Brynäs vann efter förlängning – kvitterar finalserien

En mycket underhållande match i Gavlerinken och finalserien är kvitterad. Brynäs körde över HV71 på planen, men lyckades aldrig dra ifrån i målprotokollet.
– Det var länge sen vi blev så här tillbakatryckta, säger Johan Lindbom, tränare i HV71.

I den andra matchen i finalserien mellan Brynäs och HV71 kom hemmalaget ut i et rasande tempo. När Juuso Ikonen gjorde mål redan efter 1.49 och Brynäs kort därpå fick powerplay trodde många på ett snabbt avgörande. HV71 var aldrig riktigt med i matchen, i varje fall inte i den första perioden. HV71 noterades för två skott, men de var livsfarliga. Brynäs trummade på, men lyckades inte få in någon mer puck bakom storspelande Linus Söderström i HV-målet.

Brynäs fortsatte att trycka på i den andra perioden och HV71 såg sega ut, men deras kontringar var blixtrande. Brynäsmålvakten Felix Sandström fick visa vad han går för med en monsterräddning i mellanperioden.

När Juuso Ikonen gjorde sitt andra mål för kvällen trodde många att det var spiken i kistan, HV71 och Martin Thörnberg svarade per omgående och det var match igen.

Ut med Söderström

Efter 2-1 tog HV71 över matchen mer och mer, men kom aldrig till de riktigt vassa målchanserna. Med två minuter kvar tog man ut Linus Söderström och 19 sekunder senare kvitterade Martin Thörnberg och matchen gick till förlängning.

Finalserien lever

Övertiden började som en match brukar och lagen kände mer eller mindre på varandra. Ingen ville göra bort sig och med förlängningens första och enda chans spelade Johan Alcén lagkamraten Linus Öhlund fri med Söderström. Öhlund gjorde inget misstag och segern gick till Gävlelaget.

– Det var skönt att bästa laget vann, säger Thomas Berglund, tränare i Brynäs.

Domarna

Till final två hade domarna Linus Öhlund och Mikael Sjöqvist slängt regelboken. I varje fall kändes det så i en match med 50 tacklingar och massor med tilltrasslade situationer blev det bara en utvisning. Nu ska domarna ha kredd för sina bedömningar och de lät lagen göra upp på isen.

Bröderna Westerholm

Två av matchens stora lirare, grovarbetande tvillingparet Pathrik och Ponthus Westerholm. Det handlar inte om något skönspel när de är på isen. Det måste vara jobbigt att möta tvillingarna när de är på det humör de var idag. De trummade på, stoppade puckar med hela kroppen över hela planen. De fick med sig medspelarna och var Brynäs bästa spelare ikväll.

Brynäs IF–HV71 3–2 (1–0, 0–0, 1–2, 1–0)
1–0 (01.49) Juuso Ikonen (Jonathan Granström, Daniel Paille)
2–0 (41.49) Juuso Ikonen (Marc-Anthony Zanetti, Jonathan Pudas)
2–1 (43.23) Martin Thörnberg (Andreas Borgman, Lawrence Pilut)
2–2 (58.19) Martin Thörnberg (Almquist, Adam, Reese, Dylan)
3–2 (63.18) Linus Öhlund (Johan Alcén, Marc-Anthony Zanetti)
Skott: 32–16 (14–2, 10–6, 7–8, 1–0)
Skott utanför: 11–14 (5–1, 6–3, 0–10, 0–0)