På grund av upprepade hjärnskakningar tvingas Luleås forward att sluta på läkarens order. Det meddelar klubben i ett pressmeddelande.
– Såklart är det inte så här jag önskade att min ishockeykarriär skulle ta slut, säger Nathalie Ferno.
Luleås 23-åringa forward, Nathalie Ferno, tvingas sluta med ishockey. På läkarens order har det trista beslutet att Fern slutar med ishockey tagits.
– Nathalie har tidigare drabbats av ett antal hjärnskakningar, rehabiliterat sig och verkligen haft tålamod med sin skada. Redan vid första träningen denna säsong får Nathalie en ny smäll som genast ger svåra besvär. Dessa har varit så allvarliga att hon inte har kunnat återgå till träning. Vi har gjort ett antal tester och värderat skadan, och vår bedömning är att Nathalie inte ska återgå till ishockeyspel igen, säger Jan Lexell, specialistläkare med ansvar för hjärnskakningar till Luleås hemsida.
Inte så det skulle sluta
För Fernos del var det inte ett slut på karriären som hon räknat med. Ett riktigt trist beslut för en blott 23-årig spelare med 27 landskamper på sitt CV.
– Såklart är det inte så här jag önskade att min ishockeykarriär skulle ta slut men jag har förstått att det är farligt för mig att spela vidare. Och att må som jag gjort under den värsta tiden är ingenting jag vill uppleva igen så därför känner jag mig trygg i att det här är det rätta beslutet för mig, säger Nathalie Ferno och fortsätter:
– Jag vill tacka för mina två år i Luleå Hockey, dessa år har varit de bästa åren i min karriär. Jag är oerhört glad för att jag fick chansen att spela i en förening som inte bara står för många bra saker, utan som också gör verklighet av dessa. Tack till alla fans som alltid står bakom oss oavsett vart i världen vi befinner oss. Tack till min björnfamilj som jag fått dela min vardag med. Det har varit galet kul att härja med er i två år. Och fler år ska det bli, bara inte med skridskor på fötterna.
Laget lider med Ferno
Luleås tränare Fredrik Glader säger till klubbens hemsida att hela föreningen lider med Ferno och att det kommer bli ett tungt tapp för laget.
– Hela laget och föreningen lider med Nathalie i denna tunga stund. Att man inte själv ska kunna få avsluta sin karriär när man känner sig färdig med den, utan istället bli abrupt bli fråntagen det man helst av allt vill göra varje dag, det känns inte värdigt en kämpe som Nathalie Ferno, säger han och fortsätter:
– För laget kommer det bli ett stort tapp att inte ha tillgång till den energirika spelstilen som hon bidragit med under sin tid i Luleå Hockey/MSSK. Hon har hjälpt oss med sin tuffa spelstil varje dag, oavsett det handlat om träning eller match och det har varit en stor del i våra framgångar.
Tacka alla
Ferno vill avsluta med att tacka alla som varit en del av hennes hockeykarriär.
– Slutligen vill jag tacka alla som jag någon gång stött på i min karriär. Mina coacher, lagkamrater, materialare, lagledare, ja, alla som på något sätt har varit med och bidragit till att min tid som ishockeyspelare är något som jag kommer se tillbaka på med glädje.
Glader hoppas dock att hon en dag orkar ta sig tillbaka till hockeyn, om än i en annan roll än tidigare.
– Även fortsättningsvis vill vi få ta del av hennes personlighet i laget, först och främst genom att ha henne runt oss när hon känner sig mogen för att vara med. Hon ger laget energi med sitt sätt att vara och är otroligt omtyckt av alla så det tror vi kommer bli en nyckel för framtiden att hon är med och bidrar även till lagets framtida framgångar.
Läkaren om hjärnskakningar
Specialistläkaren Jan Lexell förklarar lite om hjärnskakningar och hur olika symtomen kan bli.
– Hjärnskakningar är komplexa skador som kan ge många olika symtom, som för många går över inom 2-3 veckor – men för 15-20 % kan symtomen kvarstå länge och ge stora besvär i vardagen. För oss i Luleå Hockeys medicinska team känns det viktigt att ta hennes symptom på allvar och beakta att det även finns ett liv efter elitkarriären. Därför har vi fattat beslutet att rekommendera att hon avslutar sin karriär som elitidrottare och att hon förhoppningsvis kommer kunna slutföra sina studier med så lite kvarvarande besvär som möjligt.