ligger priset från 250 kr.

Biljetter till slutspelet och finalen är betydligt dyrare och nästintill slutsålt.
Ni hittar alla biljetter här. Registrering behövs för att kunna handla.

Prislista Slovakien

Restaurang
Lunch: ca 50 kr
Trerätters middag: 100 kr
Coca-cola: 13 kr
Öl: 15 kr
Vatten: 10 kr
Vin: ca 50 kr flaska

Snabbköp
Öl: 7 kr
Mjölk: 7 kr
Cigaretter: 40 kr
Vin: 40 kr

Som ni ser så är det väldigt låga priser generellt i Slovakien, förutom på korv! Där kostar ett kilo hela 120 kr. Skulle man få för sig att spela tennis så kostar planhyra 100 kr per timma. Bio kostar runt 70 kr och en förskoleplats kostar dryga 3000 kr i månaden. 

Fakta Slovakien

Grundat: 1993 efter Tjeckoslovakiens upplösande.
Befolkningsmängd: C:a 5,5 miljoner (420.000 i huvudstaden)
Huvudstad: Bratislava
Valuta: Euro
Yta: ca 49.000 Km² (lite större än Skåne och Småland tillsammans)
Tidszon: Samma som i Sverige
Landsnummer: +421

Slovakien är medlemmar i EU således så gäller alla saker som gäller för EU-land, t.ex så ringer du fritt hem till Sverige om det ingår i ditt abonnemang. 

Relaterad läsning 

<<<VM 2019: Klara NHL-spelare i Tre Kronor>>>
<<<VM 2019: Guldhjälten klar för spel i Tre Kronor>>>
<<<VM 2019: Så spelas Grupp B – Tre Kronors grupp>>>

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

sjutton + 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.