Finland

  Finlands OS-trupp är mestadels plockad från KHL, med sammanlagt 16 spelare från serien. Resten av spelarna spelar i Liiga och ett fåtal är också plockade från NLA och SHL. Laget är uppbyggt som ett klassiskt finskt landslag, med fyra hårt jobbande kedjor och bra målvakter.

  Erfarna målvakter från KHL

  Mikko Koskinen (SKA S:t Petersburg)

  Mikko Koskinen kommer högst antagligen att vara första målvakt. Han har de senaste säsongerna spelat i ryska storklubben SKA från S:t Petersburg, där han också vunnit två KHL-mästerskap. Denna säsong har han spelat en bra säsong och har efter 28 matcher en räddningsprocent på 94,0%.

  Juha Metsola (Amur)

  Juha Metsola är en annan erfaren KHL-målvakt och kommer definitivt att tävla om ansvaret i målet. Metsola spelar i en mindre klubb i KHL, Amur Khabarovsk där han för tillfället spelar sin tredje säsong. Amur tävlar nu om en av de sista platserna till slutspelet och Metsola har spelat en stor roll i det, efter 50 matcher har han en räddningsprocent på 92,3%.

  Karri Rämö (Jokerit)

  Den tredje målvakten i truppen är Karri Rämö, som denna säsong spelat i Jokerit. Han hade skadeproblem i början av säsongen, men har nu börjat hitta formen igen. Han har hittills stått 17 matcher och har en räddningsprocent på 93,0%.

  Backlinjen en blandning av veteraner och ny talang

  Miro Heiskanen (HIFK)

  Miro Heiskanen är ett av de mest intressanta namnen i Finlands OS-trupp. 18-åringen gick som trea i förra sommarens NHL-draft och har visat sin potential i Liiga. Han har dock haft skadeproblem, som gjort att han inte haft möjlighet att spela så mycket denna säsong. På 25 matcher har Heiskanen stått för 11 mål och 8 assist.

  Juuso Hietanen (Dynamo Moskva)

  Juuso Hietanen är en av Finlands veteraner och har sammanlagt spelat 150 matcher i landslaget. Han har också 370 matchers erfarenhet av KHL och representerar nu Dynamo Moskva. Finske backen har ett vasst slagskott och kommer vara en viktig del av finska OS-truppen.

  Tommi Kivistö (Jokerit)

  Tommi Kivistö är en defensiv back som nu spelar sin tredje säsong i KHL. Han kommer vara en viktig boxplay-spelare och spelar antingen i andra eller tredje backparet.

  Miika Koivisto (Kärpät)

  Miika Koivisto är också ett intressant namn, han har under de senaste säsongerna tagit stora steg framåt och kan nu räknas som en av Liigas bästa backar. Denna säsong har han spelat i Kärpät, där han gjort 36 poäng på 49 matcher.

  Lasse Kukkonen (Kärpät)

  Lasse Kukkonen är ett bekant namn i landslagssammanhang och kommer vara finska lagets kapten. 36-årige backen har sammanlagt spelat 173 matcher i landslaget och kommer eventuellt inte spela regelbundet i detta OS. Kukkonen är en defensiv back som alltid jobbar hårt i defensiven.

  Mikko Lehtonen (Tappara)

  Mikko Lehtonen är ett bekant namn också i Sverige, då han var med och vann SHL med HV71 ifjol. Denna säsong har han spelat i Liiga, där han på 48 matcher plockat 26 poäng. Han kommer troligtvis ha en liten roll i OS-laget detta år.

  Sami Lepistö (Jokerit)

  Sami Lepistö är också en rutinerad back som har mycket erfarenhet främst från KHL. Han spelar nu sin sjätte säsong i KHL och är en av Jokerits bästa backar. Han kommer troligtvis spela i första backparet och i powerplay. Lepistö är en puckskicklig och offensiv back som ofta stöder anfallen.

  Atte Ohtamaa (Ak Bars Kazan)

  Atte Ohtamaa är en till KHL-back med en defensiv spelstil, han började sin KHL-karriär i Jokerit men spelar nu sin andra säsong i Ak Bars Kazan. Ohtamaa är en grovjobbare i försvaret som också delar ut hårda tacklingar när han har chansen.

  Sakari Manninen enda SHL-spelaren i Finlands trupp

  Marko Anttila (Jokerit)

  Marko Anttila spelar sin andra säsong i Jokerit, där han tagit sin plats i fjärde kedjan. Han kommer också vara en viktig del av fjärde kedjan i landslaget. Med en längd på 203 cm är han väldigt duktig att sätta press på motståndaren och skydda pucken i hörnen.

  Jonas Enlund (Sibir)

  Jonas Enlund är en KHL-veteran med sina 375 spelade matcher i serien. Han har haft problem med skador de senaste säsongerna, men denna säsong har han lyckats hålla sig skadefri och hittat sitt spel igen. På 53 matcher har Enlund gjort 9 mål och 17 assist.

  Teemu Hartikainen (Ufa)

  Teemu Hartikainen är en av Finlands viktigaste anfallare. Han spelar nu sin sin femte säsong i Salavat Yulaev Ufa, där han tillhört toppkedjorna större delen av tiden. Denna säsong har han gjort 20 mål och 19 assist på 53 matcher.

  Julius Junttila (Kärpät)

  Julius Junttila har alltid presterat bra i Liiga, men förra säsongen var han inte det Luleå HF hade hoppats på. Till denna säsong flyttade han hem till Finland för spel i Kärpät, där han nu spelar en av sina bästa säsonger hittills med 51 poäng på 48 matcher.

  Joonas Kemppainen (Ufa)

  Joonas Kemppainen är Hartikainens kedjekamrat i Ufa, där båda spelar i lagets toppkedja. Kemppainen är en bra tvåvägscenter som nu spelar sin andra säsong i KHL. Han kommer också tillhöra finska landslaget första eller andra kedja.

  Petri Kontiola (Lokomotiv)

  Petri Kontiola är en rutinerad KHL-center, med 442 spelade matcher i KHL. Han har inte samma kraft i skridskoåkningen som tidigare men är nog ändå en del av första eller andra kedjan i landslaget. På 51 matcher har Kontiola gjort 11 mål och 16 assist.

  Jarno Koskiranta (SKA)

  Jarno Koskiranta är en till KHL-center som är med i OS-truppen. Han spelar nu sin femte säsong i KHL och vann Gagarin Cup ifjol med SKA. Koskiranta spelar antagligen i andra eller tredje kedjan detta OS. Denna säsong har Koskiranta gjort 6 mål och 7 assist på 39 matcher.

  Jani Lajunen (Lugano)

  Jani Lajunen är en av Finlands NLA-spelare, och spelar i Lugano. Han är en mångsidig spelare som kan sättas in i vilken situation som helst. Denna säsong har han gjort 21 poäng på 39 matcher.

  Sakari Manninen (Örebro HK)

  Sakari Manninen är enda SHL-spelaren som blev uttagen till finska OS-truppen. Han spelar nu sin första säsong i Örebro HK, där han gjort 10 mål och 15 assist på 42 matcher. Manninens roll i laget kommer troligtvis bli rätt så liten.

  Oskar Osala (Metallurg Magnitogorsk)

  Oskar Osala är en hårt jobbande tvåvägscenter som också vistats länge i KHL. Han har under sin karriär vunnit Gagarin Cup två gånger och Calder Cup en gång. Han kan bli en viktig del av tredje eller fjärde kedjan, där han också spelar i ryska storklubben Metallurg Magnitogorsk.

  Jukka Peltola (Tappara)

  Jukka Peltola är en erfaren anfallare i Liiga, och har tillbringat hela sin karriär i Tappara och får nu en chans att representera sitt land i OS. Han kan vara en del av tredje eller fjärde kedjan i landslaget.

  Mika Pyörälä (Bern)

  Mika Pyörälä spelade ifjol en av sina bästa säsonger i Liiga, då han gjorde 55 poäng på 60 matcher. Han flyttade efter det till Bern för spel i NLA denna säsong, där han inte lyckats på samma sätt med 9 poäng på 30 matcher.

  Veli-Matti Savinainen (Yugra)

  Veli-Matti Savinainen spelar också i KHL denna säsong, förra säsongen spelade han i Liiga där han gjorde 56 poäng på 55 matcher. Denna säsong har han spelat i Yugra, där han stått för 17 poäng på 48 matcher.

  Eeli Tolvanen (Jokerit)

  Eeli Tolvanen är den andra nykomlingen i landslaget tillsammans med Heiskanen. 18-åringen har haft en fantastisk säsong i Jokerit och har på 47 matcher gjort 17 mål och 17 assist. Tolvanen har ett hårt skott och kommer garanterat spela powerplay under kommande OS-matcherna.

  Meriter för Finland i OS:

  Silver 2 st (1988 och 2006)

  Brons 4 st (1994, 1998, 2010 och 2014)

  Landets bästa OS-spelare genom tiderna:

  Teemu Selänne: 37 spelade matcher, 24 mål och 19 assist.

  Kommentarer

  Kommentarer

  DELA
  Föregående artikelUSA
  Nästa artikelSlovakien