OAR (Ryssland)

  Ryssland kommer att tävla under den olympiska flaggan som många säkert hört om. Ryska landslaget går in i OS som en klar förhandsfavorit med namn som Pavel Datsyuk och Ilya Kovalchuk i spetsen. Spelarna i laget kommer endast från tre av de stora klubbarna i KHL; CSKA, SKA och Metallurg Magnitogorsk.

  Tre elitmålvakter från KHL

  Vasili Koshechkin (Metallurg Magnitogorsk)

  Vasili Koshechkin är en av de tre målvakterna som blev uttagna till OS. Han har länge hört till målvaktseliten i KHL och har under sin karriär vunnit Gagarin Cup två gånger. Denna säsong har han spelat 38 matcher med en räddningsprocent på 93,1%. Han kommer antagligen vara förstamålvakt, men med tanke på konkurrensen i laget är det lätt hänt att någon annan tar platsen om han inte presterar.

  Igor Shestyorkin (SKA)

  Igor Shestyorkin är en av de två yngre målvakterna som valts till OS-truppen. 22-årige målvakten har spelar nu sin andra hela säsong i SKA, där han delat ansvaret med finske målvakten Mikko Koskinen. Denna säsong har han spelat 27 matcher med en räddningsprocent på 93,0%

  Ilya Sorokin (CSKA)

  Ilya Sorokin är den tredje målvakten som är med i OS-truppen. Sorokin spelar i CSKA Moskva där han nu delat ansvaret med Lars Johansson. Efter 36 matcher har han en räddningsprocent på 93,0%.

  En balanserad backlinje

  Vladislav Gavrikov (SKA)

  Vladislav Gavrikov är en tvåvägsback, som spelar i SKA S:t Petersburg. Han har spelat 49 matcher denna säsong och gjort 5 mål och 9 assist. Gavrikov är en av de fem backar från SKA som är uttagna till OS.

  Dinar Khafizullin (SKA)

  Dinar Khafizullin spelar nu sin fjärde säsong i SKA. Precis som Gavrikov är Khafizullin en tvåvägsback som jobbar åt båda hållen på isen. Denna säsong har backen gjort 4 mål och 12 assist på 43 matcher.

  Bogdan Kiselevich (CSKA)

  Bogdan Kiselevich spelar i CSKA Moskva och som de två ovannämnda kan han också klassas som en tvåvägsback.  Kiselevich har denna säsong spelat 44 matcher och plockat upp 16 assist.

  Alexei Marchenko (CSKA)

  Alexei Marchenko spelade förra säsongen i NHL, men beslöt sig att flytta hem till Ryssland för spel i CSKA till denna säsong. Marchenko är en puckskicklig back med ett hårt skott, och har denna säsong gjort 2 mål och 12 assist.

  Nikita Nesterov (CSKA)

  Nikita Nesterov är CSKA:s andra puckskickliga back, som ofta styr spelet från blålinjen. Precis som Marchenko har Nesterov också ett bra skott och är duktig på att få skotten fram till mål. Nesterov har denna säsong gjort 3 mål och 16 assist på 42 matcher.

  Vyacheslav Voynov (SKA)

  Vyacheslav Voynov är lagets bästa offensiva back, och efter flytten tillbaka till Ryssland har han spelat i första backparet i SKA. På 39 matcher har Voynov gjort 9 mål och 14 assist, under sin karriär har han dessutom vunnit Stanley Cup 2 gånger under hans tid i Los Angeles Kings.

  Artyom Zub (SKA)

  Artyom Zub är en defensiv back som nu spelar sin första hela säsong i SKA. Zub började sin KHL-karriär i Amur Khabarovsk, och resan fortsatte därifrån till storklubben i S:t Petersburg. Denna säsong har Zub spelat 35 matcher och plockat 5 assist.

  Andrei Zubarev (SKA)

  Andrei Zubarev är en rutinerad defensiv back som också spelar i SKA. 30-årige backen har spelat över 400 matcher i KHL och har vunnit Gagarin Cup en gång under sin karriär. Denna säsong har Zubarev 6 assist på 27 matcher.

  Offensiva styrkan på helt egen nivå

  Sergei Andronov (CSKA)

  Sergei Andronov är en defensiv center som spelar i CSKA. Han kommer antagligen att spela i tredje eller fjärde kedjan och kommer jobba hårt varje byte. Denna säsong har han på 41 matcher gjort 3 mål och 5 assist.

  Alexander Barabanov (SKA)

  Alexander Barabanov spelar som många andra i SKA, där han spelat helas in karriär. Han är en hårt jobbande forward som kan sättas in i nästan vilken situation som helst. Denna säsong har han gjort 10 mål och 12 assist på 45 matcher.

  Pavel Datsyuk (SKA)

  Alla hockeyälskare vet nog vem Pavel Datsyuk är, med över 900 spelade matcher i NHL och en av Detroit Red Wings ikoner är han nog en av de mest intressanta spelarna i detta OS. Han är lagets kapten och är en center som gör allt, denna säsong har han spelat i KHL, där på 37 matcher gjort 8 mål och 27 assist.

  Mikhail Grigorenko (CSKA)

  Mikhail Grigorenko flyttade också hem till Ryssland för spel i CSKA, såsom Nesterov och Marchenko också gjorde. Han blev aldrig det som Buffalo Sabres hoppades han skulle bli, men han är ändå en väldigt skicklig hockeyspelare. Denna säsong har han på 45 matcher gjort 10 mål och 13 assist.

  Nikita Gusev (SKA)

  Nikita Gusev är en av KHL:s skickligaste spelare och tycks bli bättre för varje säsong som går. Säsongen 2015-2016 flyttade han från Yugra till SKA och förra säsongen gjorde han sin bästa säsong hittills, med 71 poäng på 57 matcher. Denna säsong har Gusev gjort 22 mål och 40 assist på 53 matcher.

  Ilya Kablukov (SKA)

  Ilya Kablukov är en av SKA:s mer defensiva centrar och spelar nu sin femte säsong i ryska storklubben. Han har varit med och vunnit Gagarin Cup 2 gånger och har varit en viktig del av lagets lägre kedjor. Denna säsong har han på 36 matcher gjort 16 poäng.

  Sergei Kalinin (SKA)

  Sergei Kalinin är en annan hemflyttare, förra säsongen spelade han i både New Jersey Devils och Toronto Maple Leafs. Denna säsong har han spelat 49 matcher i SKA, där han gjort 15 mål och 16 assist. Kalinin kan användas i många olika situationer och spelar troligtvis i någon av de lägre kedjorna.

  Kirill Kaprizov (CSKA)

  Kirill Kaprizov är en av de yngre spelarna i laget, 20-åringen spelar nu sin första säsong i CSKA men slog igenom förra säsongen då han spelade i Salavat Yulaev Ufa. Han är en skicklig skridskoåkare och har väldigt bra puckkontroll. Denna säsong har han på 46 matcher gjort 15 mål och 25 assist.

  Ilya Kovalchuk (SKA)

  Ilya Kovalchuk är ett annat namn de flesta känner till, han har spelat över 800 matcher i NHL och flyttade hem till Ryssland till säsongen 2013-2014. I KHL har han spelat för SKA och hör till lagets bästa anfallare. Denna säsong leder han poängbörsen i KHL med sina 31 mål och 32 assist på 53 matcher.

  Sergei Mozyakin (Metallurg Magnitogorsk)

  Ett annat intressant namn i laget är Metallurg Magnitogorsks kapten Sergei Mozyakin, antagligen en av de bästa spelarna som aldrig spelat i NHL. Förra säsongen spelade han sin bästa säsong hittills, då han gjorde 48 mål och 37 assist på 60 matcher. Denna säsong har han inte haft samma form men snittar ändå ett poäng per match med 42 poäng på 42 matcher.

  Nikolai Prokhorkin (SKA)

  24-årige Nikolai Prokhorkin är en mångsidig spelare som också spelar i SKA. Han har utvecklats för varje säsong som gått och spelar nu sin bästa säsong hittills. På 46 matcher har han gjort 16 mål och 17 assist. Han kan både spela center och forward och kommer troligen gå in i tredje eller fjärde kedjan.

  Vadim Schipachyov (SKA)

  Vadim Schipachyov känner säkert många till också efter hans visit till nya NHL-laget Vegas Golden Knights. Flytten gick inte som tänkt och kontraktet bröts och Schipachyov flyttade hem till Ryssland. Den puckskickliga centern har sen flytten spelat en imponerande säsong i SKA, med 25 poäng på 21 matcher. Han är en potentiell första eller andra center i laget.

  Sergei Shirokov (SKA)

  Sergei Shirokov är en till skicklig SKA-forward, som har ett vasst skott och bra puckkontroll. Han har flyttat runt i KHL, men spelar nu sin andra hela säsong i SKA. På 48 matcher har han gjort 19 mål och 22 assist.

  Ivan Telegin (CSKA)

  Ivan Telegin är CSKA:s andra grovjobbare, som kan sättas in i vilken situation som helst. Han är väldigt bra på att bryta ner motståndarnas anfall och kan också bidra offensivt. På 44 matcher har han gjort 7 mål och 7 assist, och hör till lagets bästa defensiva forwards.

  Meriter för Ryssland i OS:

  Silver 1 st (1998)

  Brons 1 st (2002)

  Landets bästa OS-spelare genom tiderna:

  Pavel Datsyuk: 23 spelade matcher, 5 mål och 15 assist.

  OS 2018 - Grupp B

  DatumHemmaBortaLeague
  2018-02-14 13:10:0514 februari, 2018Grupp B
  2018-02-14 13:10:1214 februari, 2018Grupp B
  2018-02-16 04:10:3316 februari, 2018Grupp B
  2018-02-16 08:40:1916 februari, 2018Grupp B
  2018-02-17 13:10:2417 februari, 2018Grupp B
  2018-02-17 13:10:2817 februari, 2018Grupp B

  Kommentarer

  Kommentarer