UTREDNING: Förbundet granskar seriesystemet

Nu ska det svenska seriesystemet i ishockey granskas rejält. Först till säsongen 2020/2021 kan det nya seriesystemet tas i bruk – om det nu blir någon förändring. Utredningen är tillsatt och det gäller SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Det skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Seriesystemet inom svensk hockey ska ses över. Svenska Ishockeyförbundets styrelse har beslutat att ge Ola Lundberg, Karlstad, uppdraget att utreda seriesystem och kval för SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Förslagen som presenteras ska förflytta svensk ishockey i riktningen mot svensk ishockeys gemensamma vision –  ”Sveriges mest engagerande idrott”, skriver Svenska ishockeyförbundet i ett pressmeddelande.

Ska föreslå förändringar

Uppdraget är att undersöka och föreslå hur seriesystem och kval behöver förändras för att stärka utvecklingen av elitnivån i svensk herrishockey. I uppdraget ingår att definiera vilka serier som bör ingå i begreppet elit och föreslå en seriestruktur och kvalformat för dessa serier. Eventuella förslag ska också säkerställa att en framtida seriestruktur utformas så att den såväl möjliggör som ytterligare stärker svensk ishockeys landslagsspel.

– Att vi som förbund med full uppbackning från våra ligor SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan – gemensamt lägger fokus på att skapa de bästa förutsättningarna för vår elitishockey på både förenings- och landslagsnivå är avgörande för att stärka svensk ishockey även framöver. Det här är ett initiativ som har vuxit fram i de samtal vi har haft om hur vi på bästa sätt gör det som krävs för att svensk elitishockey ska vara underhållande, spännande, engagerande och ekonomiskt hållbar över hela landet, säger Anders Larsson, ordförande för Svenska Ishockeyförbundet.

– Det är bra att en serieutredning verkligen blickar framåt för att svensk elithockey ska ta nästa utvecklingssteg i en internationell konkurrensmiljö. SHL representerar den högsta ligan men har självklart ett intresse och därmed ansvar att seriemodellen utformas så att alla elitnivåer ges bästa möjliga förutsättningar för utveckling, säger Anders Källström, ordförande för SHL.

– Elitnivån inom hockeyn skapar engagemang och är ett nationellt intresse och har samtidigt stor potential att växa sig ännu större. Ligorna lever dock i hård konkurrens om publik, media och sponsorer. Därför måste vi gemensamt förbättra förutsättningarna, både de sportsliga och de ekonomiska, för att elitnivån inom svensk ishockey ska bli ännu starkare, säger Håkan Svensson, ordförande för Hockeyallsvenskan.

– Vi står bakom den nya strategin för svensk ishockey för att vi tror på att vi tillsammans måste lösa allt fler frågor. Vi står starkare tillsammans oavsett om man är stor eller liten och vi ser att det för svensk ishockey är viktigt med elithockey över hela Sverige, säger Ronnie Glysing, ordförande för Hockeyettan.

Kan vara klart 2020/2021

Ola Lundberg börjar sitt uppdrag omgående och han ska under uppdraget arbeta nära förbundet och alla ligor. Han ska presentera sin analys och sina förslag till Svenska Ishockeyförbundets ordförandekonferens i november 2018. Eventuella större förändringar kan träda i kraft tidigast säsongen 2020/2021, under förutsättning att Svenska Ishockeyförbundets förbundsmöte fattar beslutar om det i juni 2019.

– Att vi lyckats få Ola Lundberg till det här uppdraget är vi mycket glada över. Han är en erfaren hockeyledare som funnits i svensk ishockey under lång tid och han har de egenskaper, den kompetens och den erfarenhet som krävs för det här viktiga och så klart utmanande uppdraget, säger Anders Larsson.

– Mitt hjärta och mitt engagemang har alltid funnits inom hockeyn. Att få chansen att lyfta på stenarna i svensk elitishockey och presentera idéer om hur den kan bli ännu bättre genom en spännande, engagerande och kommersiellt stark tävlingsstruktur blir en utmaning, säger Ola Lundberg.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN