NHL-KOLLEN: St Louis stjärntrio presterar på topp – NHL i Globen – Trade alert

NHL-Kollen fortsätter, hoppas ni hänger med i svängarna när världens bästa liga tuffar vidare på sin 82 matcher långa resa innan slutspelet tar vid. St Louis går som tåget dessutom och vi ska få se NHL-hockey i Sverige till helgen.

St Louis stjärntrio levererar starka papper

Jaden Schwartz, Brayden Schenn och Vladimir Tarasenko. Där har ni tre spelare som gett St Louis en skjuts rakt upp i toppen av ligan. Tillsammans har man producerat 58 poäng varav 21 är mål. St Louis har sammanlagt gjort 52 vilket säger en hel del om hur värdefulla trion är för laget. Man ligger också etta i serien nu med 25 poäng på 16 matcher. Tätt följda av Los Angeles Kings som stått för sin bästa start någonsin. Båda lagen har nu alltså passerat (nåväl, Kings har samma poäng) Tampa Bay Lightning som imponerat mest tidigare under säsongen.

Tittar man på trios som är framgångsrika tillsammans i NHL så sticker verkligen St Louis sådan ut. Förra säsongen var det få lag som kunde stoppa trion med Brad Marchand, Patrice Bergeron och David Pastrnak. Tills iår har den splittrats upp för att försöka sprida ut produktionen, och nu är dessutom Marchand på skadelistan vilket har gjort att Tarasenko, Schenn och Schwartz fått fri gata att ta över tronen som bästa trio i ligan. Kan några andra utmana om den titeln eller kommer man vara vassast i ligan hela säsongen?

NHL på svensk mark i helgen

Som många av er säkert vet så kommer det spelas två NHL-matcher i Stockholm till helgen. Det är på fredag (20:00) och lördag (19:00) i Globen som Colorado Avalanche möter Ottawa Senators i back to back. Vi får alltså se två NHL-lag med två svenska lagkaptener på svensk mark. Hur häftigt är inte det? Erik Karlsson mot Gabriel Landeskog i en duell alltså. Övriga svenskar som kommer att spela är Carl Söderberg, Patrik Nemeth, Fredrik Claesson och Johnny Oduya. Svenske målvakten Marcus Högberg är inkallad akut till Ottawa också, men lär bara få se från läktaren då Mike Condon och Craig Anderson är Senators burväktare. Anton Lindholm är tyvärr skadad och missar matcherna.

Vilka stjärnor ska man hålla ett extra öga på om man är på plats eller kollar på TV då förutom kaptenen Landeskog i Colorado? Semyon Varlamov är i vissa stunder en spektakulär målvakt, han räddade till exempel 57 skott mot Carolina tidigare i veckan. Tyson Barrie på backplats sticker ut. Nathan MacKinnon är största stjärnan framåt. Tidigare förstavalet Nail Yakupov kan gnistra till och rookien Mikko Rantanen är en spännande spelare för Colorado.
I Ottawa är storstjärnan såklart Erik Karlsson. Bakom honom finns bland annat Dion Phaneuf. Framåt hittar vi en spelare som jag skriver mer om alldeles strax, Matt Duchene. Utöver honom så är det framförallt Derick Brassard och Mark Stone som gjort det allra bäst hittills iår. Det finns en del spelare att hålla ett extra öga på som sagt, och förhoppningsvis blir det två fantastiska matcher i helgen!

Trade alert

Det var ju det här med Matt Duchene. Ganska intressant känsla det måste ha varit. I förra matchen fick han reda på att han blivit trejdad till Ottawa och gick mitt under brinnande match ut och packade för att bege sig mot kanadensiska huvudstaden. En dag senare är han på svensk mark och tränar med sina nya lagkamrater inför mötena med sina gamla lagkamrater i Colorado Avalanche. En härlig aspekt att ta till sig inför matcherna alltså, hur kommer man behandla honom? I denna trade så gick Kyle Turris till Nashville och Colorado fick en hel del smått och gott i utbyte i form av unga spelare med potential i form av Samuel Girard och Vladislav Kamenev plus ett draftval. Turris signade sedermera ett sexårskontrakt med Nashville värt 6 miljoner per säsong. Kul med trejder tycker jag!

Svenskkollen

Vi börjar med det tråkiga. Nicklas Bäckström är just nu inne i sin längsta svit med matcher utan poäng någonsin. Tidigare hade det gått fem matcher utan poäng innan han hittades i poängprotokollet igen. Nu är han uppe i sju matcher. Kan han bryta den sviten i nästkommande match? Istället är det Mika Zibanejad som ångar på i svenska poängligetoppen. Riktigt roligt är det att följa våra svenska rookies som gör det bra på andra sidan pölen också. Jesper Bratt har det skrivits om tidigare. Nu hittar vi också Adrian Kempe uppe i toppen då han precis som hela sitt lag går som tåget. Andreas Borgman har även han lyckats slå sig in i NHL och Toronto Maple Leafs. SHLs bästa back från fjolåret har visat att han är tillräckligt bra även här.

Forwards topp 5

1. Mika Zibanejad (NYR) 17 (8+9) poäng
2. Filip Forsberg (NSH) 14 (8+6) poäng
3. Jesper Bratt (NJD) 12 (5+7) poäng
4. William Nylander (TOR) 12 (3+9) poäng
5. Nicklas Bäckström (WAS) 12 (3+9) poäng

Backar topp 3

1. John Klingberg (DAL) 15 (3+12) poäng
2. Erik Karlsson (OTT) 13 (1+12) poäng
3. Victor Hedman (TBL) 11 (1+10) poäng

 

NHL-kollen återkommer nästa vecka.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN