Vilket land är bäst på ishockey?

Ishockey är en tämligen nischad sport som främst spelas på de nordligare breddgraderna. Det är alltså bara några få länder som på riktigt slåss om guldpokalen. Men vem är egentligen bäst, och var på listan hittar vi Tre Kronor?

Ishockey, såsom vi känner det idag, började spelas på 1800-talet i Kanada. Den första riktiga matchen hölls i Montreal 1875 och några år senare hade sporten ökat i popularitet och spridit sig ned till USA. År 1917 skapades den främsta professionella hockeyligan National Hockey League, som samlar lag från USA och Kanada i drygt 30 olika lag, uppdelade i öst och väst. Än i dag är det här de professionella spelarna hamnar. De flesta av dem kommer från Kanada, men de senaste decennierna har även spelare från USA och Europa tillkommit.

Ishockeybetting har alltid varit populärt och då är det främst NHL som lockat, då det är här man hittar de bästa spelarna, mest spännande matcherna, största publiken och framförallt mest pengar. Det är därför inte konstigt att det är här det finns flest matcher att spela på. NHL betting gjordes förr via ens lokala ATG-ombud, men kan nu genomföras online bara några klick bort. Eftersom NHL-turneringen är så uppdelad, finns det många olika spelmöjligheter. Som sagt är NHL uppdelat i Eastern och Western Conference, som i sin del är uppdelad i ytterligare två divisioner. Lag inom samma division möter varandra flera gånger och inom samma conference möts man minst två gånger. Vinnaren i varje conference möts sedan i Stanley Cup-finalen.

Spel i VM och OS

Vilket land är bäst på ishockey?
Hockeybetting är populärt på de stora bettingsajterna, eftersom det finns så många möjligheter till olika vinnarspel. Foto: Shutterstock

Med tanke på att ishockeyn föddes i Kanada och att det är härifrån (och i USA) de främsta professionella lagen finns, så kan man väl kanske utgå ifrån att just Kanada är världsmästare i hockey. Men är det verkligen så? För att ta reda på detta måste vi titta på några helt andra turneringar, närmare bestämt världsmästerskapen och OS-turneringen. Internationella Ishockeyförbundet grundades 1908 och ansvarar för både VM och OS. De Olympiska spelen inleddes 1920 och världsmästerskapen 1930. VM avgjordes årligen i maj månad, förutom de år som OS anordnades. Sedan 1992 spelas både OS- och VM-turneringarna.

Så vilket land har tagit hem guldpokalen främst antal gånger?

Tittar man på de senaste 10 åren, från 2009 fram till 2019 (2020 ställdes hockey-VM in på grund av Covid-19) så ligger faktiskt inte Kanada i topp, då de endast vunnit två gånger. Sverige däremot har tagit hem vinsten tre gånger, så även Ryssland. Går man tillbaka i historien har Tre Kronor vunnit hela 11 gånger, då guldmedaljen togs hem följande år: 1953, 1957, 1962, 1987, 1991, 1992, 1998, 2006, 2013, 2017 och 2018. Sverige är också det enda land som vunnit både VM och OS under samma år. År 2006 lyckades Sverige med denna praktbragd, när man vann både OS i Italien och senare VM i Lettland.

Hur står Sveriges vinster sig i en internationell jämförelse?

Räcker 11 VM-vinster för att få titulera sig som tidernas främsta lag? Nej, knappast. Flest vinster står faktiskt Kanada för, efter att man tagit hem 26 mästerskap genom historien. På andraplats hittar vi Sovjetunionen, med 22 vinster. Slår man dock ihop Rysslands vinster med Sovjets, så hamnar de på 27 guld totalt, och går därmed förbi Kanada.

Bästa laget i de Olympiska spelen.

I OS har det inte gått lika bra för Sverige, då Tre Kronor stått som vinnare endast vid två tillfällen (1994 och 2006). Även här har det stått mellan Kanada och Sovjetunionen: Sovjet med åtta vinster, Kanada med nio stycken. Med sina 16 stycken har Kanada har även fått flest antal medaljer (9 guld, 4 silver och 3 brons). Sovjetunionen har fått sammanlagt 11 medaljer, 13 om man även räknar in Rysslands prestationer. Även USA har fått 11 medaljer och landar då på en delad andraplats, med två guld, åtta silver och ett brons. Därefter kommer Sverige, med nio medaljer (två guld, tre silver och fyra brons).

Damerna då?

Damerna fick inträde till de Olympiska spelen 1998, och här har sedan dess Kanada och USA dominerat med fyra respektive två vinster. Svenskorna har som bäst hamnat på en andraplats 2006 och en tredjeplats 2002. Sedan år 1990 spelas VM-mästerskapet för damer, och inte helt oväntat är det även Kanada och USA som dominerar också här. Kanada med tio vinster och USA med nio. Även på silverplats heter vinnarna Kanada och USA, förutom 2019 då Finland lyckades sno åt sig silvret. Sverige har som bäst kammat hem en bronsmedalj på hemmaplan 2005 och ytterligare ett brons 2007.

Ishockeyn på den amerikanska kontinenten och den i Europa skiljer sig något åt, vilket märks när lagen senare möts i internationella tävlingar. Framförallt är det måtten på rinken som skiljer sig åt, då de europeiska är något större. Nordamerikanska rinkar är cirka 26 meter breda, medan de europeiska är exakt 30 meter. Den blåa offsidelinjen gör att avståndet från mittlinjen blir kortare och utrymmet bakom mål är bredare i NHL, vilket gör skillnad i spelet. Dessutom finns några mindre regelskillnader, men svenska hockeyligan SHL tar ofta efter regeländringar som genomförts inom NHL, för att förenkla det internationella spelet.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN