Svenska stjärnor som slog igenom i SHL

Genom tiderna i den svenska hockeyligan, så finns det ett antal ishockeystjärnor som slagit genom och verkligen satt sina avtryck inom hockeyvärlden både i Sverige och internationellt.

Stjärnorna är omtyckta av både stora som små, detta oavsett om man tycker om ishockey eller inte. För de riktiga fansen, både i vårt land och runt om i världen, är dessa stjärnor som väldigt omtyckta av många. Detta inte enbart för hur de spelade ishockey, utan också för hur de är eller var som människor.

Stjärnspelarna hjälpte till att göra SHL odds och andra bettingalternativ mer spännande, men när det gäller sport så finns det självklart inte något som är säkert. Att satsa hos en säker spelsajt garanterar att vinsterna alltid betalas ut. Nnär någon av hockeystjärnorna blir skadad eller av andra orsaker inte kunde spela, fFinns möjligheten att ta del av experters råd och tips, för att få ett hum om hur man ska satsa.

Vilka är stjärnspelarna som en gång i tiden spelade i SHL och sedan slog världen med häpnad? Häng med så berättar vi lite mer om några som har gjort SHL-historia.

Peter Forsberg

Peter ”Foppa” Forsberg som helt utan någon som helst tvekan är den hockeyspelaren som är mest ikonisk i SHL:s historian. Forsbergs förmåga att överblicka, hans skicklighet och begåvningen att skapa ett spel är än idag oöverträffat och tillhör bland de spelarna som finns med i Hall of Fame Till en början började Peter sin bana i Modo Hockey och såg till att bli en maktfaktor. Foppas framgångar i SHL såg till att han fick en otrolig karriär i NHL och vann ett flertal Stanley Cup-titlar, men också flera individuella utmärkelser.

Dessutom har Peter även varit med att ta två OS-guld och två VM-guld med det svenska landslaget Tre Kronorna. På grund av en fotskada var Forsberg tvungen att lägga sin hockeykarriär på hyllan. Dock var det inte sluttävlat för Foppa, då han har ställt upp i exempelvis Mästarnas Mästare, som han vann 2016 och deltagit i TV-showen ”Vem kan slå Anja och Foppa?”. Numera arbetar Peter som expertkommentator vid olika sammanhang.

Börje Salming

Börje Salming tillhör bland de hockeyspelare som är de mest framstående och ikoniska genom hela hockeyhistorien. Salming började sin ishockeykarriär i Kiruna AIF och Brynäs IF. När Börje spelade för Brynäs upptäcktes han av scouten för Toronto Maple Leafs.

Börje flyttade till Kanada 1973 och var en av de första svenskarna som började spela i NHL. Han kallades för The King eller BJ av de kanadensiska fansen. Efter att ha spelat i 16 säsonger fick Salming en ikonstatus. Börje spelade 87 landskamper för Tre Kronor. Under 2022 dog Börje Salming och efterlämnade sin familj och sina fans i stor sorg. Dock inspirerar Börje andra ännu via artiklar och liknande. Salming hyllades världen över och fansen minns hans ledord: ”Ha alltid kul och ge aldrig upp”.

Mats Sundin

Mats Sundin har haft en stor betydelse för svensk ishockey och räknas bland legendarerna. När Sundin spelade för Djurgården visade det sig att Mats hade talang för att göra mål och leda sina lagkamrater. I och med att hans prestationer dominerade, fick han smeknamnet ”Sudden Death Sundin”. Dock kallades Mats för Sudden bland fansen. När Sundin var 19 år blev han värvad till NHL-laget Quebec Nordiques och blev den första europé att väljas som förste spelare i NHL-draften. Under sin första säsong för det kanadensiska laget gjorde Mats 23 mål och 30 assist på sammanlagt 80 matcher.

Senare under sin karriär i Kanada blev Sundin lagkapten för Toronto Maple Leaf och blev därmed den första lagkapten från Europa i lagets historia. Mats har också spelat i Tre Kronor och var med att ta ett OS-guld under de olympiska spelen i Turin 2006, samt tagit ett flertal VM-guld. 2012 fick Sudden sitt tröjnummer 13 upphissat till taket i Air Canada Center.

Henrik Zetterberg

Henrik Zetterberg började spela i Timrå IK och under sin SHL-karriär var han en exceptionell tvåvägsspelare, samt hade stora ledaregenskaper. Zetterberg, även kallad för Zäta av de svenska fansen och Hank av sina lagkompisar, var känd för att vara hängiven i sitt spelande. Dessutom kunde Henrik prestera i de mest avgörande ögonblicken. I början av 2000-talet blev Zetterberg draftad av Detroit Red Wings.

Under sin rookiesäsong lyckades Zäta med att kamma hem 44 poäng under de 79 matcherna han spelade. Hela säsongen slutade men en Stanley Cup-triumf och han vann slutspelets poängliga. Henrik Zetterberg blev så småningom lagkapten för Detroit Red Wing och hann med att spela 1 000 matcher. Under 2018 avslutade Zäta sin hockeykarriär på grund av sina bekymmer med skador. Under sin hockeykarriär spelade även Henrik landskamper i Tre Kronor och vann totalt fyra medaljer under VM.

Svenska stjärnor som slog igenom i SHL

Henrik Lundqvist

Henrik Lundqvist räknas som en av de bästa hockeymålvakterna genom tiderna, eftersom det var mycket svårt att göra mål när han stod och skyddade målburen. Tillsammans med sin tvillingbror Joel, började de sin karriär inom ishockey i Järpens IF, därefter spelade dem i Rögle BK och slutligen Frölunda HC. Under 2004 draftades Lundqvist till New York Rangers och det dröjde inte länge förrän Henrik blev förstemålvakt i laget. Det visades sig att han blev den första målvakten sedan säsongen 1928/29 som lyckades med att hålla nollan 11 gånger under säsongen 2010/11. Under sin tid hos New York Rangers har laget gått till slutspel varje säsong.

Under 2017 lyckades Henrik Lundqvist med bedriften att vinna 400 matcher som en målvakt i NHL. Han blev då också den första målvakten från Europa att uppnå detta. Några år senare lyckades han vara med att ta hem den 450:e segern för laget. 2021 tog Lundqvists hockeykarriär slut, då han fick medicinska problem. Men vi kan fortvarande se Henrik i TV, då han med jämna mellanrum dyker upp för ett känt schampomärke och har blivit “schampokillen” för en helt annan publik.

Sammanfattningsvis

Självklart finns det fler storheter inom SHL som har blivit stjärnor och älskade av fans runt om i världen. De vi har nämnt har dock satt stora avtryck i både den svenska och internationella hockeyhistorien. Utan dessa ishockeyprofiler hade kanske intresset för svensk hockey i Sverige inte vairt så stort som det är nu.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN