Foto: Bildbyrån
Under helgen har semifinalspelet dragit igång. I eftermiddag ställs Luleå mot Frölunda i den första matchen mellan lagen.

Vilka går till final? Serietvåan Luleå ställs mot serietrean Frölunda i den andra semifinalserien. Norrbotten mot Göteborg, två av grundseriens bästa lag, båda vann sina kvartsfinaler med 4–1, hur ska detta gå? Den här semifinalserien kan bli något vi sent kommer glömma.

Hockeybladet betygsätter båda lagen, lagdel för lagdel.

Luleå:

Målvakter:
Joel Lassinantti 5/5

Grundseriens- och slutspelets bästa målvakt sett till räddningsprocent. Vilken säsong han gjort och vilken trygghet han varit för laget. Med Lassinantti i mål har Luleå en kille som kan bära dem till guldet.

Niklas Rubin 2/5

Agerade backupmålvakt under grundsäsong och fick skralt med speltid. Har inte fått chansen i slutspelet och lär inte få det heller. Det är svårt att betygsätta efter den speltiden han fått men han har gjort det bra i de matcher han spelade.

Backar 4/5

Luleå hade grundseriens tätaste försvar. Man släppte blott in 100 mål, klart minst av alla lag. Kaptenen Erik Gustafsson har inlett slutspelet strålande och stått för sju poäng på fem matcher. Han är en viktig kugge i Luleås försvar. Av de lagen som spelar semifinal är man tillsammans med motståndaren Frölunda de som släppt in minst mål, totalt nio stycken.

Forwards 3/5

Norrbottningarna har fått igång produktionen på flertalet forwards vilket är extremt viktigt i ett slutspel. Laget har gjort 18 mål på de fem matcher man spelet. En av lagets viktigaste spelare, Niklas Olausson, missade de två sista matcherna mot Växjö men han är tillbaka till semifinalerna. Ett viktigt tillskott för norrbottningarna. Fortsätter spelare som Robin Kovacs leverera poäng har man stor möjlighet att ta sig förbi Frölunda och nå finalen.

Tränare 5/5

Efter en succéartad säsong är det inte svårt att ge Luleås tränarstab full poäng. Tomas ”Bulan” Berglund, har tillsammans med sin stab, gjort Luleå till en guldkandidat. Man blev tvåa i serien och var ett av de mest svårslagna lagen. I kvartsfinalserien körde man över de regerande mästarna Växjö med 4–1 i matcher. Imponerande!

Publiken 4/5

Hemmapubliken kommer bjuda upp och ge energi åt sitt lag samtidigt som dem kommer göra det tufft för bortalaget. En häftig vägg som blir en extraspelare för Luleå. Det kommer vara fullt ös på ståplats under semifinalen, räkna med det!

Summering:

Luleå går in i semifinalserien som favoriter, man har den bästa målvakten och den bästa defensiven. Det, tillsammans med en poängstark forwardsuppsättning, gör laget till en rejäl utmanare om guldet. Fortsätter man spela som man gjorde mot Växjö ser jag inte mycket som kan stoppa Tomas ”Bulan” Berglunds lag i detta slutspel.

Totalt: 23/30

Frölunda

Målvakter
Johan Mattsson: 3/5

Delade målvaktsposten med Johan Gustafsson under grundserien men har i slutspelet tagit över förstaspaden. Har inlett slutspelet bra och han blir viktig för Frölunda om han fortsätter på samma bana.

Johan Gustafsson 2/5

Gustafsson gör inte sin bästa säsong i karriären, i grundserien hade han blott 89.76 i räddningsprocent, ingen övertygande siffra. Där finns mer att önska och kräva från Frölunda håll. I slutspelet har han blivit petad av Johan Mattsson och någon speltid blir nog svår att kräva.

Backar 3/5

Frölunda släppte in 134 mål under grundserien, i slutspelet har man täppt till defensiven. Nio insläppta på fem matcher, precis som Luleå, visar på att defensiven sitter som den ska. Poängmässigt går det att önska sig mer från Frölundas backar. Chey Genoway och Anders Grönlund har stått för fem poäng vardera vilket är bra.

Forwards 4/5

Poängkungen från grundserien Ryan Lasch har fortsatt leverera i slutspelet. Joel Lundqvist, kaptenen, fanbäraren, har rutin som få andra har. I dessa två har Frölunda potentiella matchvinnare och guldmakare senare i vår. I grundserien gjorde man näst mest mål, totalt 152 stycken vilket är starka siffror. Av lagen som är kvar i slutspelet har Frölunda, med sina 22 gjorda mål, gjort flest. Trots det kan man önska att fler forwards får igång poängproduktionen.

Tränare 4/5

En tredjeplats i serien och hemmaplansfördel i slutspelet. Laget har spelet bra hockey under hela säsongen och i kvartsfinalserien mot Malmö gjorde man processen kort och vann med 4-1 i matcher. Roger Rönnberg, som är en av Sveriges bästa tränare, har mängder av slutspelsrutin och han vet hur man vinner tighta matcher.

Publiken 4/5

Man hade bäst publiksnitt i grundserien och när fasen kör på blir det ett mäktigt tryck i arenan. Kommer likt Luleås fanns göra allt för att störa motståndarna och stötta fram sitt hemmalag.

Summering:

Frölunda besitter slutspelets hetaste offensiv och en stabil defensiv. Kring målvaktsposten finns det frågetecken, är Johan Mattsson tillräckligt bra för att ta Frölunda till final? Vi får vänta och se. Frölunda går in i semifinalserien mot Luleå som underdogs. Kanske kan det vara en fördel? Det återstår även det att se. Men någon hackkyckling lär man inte bli.

Totalt: 20/30

Sammanfattning:

Den bästa defensiven mot den bästa offensiven, vad mer kan man önska? Jag tror dock att Luleå blir storleken för stor för Frölunda i denna semifinalserie. Joel Lassinantti blir tungan på vågen och leder sitt lag till final. Ska Luleå äntligen få vinna guld?

Tips: Luleå vinner med 4–2 i matcher.

SEMIFINAL 2019: Luleå - Frölunda

DatumHemmaTid/ResultatBortaSpelplats
S1 2019: Luleå HF – Frölunda HC2019-04-07 15:00:037 april, 20193 - 4
S2 2019: Frölunda HC – Luleå HF2019-04-09 19:00:149 april, 20192 - 0
S3 2019: Luleå HF – Frölunda HC2019-04-11 19:00:5511 april, 20193 - 1
S4 2019: Frölunda HC – Luleå HF2019-04-13 15:15:4813 april, 20193 - 0
S5 2019: Luleå HF – Frölunda HC2019-04-15 19:30:1315 april, 20192 - 6

Betyg
1 – Inte godkänd
2 – Godkänd
3 – Bra
4 – Väl godkänd
5 – Toppklass
Annonser

Kommentarer

Kommentarer