Ett problem som matchfixning har existerat inom sporten långt innan online spelbolag såg sitt ljus.
Att resultatet blir riggat är en stor del av problemet men som de grävande journalisterna uppger finns också andra aspekter kring matchfixning värda att uppmärksamma. Om matchfixningars mörkare sida.
Matchfixning skapar stora utmaningar – speciellt i dagens digitaliserade samhälle
Redan innan online casino- och bettingbolag etablerades har sport i sin helhet upplevt problem med matchfixning. Men numera har problematiken blivit än mer känd, liksom en förbättrad lagstiftning har införts. Speciellt viktigt då spelbolag utan svensk licens, tillsammans med bolag som erhållit svensk licens, har svåra utmaningar för att bekämpa spelfusk.
Föreningen Grävande Journalister pratar öppet om riggade resultat
I en artikel på Föreningen Grävande Journalister, eller FGJ, kan man läsa om en mörkare sida som matchfixning innebär för alla inblandade. I en artikel publicerad på fgj.se skriver journalisterna Magnus Svenungsson och Jens Littorin angående konsekvenser och bakgrunder vilka gemeneman kanske inte är medvetna om. När en match har riggade resultat ligger ofta enstaka kriminella eller större nätverk bakom fixningen.
Samtliga sporter och matcher kan bli föremål för matchfixningar
Vanligtvis förs tankarna mot stora event och ligor när riggade matcher är på tal. Tyvärr är problemet mer eller mindre heltäckande där ingen nivå går säker. Men inom exempelvis ishockey är hockeygymnasium och manliga elitspelare främsta måltavlor enligt genomförda studier.
Några av sakerna kriminella lägger märke, och kan ligga till grund för en framtida riggning är bland annat:
- Kända missöden eller problem vilka en viss spelare har utsätter personen för mer risk att bli kontaktad.
- Klubbar med en korrupt tränare eller ledare kan vara ett alternativ för kriminella.
- Spelare som har varit barndomsvän eller är skuldsatt till en kriminell.
Hur en matchfixning kan genomföras
Att ett helt lag är korrupt är knappast troligt men allt är självfallet möjligt. Dock anser kunniga inom området, så som journalisterna Svenungsson och Littorin, att riggade matcher mer troligt genomförs med hjälp av enskilda spelare. Av de få inblandade som haft viljan att träda fram med information kring händelseförloppet kan det konstateras att ett antal bakomliggande orsaker är möjligt.
Spelare som har före detta vänner inom kriminella nätverk
Vem som helst kan hamna i en situation där vänner från förr dyker upp. Vi tar exemplet med en hockeyspelare som har många gamla vänner. Nu dyker någon från hemstaden upp och vill ta upp ny kontakt. Först verkar allt kul och bra, man stärker banden. Efter ett tag börjar den gamle vännen lätta sitt hjärta och det visar sig att hen har stora problem med pengar. Det har till och med gått så långt att det finns reella hot om fysiskt våld om inte skulder betalas av. Spelaren funderar och känner att en förlorad match är kanske inte hela världen för klubben men räddar vännen, och så enkelt kan en riggad match födas.
Bakomliggande hotbild
Men sedan existerar också andra, mindre oskyldiga, scenarier där kraftfulla hot kan vara bakgrunden till att en spelare gör självmål eller liknande. Här kan ett stort kriminellt nätverk ligga bakom matchfixningen genom att kontakta en spelare de anser vara möjlig att skrämma.
Med telefonsamtal kan matchfixarna hota spelaren till livet eller hota spelarens familj och därefter befalla spelaren att agera som de säger. Specifikt denna bakgrund gör kanske läsare något mer ödmjuka mot spelare som varit med om riggning av en match.
Tränaren eller ledare inom laget agerar korrupt
Matchfix av detta slag är möjligen inte lika känt men kan mycket väl gömma sig bland mörkertalen. Precis som artikeln på fgj.se påpekar kan nog alla tänka sig att spelarna i omklädningsrummen på någon sportmatch någon gång har hört ”Såja grabbar/tjejer, idag ska vi förlora matchen…”
Matchfixning i lagens mening
Lagstiftningen i Sverige har länge varit utan styrka. Det samma idrottsvärldens syn på riggade resultat vilket ända tills nyligen har varit motstridig mot tanken på att svensk sport har problem av den typen. Men allt fler matcher har blivit påkomna att ha varit riggade på ett eller annat sätt, något som har tvingat lagstiftningen har skärpts till ordentligt.
Sveriges första relevanta polisanmälning under 2000-talet
Trots att flera involverade parter inom svensk sport misstänker att även Sverige har lidit av läggmatcher finns inte mycket faktabaserade underlag att gå på. År 2012 kom Sveriges första anmälningen till polisen som kan hänföras till matchfixning. I jämförelse med övriga delar av Europa samt Asien har svensk sport inga nämnvärda matchfixningsproblem.
Ett par av de mer kända målen kring riggade matcher är följande.
- Tyska Bochumfallet 2009 – 5,5 år respektive 1,5 år blev fängelsestraffet för de två män som misstänkt ha riggat åtminstone 20 stormatcher. En av matcherna var en VM-kvalmatch mot Finland. En av de inblandade var matchens domare som dömdes till 360 000 kr i böter samt livstidsavstängning från domaryrket.
- Snookerproffset Stephen Lee 2013 – Under sju matcher framkom det att Lee gjort upp matcherna innan varav en av matcherna var under VM 2009. Straffet blev en exkludering från professionell Snooker i 12 år.
Tennis är den senaste sporten att uppdaga matchfixning
Spelfusk är vanligt inom de största svenska sporterna så som hockey, fotboll, tennis med flera. Senaste skandalen gäller tennis, den 14 april, gjordes ett tillslag av flertalet poliser i Stockholm. Tillslaget resulterade i fem gripna för matchfixning. Med lagändringar har nu rättsväsendet möjlighet att lagföra personer som utför ett brott vilket med all säkerhet kommer att skapa något säkrare matcher.
Spelinspektionen & Riksidrottsförbundet (RF)
Arbete och lagändringar pågår för att motverka matchfixning i alla avseenden. Genom Spelinspektionen har spelfuskbrott sedan den 1 januari 2019 blivit ett brott med fängelse i upp till två år. Med lagen som grund ges både spelbolag och sportklubbar mer makt men även ansvar för att matcherna går rätt till.
RF som förening arbetar aktivt med spelfuskbrott på klubb- och riksnivå. Föreningen bistår med information, utbildning och ständigt motverka spelfusk med hjälp av landets alla klubbar.
Sportens framtida popularitet vilar på ett effektivt arbete mot spelfuskbrott
Om de olika bestämmande parterna inte lyckas minimera matchfixning är riksdrottsföreningens ordförande Anders Larsson har flera gånger uttalat. Även studier visar att publikintresset kommer att minska om matchen misstänks vara inblandad i fixning. Därför är ett aktivt och mer effektivt arbete mot matchfixning av högsta vikt för sporternas framtid. Utan fans på läktarna och människor som spelar på odds och betting är sportens framtid oerhört oviss.
Men trots att oron vilar över samtliga inom sportvärlden finns även ett driv och engagemang att eliminera matchfixning. Med en generell kärlek till våra älskade sporter samt ökad kunskap om förebyggande finns goda förutsättningar att åtminstone begränsa riggade matchers utsträckning. Så sportutövare och den omfattande skaran av fans kan fortsätta att njuta av sporter, även imorgon.