Tjeckien

  Tjeckien har ett av de bättre OS-lagen på pappret, och många av spelarna kommer från KHL och tjeckiska ligan. Speciellt målvaktstrion och backlinjen ser väldigt starka ut på pappret, där större delen av spelarna är viktiga spelare i deras KHL-lag. Tjeckien kan med detta lag överraska många i OS i Sydkorea.

  Imponerande målvaktstrio

  Patrik Bartosak (HC Vitkovice)

  Patrik Bartosak är enda målvakten i laget som kommer från tjeckiska ligan, där han spelar för HC Vitkovice. Han återvände hem till Tjeckien efter 5 säsongers spel i Nordamerika, där han spelade i både WHL och AHL. Denna säsong har han haft en mycket bra säsong, och efter 44 matcher har han en räddningsprocent på 93,3%. Han kommer troligtvis vara tjeckiska landslagets tredje målvakt.

  Pavel Francouz (Traktor)

  Pavel Francouz spelar nu sin tredje säsong i KHL, där han representerar klubben Traktor Chelyabinsk. Han har delat ansvaret med Vasili Demchenko, men har nu tagit platsen som klar första målvakt i KHL-laget. Francouz har spelat 34 matcher denna säsong och har en imponerande räddningsprocent på 94,5%

  Dominik Furch (Avangard)

  Dominik Furch spelar också i KHL, där han är första målvakten för Avangard Omsk. Denna säsong är hans tredje i klubben, som ifjol spelade ett bra slutspel. Avangard tävlar denna säsong om en av de sista platserna i slutspelet och Furch är en viktig länk för klubben, efter 46 matcher har tjeckiske målvakten en räddningsprocent på 92,6%.

  Backlinjen fylld med KHL-spelare

  Michal Jordán (Amur)

  Michal Jordán är en tuff defensiv back som har spelat i både NHL och KHL. Denna säsong har han spelat i Amur Khabarovsk, som också är med i kampen om de sista slutspelsplatserna i KHL. Denna säsong har han gjort ett mål och sex assist på 46 matcher, och är en viktig del av Amurs defensiv.

  Jan Kolar (Amur)

  Jan Kolar spelar också i Amur Khabarovsk, men till skillnad från Jordán är Kolar en mer offensivt spelande back. Han spelar nu sin sjätte säsong i KHL och är en del av Amurs första backpar, där han på 49 matcher har gjort 7 mål och 9 assist.

  Tomas Kundratek (Torpedo)

  Tomas Kundratek är en tvåvägsback som har ett hårt slagskott och bra spelöga. Denna säsong har han spelat i Torpedo Nizhny Novgorod, där han på 51 matcher gjort 11 (2+9) poäng.

  Vojtech Mozik (Vityaz)

  Vojtech Mozik är en offensiv back som ofta stöder anfallen och är bra på att flytta pucken vid blålinjen. Han spelar också i KHL, och har på 53 matcher gjort 8 mål och 21 assist. Han kan bli en viktig del av Tjeckiens powerplay och kan eventuellt också spela i deras första backpar.

  Jakub Nakládal (Lokomotiv)

  Jakub Nakládal kommer vara en viktig del av Tjeckiens försvar. Han är en stark defensiv back som under sin karriär också utvecklats till ett offensivt hot för motståndaren. Nakládal har ett hårt skott och är en av KHL:s bästa defensiva backar.

  Ondrej Nemec (HC Kometa Brno)

  Ondrej Nemec är enda backen som inte spelar i KHL, och spelar istället i den tjeckiska ligan. Under sin karriär har han dock spelat över 300 matcher i KHL, och var en av KHL:s bästa backar säsongen 2013-2014, då hans Lev Praha förlorade finalen i match 7 mot Metallurg Magnitogorsk. Nemec är en mångsidig back som har bra puckkontroll och har också ett hårt skott.

  Adam Polasek (HK Sochi)

  Adam Polasek är en annan mångsidig back som kan spela i många olika situationer. Han spelar i HK Sochi, som troligtvis går vidare till slutspel i KHL. Polasek har denna säsong spelat sammanlagt 44 matcher och gjort 3 mål och 6 assist.

  Ondrej Vitasek (Yugra)

  Ondrej Vitasek är en stor defensiv back som spelar fysiskt. Han spelar också i KHL, där han representerar klubben Yugra Khanty Mansiysk. Han kommer troligtvis att ha rollen som sjunde back och reserv. Vitasek har spelat 44 matcher denna säsong och plockat upp 4 (2+2) poäng.

  Rutinerat anfall

  Michal Birner (Gottéron)

  Michal Birner har under sin karriär spelat runt om i Europa, och spelar för tillfället i NLA. Han spelar rätt så simpel ishockey och använder sin snabbhet på ett bra sätt. Denna säsong har han på 37 matcher gjort 8 mål och 19 assist.

  Roman Cervenka (Gottéron)

  Roman Cervenka är en av lagets veteraner, som denna säsong också spelar i NLA. Han är en väldigt mångsidig center och kan klassas som en playmaker. Cervenka är en väldigt smart spelare som är bra på att hitta ytor på isen. Centern kommer ha en stor roll i tjeckiska landslaget och kan vara en avgörande faktor i matcherna. Denna säsong har han gjort 36 (13+23) poäng på 30 matcher.

  Martin Erat (HC Kometa Brno)

  Martin Erat är en annan veteran i tjeckiska landslaget, med sammanlagt över 900 spelade matcher i NHL. Erat spelar nu i tjeckiska ligan, där han på 47 matcher gjort 12 mål och 34 assist. Veteranen är utnämnd till landslagets kapten och kommer ha en stor roll i laget.

  Milan Gulas (HC Plzen)

  Milan Gulas minns många säkert från hans tid i Färjestad BK, där han spelade fyra säsonger. Han flyttade hem till Tjeckien till denna säsong för spel i HC Plzen. Gulas är en effektiv forward och denna säsong leder han tjeckiska ligans poängbörs med sina 61 (23+38) poäng på 48 matcher.

  Roman Horák (Vityaz)

  Centern Roman Horák spelar nu sin fjärde säsong i KHL, där han representerar Vityaz Podolsk. Han är en center som jobbar hårt både offensivt och defensivt, och är en viktig spelare för Vityaz. Denna säsong har han gjort 9 mål och 15 assist på 52 matcher.

  Petr Koukal (HK Hradec Kralove)

  Petr Koukal är också en tvåvägscenter som kan spela i både boxplay och powerplay. Den snabba centern är inte rädd för att ta sig in framför mål och är också en riktigt bra defensiv center. Koukal spelade många säsonger i KHL, men spelar nu i tjeckiska ligan, där han på 47 matcher gjort 37 (12+25) poäng.

  Jan Kovar (Metallurg Magnitogorsk)

  Jan Kovar har länge varit en av KHL:s bästa centrar, och har tillsammans med Sergei Mozyakin varit en effektiv duo. Denna säsong har han gjort 33 (7+26) poäng på 52 matcher, vilket är lite mindre än han normalt producerar. Säsongen 2013-2014 gjorde han 68 (23+45) poäng på 54 matcher och var en av lagets viktigaste spelare då klubben vann sin första Gagarin Cup.

  Dominik Kubalík (HC Plzen)

  Dominik Kubalík är en av de yngre spelarna i laget som både spelat i NLA och tjeckiska ligan denna säsong. 22-årige forwarden började säsongen i NLA, där han gjorde 9 mål och 17 assist på 23 matcher. Kubalík lånades sedan ut till HC Plzen och har där gjort 16 mål och 8 assist på 20 matcher.

  Tomas Mertl (HC Plzen)

  Tomas Mertl har spelat i tjeckiska ligan största delen av sin karriär, men har också spelat två säsonger i KHL. Han är en tvåvägscenter som speciellt i senare skedet av karriären också varit effektiv offensivt. Mertl spelar också i HC Plzen, där han på 47 matcher gjort 29 mål och 27 assist.

  Lukas Radil (Spartak)

  Lukas Radil är en intressant spelare i tjeckiska landslaget, en stark forward med ett bra skott. Radil spelar i Spartak Moskva, där han just nu spelar sin bästa säsong hittills. På 49 matcher har han gjort 15 mål och 22 assist och kan vara en spelare som stiger fram i detta OS.

  Michal Repik (Sparta Praha)

  Michal Repik är en snabb anfallare som också spelat runt om i Europa. Denna säsong började han i KHL med Slovan Bratislava, men flyttade senare under säsongen till tjeckiska ligan för spel i Sparta Praha. I KHL gjorde Repik 12 mål och 11 assist denna säsong, och efter fyra matchers spel i tjeckiska ligan har han nu plockat upp 2 assist.

  Jiri Sekac (Ak Bars Kazan)

  Jiri Sekac spelar i Ak Bars Kazan, som är en av de större klubbarna i KHL. Denna säsong har Sekac hittat formen och spelar sin bästa säsong hittills i KHL. 15 mål och 25 assist på 48 matcher har det blivit 25-årige Sekac, som också hunnit spela i NHL under sin karriär.

  Michal Vondrka (Pirati Chomutov)

  Michal Vondrka är kapten i Pirati Chomutov, där han nu spelar sin tredje säsong. Tjecken är en snabb anfallare som jobbar hårt åt båda hållen. Denna säsong har han gjort 18 mål och 24 assist på 49 matcher.

  Tomas Zohorna (Amur)

  Tomas Zohorna spelar också i Amur Kahabrovsk som några andra i det tjeckiska landslaget. Han är en erfaren center som också kan klassas som en tvåvägscenter. På 50 matcher har tjecken gjort 11 mål och 18 assist denna säsong. Zohorna kommer troligtvis spela i tredje eller fjärde kedjan och eventuellt också i boxplay.

  Meriter för Tjeckien i OS:

  Guld 1 st (1998)

  Brons 1 st (2006)

  Landets bästa OS-spelare genom tiderna:

  Jaromír Jágr: 28 spelade matcher, 9 mål och 14 assist.

  OS 2018 - Grupp A

  DatumHemmaBortaLeague
  2018-02-15 04:10:4015 februari, 2018Grupp A
  2018-02-15 13:10:3015 februari, 2018Grupp A
  2018-02-17 04:10:1717 februari, 2018Grupp A
  2018-02-17 08:40:4717 februari, 2018Grupp A
  2018-02-18 08:40:2718 februari, 2018Grupp A
  2018-02-18 13:10:5718 februari, 2018Grupp A

  Kommentarer

  Kommentarer