Ishockey är en lagsport som har en historia som sträcker sig bak till sent 1800-tal när sporten fick sina första officiella regler.
Ishockey spelades till en början på frusna sjöar eller andra vattendrag på vintern men idag har sporten blivit en uteslutande inomhussport med cirka 2 miljoner registrerade utövare världen över. I denna artikel ska vi titta närmare på varför ishockey är så populärt och hur utvecklingen av sporten sett ut i Sverige.
Ishockeyns utveckling
Det är svårt att veta hockeyns exakta ursprung då vintersporter ofta improviserades fram av det material som fanns tillgängligt. Man kan dock konstatera att det första ishockeymatchen spelades i Kanada år 1875 av engelska soldater som anpassade den lokala landhockeyn till det rådande vinterklimatet. Ishockeyn har precis som de flesta av dagens sporter genomgått en modernisering som inneburit att spelarna blivit professionella samt att sporten blivit alltmer kommersiell. Ishockey är idag en av världens mest populära sporter vilket även attraherar kommersiella aktörer som sponsorer och spelbolag som tack vare digitaliseringen kan erbjuda betting online, vilket har inneburit att människor kan betta på ishockey närsomhelst och varsomhelst via sina mobiltelefoner.
Ishockeyns popularitet i Sverige
Startskottet för ishockeyn i Sverige var de Olympiska spelen i Antwerpen år 1920. Bandyn var tidigare den dominerande vinterlagsporten i Sverige men tack vare influenser från USA samt att det var finansiellt billigt att bygga ishockeyrinkar runt om landet gjorde att ishockeyn fick fäste i landet. Det faktum att klimatet i Sverige var välanpassat till vintersporter var också en orsak till att ishockeyn var lätt att utöva över hela landet under vinterhalvåret.
OS i Antwerpen var första gången ett svenskt landslag i hockey anmäldes till en turnering. Laget bestod av bandyspelare men trots detta nådde laget stora framgångar med en fjärdeplats i turneringen. Det skulle inte dröja länge innan Sverige fick en stor framgång då man redan året efter vann Europamästerskapet mot Tjeckoslovakien med 7-4.
1975 startades den första landsomfattande professionella serien Elitserien. Formatet för divisionen har ändrats ett flertal gånger under åren men vinnaren av serien blir korad SM-guldvinnare i Sverige. 2013 bytte Elitserien namn till SHL, Svenska Hockeyligan, och består idag av 14 klubbar där den nuvarande mästaren är Färjestad BK från Karlstad. Djurgårdens IF är den klubb som har flest SM-guld med 16 titlar men spelar för tillfälligt i Allsvenskan, svensk hockeys andradivision.
Varför ishockeyn är sevärd
Det finns många skäl till att ishockey har nått den popularitet den innehar i dagens sportvärld, men det största skälet är att ishockey är händelserik. Hockey spelas på en förhållandevis liten spelplan jämfört med exempelvis bandy eller fotboll och därför skapas det betydligt fler målchanser och görs fler mål i hockey än i andra sporter. Det faktum att spelare kan nå en topphastighet på 40 km/h innebär också att matcherna ofta svänger fram och tillbaka i resultat vilket leder till att ishockeymatcherna sällan tappar spänningen.
Hockey räknas som en av världens tuffaste sporter och matcherna är en blandning av teknisk finess med hårda tacklingar. Ishockeyn skiljer sig åt från exempelvis fotbollen då det gäller serieformatet då ishockeyn har först en grundserie för att sedan spela ett slutspel där lagen möter varandra i en utslagsturnering.
Sammanfattning
Ishockeyn har en rik historia som sträcker sig bak till sent 1800-talet när det först organiserades i Kanada. Sporten kom först till Europa runt 1920 och fick sitt genombrott i Sverige i samband med OS i Antwerpen där landet lyckades knipa en fjärdeplats med ett lag som bestod av mestadels bandyspelare. Idag är hockeyn en av världens mest populära sporter vilket innebär att kommersiella aktörer som sponsorer och bettingbolag är givna inslag runt sporten. Skälet till att ishockeyn blivit så populär är att sporten är så händelserik. Spelarna kan nå en hastighet på upp mot 40 km/h och varje match är en blandning av finess och hårt spel.