Home Internationellt HOCKEY-VM: Detta visste du inte om Schweiz

HOCKEY-VM: Detta visste du inte om Schweiz

0
HOCKEY-VM: Detta visste du inte om Schweiz
Schweiziska supportrar inför matchen mot Ryssland. Foto: Henric Wauge /Hockeybladet.nu
Det är dags för Tre Kronors näst sista gruppspelsmatch när Triolerna från Schweiz står för motståndet. Sverige har gått som tåget (med ett litet signalfel mot Slovakien) genom detta världsmästerskap så här långt. Nu ska väl ändå bara den sjätte segern bärgas, eller? Här fortsätter Hockeybladets följetong ”Detta visste du inte om…” – Schweiz! 

Vi börjar som vanligt med lite fakta om landet som har inte mindre än fyra (!) officiella språk. Dock är det väldigt få, om ens någon som talar alla fyra språk. Det vanligaste språket i Schweiz är tyska tätt följt av franska och slutligen italienska och lilla puttespråket rätoromanska. Det bor i det lilla alplandet hela 8,4 miljoner invånare, en ganska stor befolkning med tanke på att Schweiz är lika stort som Skåne och Småland tillsammans. En anmärkningsvärd sak är att på dessa 8,4 miljoner invånare så bor inte ens en miljon av dessa i storstäder! Dessutom tillämpas direktröstning i landet då i stort sätt varje viktig fråga som berör landet tas upp som en folkomröstning.

”Det har blivit dyrt här i Schweiz”

Vilken svensk känner inte igen denna kända replik från Lasse Åbergs kultrulle ”Snowroller”? Faktum är att meningen som Staffan ”Hedlund” Ling säger i husvagnen där i Kirchberg är hur rätt som helst. Det är verkligen dyrt i Schweiz. Dock ska invånarna vara rätt nöjda med detta, eftersom det är ett väldigt rikt land som knappt drabbades av den globala finanskrisen 2008. Mycket tack vare den mycket framgångsrika exporten som Schweiz har. Eller vem har inte sett en Rolex, eller ätit en bit choklad? Det rödvita landet har verkligen gjort sitt namn runt om i världen. Dock ska även tas upp att det importeras rätt mycket då de inte direkt har någon form av självförsörjning såsom spannmål osv. Det mesta importeras från Italien och Frankrike.

Kändisar

Vem vet inte att Schweiz har exporterat stora stjärnor inom sporten, speciellt den med en gul halvmjuk boll och en stålram med massa strängar? Jag tänker förstås på Roger Federer och Martina Hingis. Dock inte lika säkert att alla vet att landet har ett minst lika framgångsrikt lag inom Americans Cup, en stor kappseglingstävling. Speciellt med tanke på att det inte finns någon kust och mest omringat av berg! På tal om berg, det är ju självklart tack vare de höga topparna som de största idrottsmässiga framgångarna kommer. I den alpina världen så har vi massvis med stjärnor. Stephanie VenierLara GutWendy HoldenerMarcel Hirscher, ja listan kan göras lång av aktiva toppåkare. Sedan lovar jag att många läsare har svurit sig trötta åt den förra Fifapresidenten Sepp Blatter som även han kommer från Tyrol-landet i söder.

Men även utanför sportens värld så finns det kändisar från Schweiz. Har ni hört talas om Bertrand Piccard? Eller visste ni att det var tack vare Schweiz som Céline Dion slog igenom när hon vann Eurovision 1988 för landet, trots att hon är kanadensare. En sak som alla Bond-älskare borde veta är att den första ”Bondbruden” Ursula Andress kom från Schweiz.

Ishockey

Schweiz är inte direkt nån framgångsrik hockeynation, dock så har man dubbelt så många medaljer i världsmästerskap än alla dess grannländer har, tillsammans! Sammanlagt tio medaljer har landet skrapat ihop. Dock är de flesta tagna i början och mitten av förra seklet. I VM i Sverige 2013 fick man sitt andra silver efter att Tre Kronor vunnit finalen med fem mål mot ett.

Dagens match mot Schweiz blir inte bara Puddings tusende match, utan även den femtionde gången som vi tar oss an landet i ett mästerskap. På dessa fyrtionio landskamper så har det blivit fyrtiotvå segrar, två oavgjorda och fem förluster. Senaste mötet var förra världsmästerskapet när Sverige besegrade Schweiz med 3-1 i Paris. Landets största stjärna på ett par skridskor är utan att tvekan Sverigebekantingen Martin Gerber då han har över 200 matcher i NHL, blev silverhjälte 2013 och Stanleycupmästare med Carolina 2006.

Klockan 20:15 ikväll så släpper domaren pucken och du följer naturligtvis det bästa och mesta här på Hockeybladet.nu

Missat de tidigare ”Detta visste du inte om”? Klicka här för att komma till den senaste.

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.