SDHL – Hockeynyheter, Silly Season och Tabeller

Den högsta damligan i hockey heter sedan 2016 SDHL, och Hockeybladet rapporterar en del av ligan, Framförallt är det hockeynyheter, tabeller, Silly Season och matcher vi skriver om.

Hockeybladet rapporterar en del från SDHL och det är blandade hockeynyheter, Silly Season, tabeller och värvningar. Riksserien bytte inför säsongen 2016-2017 namn till , vilket även är nuvarande namnet på ligan. SDHL är en förkortning av Svenska Damhockey Ligan och är den högsta ligan för hockey i Sverige.  SDHL har sedan ett par år även gått upp från 8 till 10 lag.

Under säsong och slutspel rapporterar vi från matcherna under grundserien, samt dramat i kampen om SM-medaljerna. På Hockeybladet går det även att hitta tabeller från grundserien, samt info om slutspelsmatcherna.

År 2008 när ligan bildades bestod den av de två bästa lagen från södra och norra division 1 serierna. Samt de fyra bästa från östra serien. Lagen hade under hösten gjort upp i regionserierna, och gjorde sina första matcher i Riksserien våren 2008. Premiärdag var den 16 januari. De åtta lagen mötte varandra en gång hemma och en gång borta. Totalt blev det 14 omgångar i grundserien.

Första segraren av Riksserien och svenska mästarinnor säsongen  blev Segeltorp. De vann finalen i ett Stockholmsderby mot AIK. Matchen slutade 5-2 till Segeltorps favör. Matchen mellan Segeltorp och AIK spelades på Johanneshovs isstadion i Stockholm.

OS-silver med Sverige

Ligan har genom åren sedan ligan bildades haft både nationella som internationella profiler. Mara Rooth som 2006 spelade hem ett OS-silver med Sverige spelade mellan 2006-2010 i AIK. Rooth med 26 landskamper på meritlistan vann två SM-guld med AIK, 2007 och 2009. Guldet hon tog 2007 med AIK var ett år innan Riksserien blev etablerad. Förutom flera andra svenska profiler som den legendariska målvakten Kim Martin Hasson och rutinerade forwarden Erika Grahm, har ligan haft flera internationella profiler.

De mest framstående är den Schweiziska målvakten Florence Schelling och den kanadensiska forwarden Jennifer Wakefield. Schelling spelade mellan 2015-2018 i Linköping, innan hon lade av. Hon tog brons med det schweiziska landslaget i OS i Sotji 2014. Wakefield vann med sitt Kanada OS i Sotji och Silver i Korea 2018, har även hon spelat Linköping. Sedan säsongen spelar hon i Brynäs, och har även haft en kort sejour i Luleå.