Hockeybladets gästkrönikör, Hanna Wistrand, ställer sig den relevanta frågan: Var är alla hockeypappor? Håller du med hennes frågeställning?
De är överallt när det gäller pojkhockeyn, men nu undrar Hanna Wistrand, ordförande i Stockholms Ishockeyförbunds damkommitté: Var är alla hockeypappor inom flickhockeyn?
– Jag känner mig osårbar, snabb och stark, var bara några av de positiva känslor min dotter förmedlade när hon som 8-åring började spela hockey.
Vilken förälder skulle inte vilja ge sitt barn möjligheten att få uppleva de känslorna?
Som hockeymorsa utan egen hockeyerfarenhet med en dotter som spelar hockey har jag slagits av den stora entusiasmen ishockeyspelande flickor har för sin sport. Väldigt ofta har flickorna valt sin sport själva utan påverkan av förälder, eller kanske till och med trots försök till det motsatta av föräldrar.
Blir engagerade
När föräldrar sedan upplever sina döttrars engagemang blir de själva engagerade, jag är ett exempel på detta. Detta har gjort att flickhockeyn ibland har en utmaning i att få tillräckligt med hockeykompetenta föräldrar som tränare eftersom föräldrarna inte har valt aktiviteten utifrån sitt eget intresse, ishockeyn är barnets eget val.
Flickhockeyn i Stockholm (Länet) utvecklas mycket positivt men fortfarande är antalet flickspelare alldeles för lågt. Det är alldeles för många flickor som inte får chansen eller missar att få dela de positiva känslor som min dotter upplevde och fortfarande upplever. Det faktum att 17 av de 40 aktiva föreningarna i länet inte har flickverksamhet överhuvudtaget är rent av sagt dåligt, men att skälla på ideellt arbetande föreningar och deras föräldrar brukar inte vara särskilt effektivt.
Var är alla hockeypappor?
Istället ställer jag en fråga till dig som förälder, särskilt till dig som är en före detta hockeyspelare (vilket oftast är en pappa): ”Varför spelar inte din dotter ishockey?”
Rent statistiskt sett borde alla de fantastiska hockeypappor som är engagerade i pojklag ha lika många döttrar som alla andra pappor i Sverige. Det märkliga att detta inte alls syns inom ishockeyns statistik.
Glömmer man bort att erbjuda sina döttrar möjligheten till det snabba, starka och oövervinnerliga? Om det är fallet vill jag bara påminna er om att er döttrar helt säkert också vill uppleva detta. Alla barn vill kanske inte bli hockeyspelare men de allra flesta vill kunna åka skridskor riktigt bra.
Det är inom flick- och damrekreationshockey som sporten verkligen växer. Med den nyligen utrullade damjuniorserien (Region Öst) har vi snart möjlighet att erbjuda hockeyspel hela livet för flickor och kvinnor. Det är inte illa.
Bra kan bli ännu bättre, ishockeyn bygger precis som alla andra lagsporter på föräldraengagemang. Här ligger ett särskilt ansvar på er föräldrar som har spelat hockey tidigare, än så länge främst pappor: – Glöm inte att barn älskar att känna sig snabba, starka och oövervinnerliga. Oavsett kön.
Hanna Wistrand
Ordförande Damkommittén
Stockholms ishockeyförbund
Läs fler gästkrönikor på Hockeybladet.