Skapa allsidighet i din träning

Allsidig träning är ett begrepp som nästintill samtliga som forskar inom idrott och sport förespråkar ur ett fysiologiskt hänseende. Allsidighet och variation i fysiska aktiviteter är fördelaktig för den fysiska utvecklingen och bidrar till att minimera risken för skador.

De flesta gym och motionsanläggningar i Sverige idag har införlivat detta i sina affärsidéer och erbjuder bredd vad gäller olika träningsformer (i vart fall i de större städerna). Det är exempelvis inte omöjligt att under ett och samma tak finna såväl styrke- och konditionsträning i form av gruppass och träningsmaskiner, som Crossfit, yoga och Zumba. På så vis kan medlemmar jobba upp rörlighet, koordination, balans och styrka med betalning av en enda gymavgift. I många sporter råder dock det motsatta förhållandet, det vill säga att en fotbollsspelare endast tränar fotboll, en surfare enbart fokuserar på vattensporter, eller att en yogafantast utövar olika yogaformer.

Varför man blir “fast” i sin idrott, trots att man därmed går miste om många av de hälsofördelar som allsidighet innebär kan ha olika orsaker. Ofta tycker man kanske att den egna sporten är roligast och vill bli så duktig man kan inom just sitt gebit. Andra gånger blir man hemmablind och glömmer bort annat som kan gynna en som idrottsman- eller kvinna. Detta stämmer inte minst vad gäller hockey där spelare har en tendens att fastna i samma spår på isen och ha svårt att variera sig. I den här artikeln tänkte vi ta sats i just hockeyspelaren och hur han eller hon kan skapa allsidighet i sin träning.

Bestäm dig för vad du vill få ut av din träning

Innan du varierar din träning kan det vara en god idé att bestämma vad du vill ha ut av din träning. Kanske känner du att ökad balans på isen hade hjälpt dig att bli en bättre hockeyspelare. Kanske är det uthållighet och kondition som behöver en skjuts framåt. Oavsett vad måste en utmärkt hockeyspelare tillämpa olika taktiker och strategier för att nå framgång eftersom en väl uttänkt strategi inom hockey, i likhet med exempelvis poker, omfattar olika begrepp som du behöver kombinera för att konsekvent vinna. Läs därför på om olika träningsformer och gör din research innan du ger dig hän till vad som krävs för att just du ska nå dina träningsmål!

Fysiska kombinationer

När allsidighet är ledord kan du satsa på kombinerade sporter där du samtidigt jobbar på en eller flera områden. Ett exempel är tennis som kan spelas såväl inomhus som utomhus. Tennisen hjälper dig exempelvis med bollkänsla (som kan komma väl till pass på isbanan med pucken), timing och precision eftersom sporten i huvudsak ju går ut på att du ska träffa en relativt liten boll. Dessutom är tennis i mångt och mycket en träningsform som utmanar konditionen. Även om en tennisspelare den största delen av matchen rör sig på sträckor under 2,5 meter kan en tennismatch på cirka 2 timmar innebära en hel del rörelse.

Löpning 

Skapa allsidighet i din träningLöpning är en av de mest grundläggande träningsformerna som finns och är enormt populär hos hobbyutövare. Forskning pekar på att artärerna hos personer som tränade inför sitt första maratonlopp blev betydligt mer flexibla och att deras blodkärl föryngrades med hela fyra år. Löpning medför även mentala fördelar då en inte sällan tänker klarare och mår bättre efter det endorfin- och dopaminpåslag som ett svettigt pass av löpning innebär. För hockeyspelaren innebär löpträning bättre kondition och fler mitokondrier i muskelcellerna vilket på ren svenska förklaras som det energiskapande som används för att musklerna ska kunna kontrahera och bli starkare. Tveka därför inte att lägga skridskorna på hyllan och snöra på löpardojjorna för ett varv i spåret.

Yoga för andning och fokus

Hockeyproffset kanske ställer sig något kritisk till fördelarna av ett yogapass då hen är van vid mer explosiv och adrenalinfylld träning. Just därför kan yoga vara ett bra komplement till hockey då man här tränar smidighet, balans, styrka och fokus, inte minst genom de regelbundna andningstekniker som åtföljer ett yogapass. Här finns både lugnare varianter (såsom yinyoga där fokus ligger mer på att stanna länge i vissa rörelser), power yoga och yoga flow i form av traditionella Vinyasa-rörelser. Koncentrationsförmågan och lugnet som yogan ger dig drar du förhoppningsvis nytta av i ett kritiskt läge i rinken!

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN