Foto: Bildbyrån

I eftermiddag inleds kampen om Le Mat på allvar. Det är finaldags och Brynäs ställs mot HV71. Hockeybladets Svante Störlinge går igenom lagets säsong och plockar fram nycklarna som tar laget till SM-guldet.

Det har målats upp som en finalrepris men senast lagen möttes i SM-final var 1995, hela 22 år sedan. Nu är det alltså dags igen. Senast Brynäs var i final var 2012, vid klubbens 100 års-jubileum. Då blev man mästare med Jakob Silfverberg i spetsen. Nu drömmer publiken i Gavlerinken om ett nytt guld.

Brynäs säsong har gått lite under radarn. Till en början handlade mycket om Daniel Pailles succé men sedan blev det mest snack om huvudtränaren, Tomas “Bulan” Berglunds, vara eller icke vara i klubben kommande säsong. Brynäs hade dock inga problem med att ta en av topp sex-placeringarna för att kvalificera sig för kvartsfinalspel.

Det har varit en lite längre resa till SM-finalerna för Brynäs än för HV71. Man har spelat sex, respektive sju matcher mot Linköping och Frölunda. Jämfört med de fyra och fem matcherna som laget från Jönköping spelat. Frågan är hur det egentligen sinkar Brynäs i det här läget. Allt fokus är på Le Mat-pokalen och trötthet är inget att tala om. Här har ni allt ni behöver veta inför matchserien mot HV71 och jakten på SM-guldet.

Matchcoachning

Under säsongen har Brynäs uppträtt disciplinerat över hela banan. Framåt har lagets förstakedjan gått i bräschen. Det vill säga trion Kevin Clark, Jesper Jensen och Oskar Lindblom. En kedja som producerat fint i både grundserie som slutspel. Samtidigt så är det ett brett lag “Bulan” coachar. Man har flera spelare som kan kliva fram. Något vi kommer till senare.

I Brynäs har man en rad unga spelare som tar ansvar. Spelare som tagit kliv under säsongen och fått chansen i slutspelet. 97:an Linus Ölund har tagit ansvar stora delar av slutspelet i fjärdekedja och 98:an Jesper Boqvist har även han spelat en hel del i slutspelet utan att göra bort sig. Lucas Carlsson är 19 men känns hur erfaren som helst.

De som nämnts hittills är främst utespelare. Brynäs har även två målvakter som presterat i slutspelet. Till en början visade David Rautio riktigt fin form mot Linköping. Sedan har Felix Sandström knäppt tvivlarna på näsan mot Frölunda. Ett lyxproblem för Brynäs?

Brynäs tre nycklar:

Special teams
Brynäs är, som det sagts tidigare, ett väldisciplinerat lag. Det måste man fortsätta att vara. Framförallt i boxplay för att få stopp på SM-slutspelets bästa powerplay. I grundserien fungerade det spelet bra och det är något man måste ta vara på nu. I lagets egna spel i numerärt överläge är det viktigt att dra nytta av sin fina offensiva form. Här blir förstakedjan med Clark, Jensen och Lindblom viktig, men även tvillingarna Westerholm.

Lagets bredd
Utöver spetsspelarna som redan nämnts så många gånger har Brynäs ett brett lag. Inte bara på forwardsidan utan även bland backarna. Ryan Gunderson är sedan länge känd för sitt fina offensiva spel. Sedan finns matchvinnare i kapten Blomqvist och den rutinerade räven Granström. Sedan kom Tomas Zaborsky tillbaka från skada nyligen och är spelsugen.

Förstakedjan
Återigen denna förstakedja. Om inte HV71 lyckas kontrollera denna får man problem. Två av slutspelets tre poängbästa spelare i Kevin Clark och Oskar Lindblom. Spelare som gjort 14 respektive 13 poäng var på lagets tretton slutspelsmatcher. Clark var sjua och Lindblom fyra i grundseriens poängliga och har riktigt fint “flow” med sig in i finalserien. Riktigt viktiga för Brynäs.

Så borde Brynäs matcha laget

Målvakter:

Felix Sandström (David Rutio)
Sandström har vaktat Brynäskassen den senaste tiden efter Rautios succéstart på slutspelet. Här har man två målvakter som visat fin form och en Sandström som knäppt tvivlarna på näsan efter avancemanget. Svårt att prata om orutin trots att Felix är ung. Rutin från både JVM och tidigare slutspel.

Backar:

Marcus Ersson – Ryan Gunderson
Ersson har ynka tre sluspelsmatcher med sig in i finalserien men har på slutet spelat med Ryan Gunderson i andra backars frånvaro. Gunderson är rutinerad och känd för sitt fina offensiva spel. En nyckelback som gjort goda sju poäng i slutspelet.

Lukas Kilström – Marc-Anthony Zanetti
Kilström är stark ledare och står för rejält spel. Zanetti är större och även han skicklig i egen zon. Båda spelarna kan spela spelet och röra sig bra i båda ändarna av isen. Är främst ett lite defensivare backpar. Kan bli viktiga mot HV:s offensiv.

Jonathan Pudas – Lucas Carlsson
Unge, men rutinerade, Lucas Carlsson är en duktig skridskoåkare och passar pucken bra. Känns som att han varit med här hur länge som helst. Pudas är ganska liten men kan även han spela offensiv hockey och få till fina siffror när det vill sig väl. Ett lite mer luckspelande backpar.

Elias Fälth/Johannes Kinnvall
Fullt beroende på Fälths skada som höll honom borta från avgörandet i semifinalserien. Fälth är rutinerad och tar en topp sex-plats bland backarna när han kommer tillbaka. Massor av rutin från VM-guld och SM-guld. En komplett back. Kinnvall har agerat sjundeback i Fälths frånvaro.

Forwards:

Kevin Clark – Jesper Jensen – Oskar Lindblom
Vad finns det mer att säga. Kanske den effektivaste kedjan just nu. Producerade riktigt fina siffror i grundserien och har dominerat delar av slutspelet. Den största offensiva kraften för Brynäs men backas upp bra av de breda, resterande, kedjorna. Tvåan och trean i slutspelets poängliga heter Clark och Lindblom.

Ponthus Westerholm – Pathrik Westerholm – Tomas Zaborsky
Tvillingarna Westerholm parades ihop med Zaborsky så fort han kom tillbaka från skada. Det bar frukt direkt. Ponthus och Pathrik spelar som tvillingar gör. De hittar varandra exceptionellt på isen och kan verkligen sysselsätta ett försvar. Med sig har de spelsugna Zaborsky.

Daniel Paille – Jonathan Granström – Juuso Ikonen
Höstens klarast lysande stjärna Daniel Paille sitter på massvis av rutin. Han har bland annat en Stanley Cup-titel på meritlistan och vet hur det är att gå hela vägen. Sedan är han en riktigt skicklig hockeyspelare. Med sig har han rutinerade Granström som center, en spelare som jobbar stenhårt och verkligen kan kliva fram och avgöra med skitmål. Tredjelänken heter Juuso Ikonen. En spelare som gjort det bra sedan han anslutit sent.

Jacob Blomqvist – Linus Ölund – Johan Alcén
Lagkapten Blomqvist, lagets hjärta. Ger allt för laget och är duktig över hela isen. Han ackompanjeras av ynglingen Ölund och skicklige Johan Alcén. Alcén som har storleken, fina händer och ett bra skott.

Övriga spelare: Oliver Dackell (Mv), Simon Bertilsson (B), Daniel Mannberg (Fw), Jesper Boqvist (Fw), Nick Johnsson (Fw)
En målvakt som vaktat båsdörren när det behövts, tre forwards som matchats sparsamt och en back som fortsatt är tveksam på grund av skada. Johnson försvann tidigt i slutspelet men är erkänt skicklig. Mannberg och Boqvist är två unga spelare som fått kliva in som extraforwards eller i fjärdekedja utan större problem. Bertilsson är rutinerad och en rörlig defensiv back, trots sin storlek som han gärna utnyttjar.

Annonser

Kommentarer

Kommentarer

Scandic