Svenska Ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt rasar mot Stockholm stads hantering av Stockholmsishockeyn. Det är med mörka ögon han möter Hockeydagbladet för att ge sin syn på Stockholmsishockeyn.
– Det har inte byggts en enda kommunal ishall i Stockholm sedan 2001 och den byggdes på fel plats, rasar Boustedt.
Det finns tio ishallar i Stockholm stad, sex av dem är byggda av föreningarna själva, fyra är kommunala. En av ishallarna, den på Östermalms IP hotas av nedläggning då det temporära byggnadslovet går ut.
– Då är det bara nio ishallar kvar, det är alldeles för dåligt, säger Boustedt.
Startar offensiv
På lördag startar Svenska Ishockeyförbundet, SIF, tillsammans med Stockholms Ishockeyförbund, StIF, och storklubbarna AIK och Djurgården en stor offensiv för att få Stockholm stad att bygga fler ishallar. Det är ett arbete som pågått i ett antal år nu.
– Det är en satsning på både bredd- och elithockeyn i Stockholm stad, situationen är väldig svår för breddhockeyn då det endast finn tio ishallar i Stockholm stad och det bor ju väldigt mycket människor i Stockholm.
Stockholm är Sveriges största hockeydistrikt, men i Stockholm stad är det svårare att få plats i något lag. Det är svårt att driva elithockeyverksamhet.
– Om man vill börja spela ishockey och bor i Stockholm är det väldigt svårt, det är nåt som vi vill ändra på. Lika så har AIK och Djurgården har väldigt svårt att bedriva elitverksamhet i Stockholm, eftersom den arenan man spelar i inte är anpassad efter modern elithockey och fortsätter:
– Varken Djurgården eller AIK tycker att Hovet är en modern och bra och den uppfattningen delar vi på Svenska Ishockeyförbundet.
Stockholm behöver hjälp
Boustedt är inte orolig att offensiven för att få fler ishallar till Stockholm ses med avund ute i landet, utan att det är en självklarhet att StIF behöver hjälp från SIF att driva frågan mot staden.
– Stockholm är Sveriges största ishockeydistrikt med ungefär 20 procent av licenserna i Hockeysverige finns i Stockholm. Det är klart att StIF är viktigt och SIF ägs ju av de 22 distrikten vi har. Det här är ingen motsatsfråga att hjälpa Stockholm i den här frågan, det är inte så att vi motarbetar något annat förbund.
Majoritetsbyte sinkar förhandlingar
Stockholm stad bytte majoritet i Stadshuset efter valet och nytt idrottsborgarråd är Emilia Bjuggren och förhandlingarna med den nya majoriteten är i sin linda. Bjuggren kommer att besöka den manifestation som går av staplen i Kungsträdgården i Stockholm den 7 februari, där hon kommer att ställas mot väggen om stadens arbete för att få fram fler ishallar.
Den senaste ishallen som byggdes av Stockholm stad byggdes i Kista 2001, vilket sågas av Boustedt.
– Det är tyvärr ett område med få hockeyintresserade. Hockeyn i Stockholm tyckte att det fanns flera andra ställen att bygga en ishall på, där det fanns en fungerande verksamhet. Det finns ju många platser i Stockholm som har haft föreningar där det inte finns inomhusrinkar, Kärrtorp och Hagsätra är ett sådana områden. Av de tio ishallar som finns i Stockholm är sex byggda av föreningarna, det är inte så att Stockholm lassat in massa pengar på isytor i staden.
Siktar man på att hitta nya platser att bygga ishallar på eller är det primära att bygga in existerande uterinkar?
– Både och vill jag säga, det som är viktigast i vårt perspektiv att framförallt bygga isytor där det bor människor. Ska det vara billigt och enkelt att spela ishockey, då ska man inte behöva resa genom hela staden utan man ska kunna gå, ta kommunala färdmedel eller cykla om föret tillåter ner till idrottsplatsen. Eftersom det redan finns idrottsplatser som behöver en hall, då har man ju marken och allt klart och det är ju att föredra ur både ekonomiskt och enkelhetssynvinkel att bygga på de platserna.
Har ni pratat om lösningar som att bygga ishallar under nya bostadsområden som är på väg att byggas?
– Vi har inte kommit så långt än. Jag tror att alla de där frågorna kan vi lösa när staden är villig att att ta tag i problemet, vilket man inte varit under den senaste 13-14 årsperioden. Det är en frågan som man hela tiden har puttat ifrån sig. Hockeyn är den sport i Stockholm som blivit sämst behandlade. Alla idrotter har problem i Stockholm där ishockeyn har de störta problemen eftersom det är så länge sen det gjordes några insatser på det här området.
Hur många ishallar behövs det byggas i Stockholm för att klara behoven?
– En ishall förbättrar ju läget givetvis, men behovet är mycket större än så. Det bor 70 000 invånare på en ishall i Stockholm, rikssnittet är under 30 000 invånare per ishall. Om vi skulle komma ner till det skulle det behövas 15 nya ishallar i Stockholm, det behöver vara 25 ishallar och inte tio för att komma på ett rikssnitt.
Manifestation för Stockholmshockeyn
Lördagen 7 februari klockan 12.00 håller SIF, StIF, AIK och Djurgården manifestationen Hockeyns Dag. Klockan 12.05 ställs Stockholms Idrottsborgarråd Emilia Bjuggren mot väggen på Kungsträdgårdens scen.
För mer information om Hockeyns dag i Kungsträdgården>>>