HV71 vinner efter målexplosion i sista perioden

Det blev riktigt spännande i Gavlerinken i eftermiddags. En rolig match som slutade med målexplosion i den sista perioden och att HV71 kvitterade finalserien.

Inför matchen så handlade det om vilka som möjligtvis riskerade att missa densamma. Hos Brynäs var Felix Sandström tillbaka men inte Simon Bertilsson och i HV var Simon Önerud spelklar efter tacklingen senast. Med pucken släppt böljade spelet en del i första perioden. Lagen hade svårt att få ned pucken djupt och skapade inga jättechanser. Martin Thörnberg hann täcka ett skott med ”juvelerna” och HV fick ett friläge, i boxplay, med bara sekunder kvar av perioden. Pucken studsar sånär in men räddas på mållinjen. Den första perioden slutar mållös.

Brynäs dominerar men HV är med

I en intensiv andra period flödar känslorna på isen och Brynäs har något av ett spelövertag. Man trycker på och bombar stundtals HV-kassen med skott. Hemmalaget vänder spelet snabbt men HV står upp ändå och räddas av sin målvakt. Det skulle komma ett ledningsmål den här perioden. Det var hemmalagets Tomas Zaborsky som fick pucken ute till höger och stänkte dit 1–0 med ett slagskott. Dock skulle HV också få vara med på resultattavlan. Det var då Kevin Stenlund som gjorde mål för andra matchen i rad. Ett skott i ”gubbhörnet” letade sig in och det var likaläge efter två perioder.

Målexplosion i tredje – Pilut förstörde festen

Den tredje perioden inleddes med Brynäs-mål direkt. Juuso Ikonen satte 2–1 efter 29 sekunder. Sedan kom ett tydligt HV-övertag. Man tog tag i spelet och Brynäs blev frustrerade. Ett övertag man omvandlade till mål. Lawrence Pilut stänkte dit kvitteringen i powerplay och vi hade likaläge på nytt. Ett frustrerat Brynäs då. Men sedan var det Tomas Zaborsky som blev tvåmålsskytt efter nästan halva perioden. Men varför inte ytterligare en kvittering? Inte många minuter senare kunde Simon Önerud sätta 3–3-pucken för HV och sedan tog man även ledningen. Gästerna skulle vända på matchen också. Mattias Tedenby satte 3–4-pucken och ledningsmålet för HV en och en halv minut senare. Man stannade inte där. Med 2.19 kvar kom även ett 3–5-mål för HV. Efter fint passningsspel satte Lawrence Pilut sitt andra mål. Brynäs hann med att reducera med sekunder kvar. Lagkapten Jacob Blomqvist blev målskytt. Sedan hann HV sedan sätta spiken i kistan i tom bur.

Brynäs IF–HV71 4–5 (0–0, 1–1, 3–4)
1–0 (33.53) Tomas Zaborsky (Eilias Fälth)
1–1 (38.34) Kevin Stenlund (Mikko Lethonen)
2–1 (40.21) Juuso Ikonen (Jonathan Granström, Lucas Carlsson)
2–2 (38.34) Lawrence Pilut (Kevin Stenlund), spel fem mot fyra
3–2 (49.25) Tomas Zaborsky (Marc-Anthony Zanetti)
3–3 (52.46) Simon Önerud (Kevin Stenlund, Martin Thörnberg)
3–4 (54.09) Mattias Tedenby (Lias Andersson, Filip Sandberg)
3–5 (57.41) Lawrence Pilut (Filip Sandberg, Ted Brithén)
4–5 (59.35) Jacob Blomqvist (Jonathan Granström, Tomas Zaborsky), spel sex mot fem
4–6 (59.54) Anton Bengsson, spel fem mot sex
Skott: 34–27 (6–7, 18–12, 10–8)
Skott utanför: 12–12 (4–5, 3–3, 5–4)
Utvisningar BIF: 6×2 HV71: 5×2
Tekningar: 31–34 (8–10, 11–14, 12–10)
Tacklingar: 10–8 (6–5, 1–2, 3–1)
Huvuddomare: Linus Öhlund och Sören Persson
Linjedomare: Jimmy Dahmén och Andreas Malmqvist