Jag parkerar bilen utanför Växjös borg Vida Arena och öppnar dörren åt min son. Vi är där nästan tre timmar innan matchstart. Nu gäller det att hålla humöret uppe hos grabben tills matchen börjar. Vi rör oss fritt i arenan och passar även på att ta en promenad i runt omkring. Där och då börjar den sakta krypa upp från magen – avundsjukan på en klubb som gör det mesta rätt.
För att ge lite perspektiv på Växjös resa får vi blicka tillbaka till 1997. Då bildades Växjö Lakers ur konkursboet efter Växjö HC. 1997 började laget om i division 4. Det skulle ta sju säsonger för klubben att nå Hockeyallsvenskan. I sin jakt på slutmålet SHL (Elitserien) spelade Lakers i kvalserien tre gånger, innan klubben tog steget upp.
Tre säsonger senare 2013/2014 slutar laget trea i tabellen. Det är dags för klubbens första slutspel någonsin, där blir det respass i semifinalen mot Färjestad. Året efter tar klubben ett historiskt första SM-guld efter finalseger mot Skellefteå.
Vi tar ett skutt till den förra säsongen, 2017/18, när klubben på nytt vinner SM-guld. Klubben hann med att vinna grundserien, innan slutspelet satte igång. Klubbens första serieseger kom dock säsongen innan när man i omgång 51 ställdes mot Linköping. Växjö förlorade men seriesegern säkrades i praktiken, och Växjös första serieseger var i hamn endast en poäng före HV71.
Plast eller avundsjuka?
Nu har ni fått en liten historisk tillbakablick på klubben som många ser som kommundopade, plast, och köpelag. Ja, den som är mest avundsjuk kommer på det roligaste öknamnet. Ni kan skrika plast hur högt ni vill men någonstans långt därinne finns en avundsjuka som absolut inte får synas och framförallt inte höras. Då är det enklare att skylla på kommunen och gapa om plast.
Växjö har på kort tid blivit ett hot som man inte vet hur man ska stoppa. När HV71 hade sina glansdagar under 2000-talet byggde Växjö sin borg och armé. Nu skördas frukterna av uppbyggnaden som hela staden ställt sig bakom. I ärlighetens namn spelar det verkligen någon roll vem som betalade?
Jag personligen har inga problem med om det står en privatperson, företag eller kommun bakom en klubb. Man måste börja skrota tanken om den fina klubben som ska stå på egna ben och på ett artigt sätt säger tack, men nej tack.
Köpelag
Köpelag… köpelag…. köpelag.. ekar på sociala medier eller bland motståndarsupportrar landet runt.
Ja Växjö är ett ”köpelag” men det är även ditt lag. Alla lag har som mål att stå där med SM-guldet runt halsen framåt vårkanten. För detta krävs spelare av kalibern att kunna prestera och för det krävs ekonomi. Man sajnar såklart de bästa spelarna man har råd med.
Nu tänker ni direkt – men det är inte Växjö som betalar? Jo, det är Växjö som betalar! Hur mycket det spelar väl ärligt talat ingen roll? Spelaren blir kontrakterad och klubben vinner guld. Med framgången föds avundsjukan.
Öppna ögonen och titta ut i Europa och i övriga världen. Vi tar KHL och NHL tillexempel privatägda klubbar där ingen skriker köpelag. Ingen bryr sig speciellt mycket vem som betalar spelaren som ska hjälpa laget till framgång. Ja det finns en risk att det blir för stora klyftor och att ägaren är en stolle som kör klubben i botten. Men där är vi inte och kommer inte hamna på många år. Vi bor trots allt i landet mellanmjölk där det är totalt livsfarligt att sticka ut. Och det svider i folks ögon att Växjö balanserar på gränsen för vad som är tillåtet.
Ungdomsverksamheten
När du skrikit sig hes om plast och köpelag så hämtar man andan och anklagar klubbens ungdomsverksamhet. Den finns såklart men kan av självklara skäl inte jämföras med klubbar som bildades innan Växjö fanns på kartan.
Medan HV71 på 00-talet knyter åt sig trippla SM-guld bygger Växjö i lugn och ro för framtiden. Tillbaka till ungdomsverksamheten eller avsaknaden av den. Den finns och har funnits, men ”Rom byggdes inte över en dag”. Från 2011 byggde man istället en Arena, ett varumärke, flertalet olika trupper för att kunna slåss om SM-guldet. Nu 2018 har klubben på allvar etablerat sig och lugnet börjat infinna sig. Nu kan man satsa på ungdomarna och man låter då barn som är sex eller sju år gamla börja spela hockey helt gratis – som grädde på moset får varje unge en utrustning värd ca 4 000 kronor. Nu är det inte många som börjar gapa om vart pengarna kommer ifrån, eller? Undrar ni så är det såklart ett företag som tillsammans med Växjö står bakom satsningen.
I Växjö stannar det inte med Vida Arena, kommunen storsatsar på idrott och hälsa. De bygger en sjuhelsikes Arenastad där flera idrotter kan utövas inom ett litet område. Något som går hand i hand med Riksidrottsförbundets kampanj, där exempelvis Victor Hedman bland andra stora idrottare slår ett slag för vikten av att hålla på med flera olika sporter.
Slutord
Det Växjö byggt upp från man gick upp till Elitserien 2011 går inte annat än att hylla. Nu när Växjö blivit ett hot är det såklart enklare att skrika sig hes om plast, anklaga kommunen, kritisera ungdomsverksamheten. Ställ dig i stället upp och säg grattis till Växjös framgångar, det fler klubber borde fler ta efter.
Läs fler krönikor från Hockeybladet>>>
Mer om Växjö>>>