VALET 2018: Så står partierna i frågan om fler ishallar i Stockholm

Stockholm är Sveriges befolkningsmässigt största stad. Ingenstans i debatterna mellan partierna har bristen på ishallar kommit på tal. Det finns endast tio ishallar i Stockholm Stad, här är partierna som prioriterar frågan.

Bristen på ishallar i Stockholm Stad gör att hockeyn är underutvecklad. Klubbarna går på knäna och tvingas tacka nej till pojkar och flickor som vill spela ishockey. De stora klubbarna i Stockholm Stad, Djurgården i SHL och Hammarby i Elitettan är klubbar som kommer i kläm. Även AIK som har sitt herrlag baserat på Hovet i Stockholm drabbas av stadens bristande ishallspolitik.

Tvingas ut i förorten

Hammarby i Hockeyettan tvingas spela i Bredäng i en hall som drivs av Mälarhöjden/Bredäng, MB. Trots att MB spelar i lägre divisioner kan de plocka de bästa istiderna, något som försvårar Hammarbys satsning mot eliten igen.

När det är evenemang på Hovet tvingas både AIK och Djurgården ut ur Hovet. AIK får träna i Solna i ishallarna i Ritorp. Djurgårdens spelare åker buss ut till Mälarhöjden för att träna där klubben har sin ungdomsverksamhet.

Så säger partierna

För att ta reda på hur partierna som är representerade i kommunfullmäktige i Stockholms Stadshus vill förbättra för ishockeyns situation i staden besökte vi de nio partiernas valstugor vid Sergels torg i centrala Stockholm. Här är deras svar.

Feministiskt Initiativ (F!)

För partiet är inte idrott och hälsa en prioriterad fråga. Därför varken kan eller vill de svara på var de står i utvecklingen av ishockeyn i staden.

Vänsterpartiet (V)

Efter intervjun ville partiets företrädare kunna censurera artikeln. Något som Hockeybladet inte kan ställa upp på och därför väljer vi att inte redovisa deras svar.

Socialdemokraterna (S)

Enligt Socialdemokraterna är ishallar inget som kan trollas fram.

– Det kommer att ta tid, det kommer inte att vara i innerstaden. Med ombyggnaden av Hovet kommer det i alla fall en extra isyta, säger Anders Ygerman Socialdemokraternas valstrateg till Hockeybladet.

Det finns enligt Ygerman inga planer på att utöka antalet isytor när man ändå bygger nytt vid Globenområdet.

– Marken är för värdefull att bygga bostäder på, säger han.

Miljöpartiet (MP)

Miljöpartiets representant på Sergels Torg Oliver Tovatt menar att man vill titta på lösningar där olika idrotter ska dela på samma ytor.

– Man kan titta på hur man kan använda hallar mer brett och flexibelt. Där man kan göra om för ishockey ibland och tillexempel innebandy ibland. Man kan göra både och, säger Tovatt till Hockeybladet.

På frågan om var MP vill se nya ishallar vill Tovatt att staden kräver av byggherrarna att det byggs ishallar i de nya bostadsområdena. Varför det inte blir fler isytor när Hovet rivs och två isytor byggs?

– Det kan jag inte svara på, jag tror att det är en resursfråga.

Centerpartiet (C)

Centerpartiets representant vid Sergels torg kunde inte svara på ishallsfrågorna, men har lovat att komma tillbaka till Hockeybladet med svar. Vi kommer att uppdatera deras svar när vi får dem.

Liberalerna (L)

Liberalerna är det enda parti som berättar att det finns en idrottssatsning på ett helt nytt idrottsområde i Stockholm, i Bällsta. En av anledningarna till att det talas tyst om detta är att det troligen kan komma att rivas upp.

– I planerna i Bällsta finns en ishall, men att det skulle bli en ishall där sitter ganska löst. Vi måste börja planera in ytorna ordentligt. Ishallar och simhallar ska ligga ihop, det blir energimässigt mycket bättre. Man måste titta på nya lösningar, säger Hanna Wistrand ordförande i Liberalerna i Bromma till Hockeybladet.

Angående fler isytor där Hovet idag ligger är Liberalerna försiktigt positiva.

– Man måste vara smartare när man bygger, säger Wistrand.

Moderaterna (M)

Hade ingen representant på plats som kunde uttala sig i idrottsfrågor. Moderaterna skulle återkoppla till Hockeybladet, något som inte gjorts vid publiceringen av den här artikeln.

Kristdemokraterna (KD)

KD anser att problemet med för få ishallar, men vet inte riktigt vart dessa ska byggas.

– Man kanske ska bygga bredvid en annan ishall, säger Thomas Zackrisson.

Zackrisson vet inte varför det inte byggs fler än två isytor där Hovet ligger idag, men vill ta tag i frågan.

– Det får jag ta med mig, säger han.

Sverigedemokraterna (SD)

Sverigedemokraterna är innovativa när det gäller bristen på ishallar. De anser att det finns gott om platser där staden kan råda bot på bristen på ishallar.

– Det är problem med markbrist i Stockholm, framförallt finns det väldigt mycket markrestriktioner för att bygga ishallar och idrottshallar. Vi måste lyfta många av markrestriktionerna. Det finns bra mark nära trafikerade vägar. Det kan vara bullerrestriktioner, men de behöver inte gälla om man ska bygga idrottsanläggningar, säger Martin Wesmont till Hockeybladet.

Det finns även andra platser som SD vill bygga till exempel ishallar på.

– Vi har hört i debatten att det är markbrist och vi anser att man kan bygga under broar tillexempel.

Angående Hovets isytor menar Wesmont att man verkligen ska är prioriterat med fler isytor där. De vill även ha en mindre publik arena i Globenområdet.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN