STATISTIK: Så här borde SHL-tabellen se ut?

Genom åren har NHL haft statistik på allt och där ligger vi i Sverige och SHL i lä. Statistiken är avancerad och nu börjar den få fotfäste i SHL. Hockeybladet har gått igenom de mest viktiga delarna av den avancerade statistiken. Vi förklarar också så att inte bara statistiknördarna ska förstå. 

Vad ska man ha den avancerade statistiken till? Vad är den bra för och vad är det för något? Häng med så förklarar vi och visar hur SHL-tabellen borde se ut!

Avancerad statistik att lita på

Vi börjar med Corsi/Fenwick. Corsi räknar man ut genom att addera alla skott (på mål, utanför mål, blockerade skott) som ett lag skjutit framåt tillsammans med vad man släppt till mot eget mål. Ett exempel: Av 1 000 skott har Lag 1 skjutit 600 medan Lag 2 har skjutit 400. Det gör att Lag 1 har en corsi på 60 procent, vilket i längden bör betyda att Lag 1 vinner fler matcher än Lag 2.

Fenwick är precis samma sak, förutom att man inte räknat med blockerade skott. Varför är för att sortera bort en hel del ofarliga avslut. Det är Fenwick som jag har räknat ut för lagen i SHL i den här artikeln. Lag som hamnar högt upp på den här listan kan vi vara relativt säkra på att dom kommer hamna högt upp i tabellen när den summeras efter 52 omgångar.

Fenwick – procent
Växjö 56,6
Frölunda 55,5
Skellefteå 54,1
Malmö 53,9
HV71 52,7
Djurgården 51,8
Linköping 51,
Brynäs 50,9
Örebro 49,0
Färjestad 48,3
Luleå 46,9
Rögle 45,4
Mora 41,7
Karlskrona 41,6

Corsi och Fenwick är bra måttstockar för att visa på hur lagen presterar under matcherna. Vi kan konstatera att Växjö har mycket puckinnehav i sina matcher och skjuter mycket mer än vad sina motståndare gör. Det bör i längden betyda att Växjö är ett lag som är i toppen för att stanna. Den här metoden säger inte allt om hur ett lag presterar. Du kan ha bra Corsi/Fenwick och ändå ligga långt ner i tabellen och vice versa. Det beror på hur bra målvakterna presterat och hur effektiva utespelarna är också. Det är dit vi kommer i nästa punkt i den här artikeln, hoppas ni hängt med hittills!

PDO visar hur effektiva lagen är

PDO finns det ingen egentlig översättning till, förkortningen uppkom i Counter-Strike  och används nu flitigt i hockeyvärlden också. Här gör man som så att man adderar ett lags räddningsprocent med lagets skotteffektivitet. Ett exempel: Lag 1 har räddat 91,37 procent av skotten och man har en skotteffektivitet på 12,56 procent, det gör att man har en PDO på 103,93. Under en hel NHL-säsong så har den högsta siffran landat på 103,2 sedan man började mäta, lägsta siffran är 96,5. Dom flesta lagen hamnar på runt 98-102 på en hel säsong. Det gör min uträkning ännu mer intressant då vi kollar på hur lagen i SHL hamnar på PDO-skalan här nere. PDO kallas även SPSV% – Shooting Plus Save Percentage.

PDO
Färjestad 105,79
Växjö 103,09
Skellefteå 102,63
Örebro 102,62
Djurgården 101,55
Malmö 99,86
Luleå 99,36
Linköping 98,87
Mora 98,76
HV71 98,38
Frölunda 98,15
Karlskrona 98,11
Rögle 96,79
Brynäs 96,17

Färjestad är i topp med hela 105,79. Det är såklart väldigt bra för laget just nu, och de toppar tabellen med en match mer spelad än Växjö. Vi kan räkna med att man kommer att dala en del innan match 52 har spelats. Man har en väldigt hög skotteffektivitet och två bra målvakter som gör att man hamnar i topp. För ser vi till Fenwick så ligger Färjestad på nedre halvan av ligan, man släpper till fler skott mot eget mål jämfört med vad man skjuter på motståndarnas.

Skott i skottsektorn

Däremot finns det en anledning till att man har en hög effektivitet också. Kollar vi på hur många skott lagen skjuter i skottsektorn (området där flest mål görs i dagens ishockey, även kallat slottet) så ligger Färjestad i topp med 289 skott. Fortsätter man att skjuta många skott därifrån så kommer man fortsatt att ha en hög effektivitet sannolikhetsmässigt, vilket är glädjande för Färjestadsfansen. I längden kommer lag som Växjö, Skellefteå och Frölunda förmodligen ta igen mycket av försprånget som Färjestad skaffat sig.

Hockeybladet återkommer med uppföljning av den här statistiken tre-fyra gånger till den här säsongen. Får vi bekräftelse på vad statistiken säger? Kommer Färjestad att sjunka i tabellen? Kommer lag som Brynäs och i viss mån Linköping klättra? Ligger lagen med dålig Corsi/Fenwick kvar i botten av tabellen och kan laget med bäst Corsi/Fenwick vara det som till slut vinner SM-Guld?

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN