Kanada

  Kanada har länge varit förhandsfavoriter inför varenda OS, men nu när NHL-spelarna inte kommer vara med är Kanada inte längre det bästa laget på pappret. Majoriteten av spelarna är plockade från KHL och NLA, men det finns också ett fåtal spelare med från SHL.

  Målvakterna möjligtvis den svaga länken

  Justin Peters (Kölner Haie)

  Justin Peters började säsongen i Dinamo Riga, där klubben hoppades att han skulle bli lagets nya första målvakt. Det gick dock inte alls som tänkt och efter 14 matcher med en räddningsprocent på 86,9% blev det klart att Peters resa fortsätter i Tyskland och DEL. Peters har haft problem i tyska ligan också, och efter 24 matcher har han en räddningsprocent på 89,5%.

  Kevin Poulin (Kloten)

  Kevin Poulin har hittills spelat 22 matcher i EBEL, och för ungefär en månad sedan stod det klart att han flyttar till NLA och Kloten. Efter 22 matcher i Österrike hade han räddningsprocent på 91,4%. Han spelade också 3 matcher i Spengler Cup, där han var i bra form med en räddningsprocent på 97,1%.

  Ben Scrivens (Ufa)

  Ben Scrivens kommer troligtvis vara Kanadas förstamålvakt. Målvakten spelar nu sin andra säsong i KHL, där han denna säsong varit Salavat Yulaev Ufas förstamålvakt. Denna säsong har han spelat 35 matcher med en räddningsprocent på 91,5%. Scrivens har stundvis varit riktigt bra, men haft problem med att uppehålla formen.

  Fem av åtta backar från KHL

  Stefan Elliott (HV71)

  Stefan Elliott spelar denna säsong i HV71, då kanadensaren värvades till SHL efter han spelat en säsong i KHL. Elliot spelar bra åt båda hållen på isen och har ett bra skott. Han kommer troligen spela i Kanadas lägre backpar. Denna säsong har Elliot hunnit spela 28 matcher och gjort 3 mål och 13 assist.

  Chay Genoway (Lada)

  Chay Genoway spelar nu sin fjärde säsong i KHL, där han bytt lag efter varje säsong. Nuvarande klubben är Lada Togliatti, var Genoway är lagets bästa offensiva back. Kanadensaren har gjort över 20 poäng per säsong i KHL, och kommer ha en stor roll i landslaget, speciellt i powerplay.

  Cody Goloubef (Stockton Heat)

  Cody Golobeuf är en av AHL-spelarna i kanadensiska landslaget. AHL-spelarna får delta i OS om de endast har ett AHL-kontrakt vilket Goloubef och några andra har. Goloubef är en typisk nordamerikansk back som spelar fysiskt och kan bidra offensivt. Kanadensaren har denna säsong spelat 34 matcher och gjort 7 mål och 10 assist.

  Marc-André Gragnani (Dinamo Minsk)

  Marc-André Gragnani är en av Kanadas bästa offensiva backar och har under sin karriär spelat sammanlagt över 70 matcher i NHL och 150 i KHL. Denna säsong har han spelat i Dinamo Minsk, där han på 53 matcher gjort 5 mål och 27 assist. Gragnani är precis som Genoway en bra powerplayback och kommer spela i första eller andra backparet i Kanadas landslag.

  Chris Lee (Metallurg Magnitogorsk)

  Chris Lee har länge varit en av KHL-klubben Metallurg Magnitogorsks bästa offensiva backar. Kanadensaren har ett bra skott och har ett ytterst bra spelöga. Lee spelar nu sin femte säsong i Magnitogorsk, där han vunnit Gagarin Cup två gånger. Denna säsong har Lee haft en tung säsong och efter 24 spelade matcher har han plockat upp 9 assist. Förra säsongen hade han sin bästa säsong hittills, då han gjorde 65 (14+51) poäng på 60 matcher.

  Maxim Noreau (Bern)

  Maxim Noreau är enda NLA-backen i Kanadas landslag. Noreau är precis som många av Kanadas backar en offensivt spelande back och har denna säsong gjort 8 mål och 16 assist på 30 matcher i schweiziska högsta serien.

  Mat Robinson (CSKA)

  Mat Robinson spelar också i KHL, men några kanske minns då han spelade i Timrå IK säsongerna 2011-2013. Robinson spelar nu sin femte säsong i KHL, där han har spelat i Moskva i fyra säsonger. Robinson är en offensiv back med ett farligt skott och bra puckkontroll. Den här säsongen har Robinson spelat 42 matcher och gjort 6 mål och 16 assist.

  Karl Stollery (Dinamo Riga)

  Karl Stollery är precis som alla av Kanadas backar en offensivt spelande back som ofta stöder anfallen. Han spelar nu sin första säsong i KHL, och har på 52 matcher gjort 3 mål och 11 assist. Stollery spelar också fysiskt och kan vara en av Kanadas boxplaybackar.

  Två SHL-spelare i anfallet

  René Bourque (Djurgårdens IF)

  René Bourque är en av två SHL-spelare som är med i kanadensiska truppen. Bourque har denna säsong spelat i Djurgården, där han på 33 matcher gjort 13 mål och 8 assist. Bourque spelar ett fysiskt spel och är inte rädd för att trycka in framför mål och skapa farliga chanser.

  Gilbert Brulé (Kunlun Red Star)

  Gilbert Brulé är en puckskicklig forward som också spelar fysiskt. Denna säsong har han spelat i KHL, där han största delen av säsongen spelat för kinesiska klubben Kunlun Red Star. På 47 matcher med den kinesiska klubben har han gjort 17 mål och 18 assist. Brulé kan som bäst vara en riktigt farlig spelare och kan bli en av Kanadas viktigaste spelare.

  Andrew Ebbett (Bern)

  Andrew Ebbet spelar nu sin tredje säsong i NLA för klubben SC Bern. Han är en snabb och smart center som jobbar åt båda hållen på isen. Denna säsong har han varit en av Berns effektivaste spelare och har på 47 matcher gjort 47 (14+33) poäng.

  Quinton Howden (Dinamo Minsk)

  Quinton Howden spelar också i KHL för vitryska klubben Dinamo Minsk. Denna säsong är hans första i KHL efter många säsonger i AHL och ett fåtal matcher per säsong i NHL. Howden är en stark skridskoåkare och spelar bra åt båda hållen på isen. Denna säsong har han på 50 matcher gjort 16 mål och 13 assist.

  Chris Kelly (ingen klubb)

  Chris Kelly började säsongen i AHL och Belleville Senators, men bröt sedan kontraktet i slutet av Januari och fokuserade på OS. Kelly har under sin karriär spelat över 800 matcher i NHL och har också vunnit en Stanley Cup. 37-årige centern är en av lagets mest erfarna spelare och kan spela i många situationer.

  Rob Klinkhammer (Ak Bars Kazan)

  Rob Klinkhammer är en stor anfallare som spelar fysiskt, men som också kan bidra offensivt. Han lyckades dock aldrig riktigt överföra sin offensiva effektivitet till NHL, men under sin första säsong i KHL ifjol gjorde han 42 (21+21) poäng på 47 matcher. Denna säsong har Klinkhammer inte varit lika effektiv, vilket kan bero på att han nu spelar i ett bättre lag och inte får lika mycket speltid.

  Brandon Kozun (Lokomotiv)

  Brandon Kozun är ett intressant namn i landslaget, han slog aldrig riktigt igenom i NHL och beslöt sig då att spela i KHL.  Kozun spelar nu sin tredje säsong i KHL och har denna säsong gjort 13 mål och 19 assist på 52 matcher. Kanadensaren har ett bra skott och är snabb på skridskorna, vilket kan göra honom till en viktig spelare för Kanada.

  Maxim Lapierre (Lugano)

  Maxim Lapierre är något av en agitator som ofta irriterar motståndaren. Han är en tvåvägscenter som aldrig ger upp och kan vara en av Kanadas boxplay centrar. Han spelar nu sin tredje säsong i NLA och har på 47 matcher gjort 14 mål och 19 assist.

  Eric O’Dell (HK Sochi)

  Eric O’Dell spelar i HK Sochi, som är påväg till slutspel i KHL. Kanadenseran är precis som Lapierre en tvåvägscenter som är stark i defensiva spelet. O’Dell har denna säsong också producerat offensivt, på 46 matcher har han gjort 13 mål och 18 assist.

  Mason Raymond (Bern)

  Mason Raymond är en annan intressant spelare i laget. Han har under sin karriär spelat över 500 matcher i NHL och gjort över 250 poäng. Nu spelar han i SC Bern och hör där till en av lagets bästa spelare. På 34 matcher har han den här säsongen gjort 17 mål och 17 assist.

  Derek Roy (Linköping HC)

  Derek Roy spelar nu sin första säsong i SHL och gör hittills en lyckad säsong. Förra säsongen spelade han i KHL, men där lyckades han aldrig få igång sitt spel. Roy har en lång NHL-karriär bakom sig och har spelat över 700 matcher i ligan. Denna säsong har han spelat i Linköping och har på 39 matcher gjort 11 mål och 22 assist. Roy kommer ha en stor roll i laget och spelar troligtvis i någon av toppkedjorna.

  Christian Thomas (Wilkes-Barre/Scranton Penguins)

  Christian Thomas är en av de yngre spelarna i laget och precis som Goloubef spelar Thomas också i AHL. Kanadensaren är en liten men snabb spelare som har bra puckkontroll och ett hyfsat skott. Thomas spelar i Wilkes-Barre/Scranton Penguins och har på 30 matcher gjort 12 mål och 9 assist.

  Linden Vey (ZSC Lions)

  Linden Vey är ett av de intressantaste namnen i detta OS. Han har spelat största delen av säsongen i KHL, där han briljerade med 52 (17+35) poäng på 50 matcher. Av någon orsak bröts sedan kontraktet med Barys Astana och Vey skrev på nytt kontrakt med NLA-laget ZSC Lions. Vey har också haft en bra start där och har på 7 matcher gjort 2 mål och 3 assist.

  Wojtek Wolski (Metallurg Magnitogorsk)

  Wojtek Wolski har kanadensiskt medborgarskap och representerar därför Kanada i OS. Wolski spelade länge i NHL, men spelar nu sin femte säsong i KHL. Förra säsongen var tung för Wolski och han var borta största delen av säsongen med en allvarlig skada, och denna säsong har han inte varit riktigt lika effektiv som tidigare. Han bytte lag mitt under säsongen och spelar nu i Metallurg Magnitogorsk, där han spelat bättre och har på 12 matcher gjort 5 mål och 6 assist.

  Meriter för Kanada i OS

  Guld; 9 st (1920, 1924, 1928, 1932, 1948, 1952, 2002, 2010 och 2014)
  Silver: 4 st (1936, 1960, 1992 och 1994)
  Brons: 2 st (1956 och 1968)

  Landets bästa OS-spelare genom tiderna

  Harry Watson: 5 spelade matcher, 37 mål.

  OS 2018 - Grupp A

  DatumHemmaBortaLeague
  2018-02-15 04:10:4015 februari, 2018Grupp A
  2018-02-15 13:10:3015 februari, 2018Grupp A
  2018-02-17 04:10:1717 februari, 2018Grupp A
  2018-02-17 08:40:4717 februari, 2018Grupp A
  2018-02-18 08:40:2718 februari, 2018Grupp A
  2018-02-18 13:10:5718 februari, 2018Grupp A

   

  Kommentarer

  Kommentarer

  DELA
  Föregående artikelDanmark
  Nästa artikelUSA