Växjö drog det längsta strået i årets andra Smålandsderby

Det var sjätteplacerade HV71 som hemma i Kinnarps tog emot Växjö Lakers i ett hett Smålandsderby där båda lagen haft en uppåtgående formkurva innan landslagsuppehållet.

Bortalaget fick en drömöppning när Olli Palola bjöds på pucken i mittzonen efter slarv från hemmalaget och kunde vispa in 0-1 redan efter 54 sekunder.
HV tog åter tag i taktpinnen och med att farligt skott i ribban av Martin Thörnberg så kunde tillslut Växjö rida ut HV-anstormningen, och lyckades dessutom återigen sätta pucken bakom Fredrik Pettersson-Wentzel. Robert Rosén slog in 0-2 pucken efter att Tuomas Kiiskinen grävt fram pucken i numerärt överläge för bortalaget.
– De får komma för många gånger med full fart genom mittzonen och etablera spel. Men vi har rätt många chanser och utnyttjar två av dem. Det känns skönt, något att bygga vidare på, sa Robert Rosén till C More efter första perioden enligt shl.se.

Hemmalaget öppnade även andra perioden hårt och lyckades spräcka Växjös nolla efter 02:24 där Kevin Stenlund var vaken på returen och rakade in 1-2.
Kvitteringen lät sig inte dröja. Redan dryga åtta minuter in i andra perioden var det kvitterat i Smålandsderbyt efter att kanadensaren Eric Christensen hittat nätmaskorna bakom Viktor Andrén som fått hoppa in i kvällens drabbning efter att Joacim Ericsson fått lämna återbud.
Innan perioden var slut så lyckades till HV-fansens besvikelse Växjö peta in ytterligare en puck bakom Pettersson-Wentzel. Denna gången var det ombytta roller och Robert Rosén assisterade Tuomas Kiiskinen efter en sargstuds som finländaren tryckt in. Rosén som varit inblandad i alla Växjös tre mål.

Tredje perioden ägdes till mesta del av HV71 som tryckte på för en kvittering, men dem fick istället se Ville Leino sätta avgöra 2-4 i öppen kassa i matchen slutminuter.
– Det är en jämn och tät match. Jag tycker att deras effekivitet var bättre än vår, sa HV-tränaren Johan Lindbom till C More efter slutsignalen uppger shl.se.

Matchfakta: HV71 – Växjö Lakers (0-2, 2-1, 0-1)