LISTA: Höstens besvikelser i SHL

Att spelare inte presterar på den nivå de är värvade för är ett ganska vanligt fenomen. På den här listan återfinns ett par spelare i SHL som vi känner inte har lyckats särskilt bra under hösten. En annan sak som också diskuteras är domarnivån som många hockeyälskare runt om i landet inte ställer sig så positiva till längre.

Jeff Tambellini (Djurgården Hockey)
Spelade i SHL så sent som säsongen 2014/15 och gjorde då succé för Växjö. Tambellini återvände sedan hem till Nordamerika ett år där han var väldigt lyckosam och gjorde 49 poäng på 65 AHL-matcher. Djurgården värvade därför honom och hade mycket stora förhoppningar på att 32-åringen skulle vara den målskytt och poänggörare som man behöver. Så har det inte blivit, och med endast tre mål och fyra assist på 26 matcher finns det mycket mer att önska från Tambellinis sida.

Simon Hjalmarsson (Frölunda Indians)
Att Simon Hjalmarsson är med på den här listan kanske är lite förvånande, men saken är den att det finns mycket mer i honom än vad han har bevisat hittills. Elva poäng på 26 matcher är inte godkänt för en tidigare poängkung i SHL som har tillbringat sina två senaste säsonger borta i Ryssland. I Hjalmarsson har Frölunda ett otroligt sparkapital, och om klubben får igång honom kan våren bli rolig.

Tim Stapleton (Färjestad BK)
Snacka om att NHL-meriterade Stapleton floppade rejält i Färjestad. Efter att ha kommit från poängrika säsonger i såväl KHL som NLA var förväntningarna skyhöga på amerikanen. Dessa förväntningar krossades direkt och Stapleton gjorde endast ett ynka mål och tre assist på 20 matcher. FBK sparkade därför den tilltänkta stjärnan som nu huserar i KHL istället.

Jesper Ollas (Leksands IF)
Tillbaka i sin moderklubb efter fem säsonger i Brynäs och utnämnd till lagkapten direkt. Värvad för att göra poäng och leda laget i tre säsonger framöver. Tiden i Leksand kunde nästan inte ha börjat sämre, och med endast sex poäng på 27 matcher trots mycket speltid i såväl förstafemman som i powerplay får Ollas inget annat än underkänt. Har också flyttats längre ner i Leksands hierarki efter den dåliga starten. 32-åringen måste komma igång om kval ska undvikas.

Niclas Bergfors (Linköping HC)
Är tillbaka i Sverige för första gången sedan 2005. Med flera poängstarka säsonger i ryggen från KHL borde Bergfors kunna prestera bättre än vad han gjort under hösten. Inledningen har näst intill varit katastrofal och Bergfors har förutom sin ringa poängskörd (fem poäng!) ett plus/minus på -13. Så sent som säsongen 2014/15 gjorde Bergfors 44 poäng på 60 KHL-matcher, så någonting står inte rätt till.

Viktor Amnér (Luleå Hockey/Karlskrona HK)
Poängkung för Leksand i HockeyAllsvenskan under fjolåret då han gjorde smått otroliga 46 poäng på 49 matcher. Vann backarnas poängliga klart och valde att flytta till Luleå. Där gick det inte så bra och Amnér blev utfryst och fick endast spela fyra matcher. Tolv matcher senare i Karlskrona efter att ha varit utlånad bröt Luleå också kontraktet med backen som inte har lyckats överhuvudtaget i SHL. Nu tillbaka i HockeyAllsvenskan och Mora.

Tim Kennedy (Luleå Hockey)
Kanske den största floppvärvningen den här hösten tillsammans med Stapleton. Kom från en okej säsong i KHL, och med 162 NHL-matcher på kontot skulle Kennedy leverera i Luleå. Han lyckades inte överhuvudtaget och var till och med bänkad ett tag på grund av sitt dåliga spel. Usel poängskörd med endast fyra poäng på 18 matcher. Har återvänt till AHL.

Dominik Granak (Rögle BK)
Granak har inte alls lyckats följa upp sin fjolårssäsong. Är den näst äldste spelaren i Rögle och har ett “A” på bröstet. Han ska vara en av ledarna i laget som tar stort ansvar, men det märks inte alltid i defensiven. Hänger inte alltid med och gör inte heller sina poäng i offensiv zon längre.

Dominique Heinrich (Örebro Hockey)
Gör sin första säsong utanför Österrike där han varit enormt poängstark. Succén har uteblivit i Örebro, och känslan är att Heinrich inte riktigt håller för SHL-spel. Tar inte många bra beslut och har futtiga fem poäng i statistiken. Har varit bänkad sedan den tredje december och ska vara på väg bort från klubben.

Domarnivån

Den här säsongen har domarna utmärkt sig lite extra, tyvärr i negativ bemärkelse. Många konstiga beslut har tagits som har upprört flertalet lags fans. Två välkända situationer är Joe Piskulas ihopåkning med Filip Cruseman och Almen Bibics tackling på Sondre Olden som många anser vara en tackling av bra kaliber (tyvärr blev Olden skadad). Självklart hinner inte domarna se alla situationer, men att ta så många konstiga beslut som nu under hösten är inte acceptabelt. Nivån måste bli mer konsekvent och följa en tydlig linje. Detta gäller också linjedomarna som måste blåsa i tid för hybridicing för att undvika jobbiga lägen i matcherna.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN