DAM-VM: Tung förlust för Damkronorna i premiären mot Tyskland

Vid lunchtid under torsdagen spelade Damkronorna sin premiärmatch i Dam-VM. För motståndet stod och trots att Sverige vann skottstatistiken stort blev det nervkittlande när det krävdes straffläggning för att skilja lagen åt.

Idag drog Dam-VM igång och för Damkronornas del väntade Tyskland i premiärmatchen i Metro Areena som ligger i finska Esboo. Trots spelövertag för Damkronorna gick matchen till straffläggning där Tyskland var det bättre laget.

Det var Damkronorna som tog tag i taktpinnen direkt och dominerade den första perioden, vilket även skottstatistiken med sex skott för Tyskland och 15 för Sverige visar. Trots dominansen i spelet ville inte pucken in i mål för Damkronorna och det var mycket tack vare Tysklands målvakt Jennifer Harss som stod för flertalet fina räddningar.

Den andra perioden var jämnare spelmässigt än inledningsperioden, men det var fortsatt Damkronorna som dominerade vilket skottstatistiken på 3-14 visar tydligt. Matchens första mål gjordes av Damkronorna efter att Hanna Olsson brutit sig fri och avslutat men Harss räddade och släppte retur. På returen fanns Melinda Olsson men inte heller då ville pucken in i mål. Istället snappade Sofia Engström upp pucken och kunde lägga in den i målburen och ta ledningen för Damkronorna. Talesättet ”tredje gången gillt” beskriver målsituationen väl.

Sex minuter efter Sveriges ledningsmål kvitterade Tyskland. I powerplay avlossade Daria Gleissner ett skott från blålinjen. Framför målet stod Emily Nix som styrde in pucken högt bakom Sara Grahn i den svenska målburen.

Damkronornas Melinda Olsson och Tysklands Lena Düsterhöft. Foto: Bildbyrån.

Fem minuter in i tredje perioden fick Tyskland chansen att spela fem mot tre efter att först Lisa Johansson och strax efter Johanna Fällman fått sätta sig i utvisningsbåset. Lyckligtvis för Damkronorna utvisades Tysklands Laura Kluge 45 sekunder in i spelformen. Spel i numerärt underläge skulle det bli fler gånger i den tredje perioden för Damkronorna. Med två och en halv minut kvar utvisades Sofia Engström två minuter för otillåten tackling men lyckligtvis klara Sverige av det numerära underläget och matchen gick till förlängning där spel tre mot tre väntade.

En minut och tretton sekunder in i förlängningen fick Damkronorna powerplay men trots flertalet skottförsök fredade Tyskland sitt mål, och främst tack vare målvakten Jennifer Harss som storspelade. Förlängningen slutade mållöst och det krävdes straffläggning för att skilja lagen åt.

I straffläggningen var det Tyskland som var bäst. Samtidigt som Jennifer Harss spikade igen målburen gjorde Laura Kluge straffläggningens enda mål vilket gör att Tyskland tar med sig extrapoängen.