Foto: Bildbyrån

Bland kaptenerna i SHL får vi till hösten återse “kaptenernas kapten” och några hemvändare, men bara en back. Här är alla lagkaptener i SHL säsongen 17/18.

Återigen är det dags för SHL-hockey till hösten, äntligen! Under sommaren har de 14 lagen formats för en ny säsong. Allt som oftast finns det en spelare som står stolt trots snålblåst och krav. Lagkaptenen är den av spelarna som ska gå i bräschen och leda laget. Här är alla lagkaptener och assisterande lagkaptener i SHL för säsongen 2017/18.

Alla lagkaptener i SHL 2017/18

Brynäs IF

Lagkapten: Jacob Blomqvist
Assisterande kaptener: Elias Fälth, Ryan Gunderson, Lukas Kilström

Jacob Blomqvist kliver in i sin andra säsong som Brynäs lagkapten. Efter en brokig väg tillbaka till SHL efter debuten förde han laget till SM-final i våras. Han backas upp av några rutinerade backar. Rutinerade VM-backen Fälth, poängsprutan Gunderson och så defensivspecialisten Kilström. En av få uppsättningar med lagkaptener som är densamma som föregående säsong.

Djurgårdens IF

Lagkapten: Calle Ridderwall
Assisterande kaptener: Henrik Eriksson, Markus Ljungh, Andreas Engqvist

Djurgårdens lagkapten Calle Ridderwall gjorde den gångna säsongen sitt första år i klubben. Han blev under säsongen även utsedd till lagkapten. Tillbaka i släkten finns sedan tidigare ett par Djurgårdsrutinerade herrar. Bland annat farbror Rolf och kusin Stefan. Karriären har mestadels spenderats utomlands men nu väntar alltså den andra som kapten hos Stockholmarna. Som assisterande kaptener har han en riktigt Djurgårdstrio. Henrik Eriksson och Markus Ljung har flera säsonger med “A” eller “C” på sina tröjor bakom sig. Lägg därtill hemvändande Andreas Engqvist.

Frölunda HC

Lagkapten: Joel Lundqvist
Assisterande kaptener: Ej meddelade 16/8

“Kaptenernas kapten” är smeknamnet på Joel Lundqvist. Han gör till säsongen som kommer sin nionde med ett C:et på bröstet. Han har sedan återkomsten från Nordamerika inte släppt rollen ifrån sig och har även haft den i Tre Kronor. Han gör sin femtonde säsong i Frölunda och vann i våras VM-guld. På meritlistan finns flertalet SM-guld och CHL-titlar. Några assisterande lagkaptener har inte offentliggjorts sedan de från förra säsongen (Henrik Tömmernes och Nicklas Lasu) lämnat klubben.

Färjestad BK

Lagkapten: Alexander Johansson
Assisterande kaptenerJohan Ryno, Ole-Kristian Tollefsen

Alexander Johansson är alltså ny lagkapten i Färjestad för kommande säsong. Han gör sitt andra år i klubben och var assisterande kapten säsongen som gick. Efter att den tidigare lagkaptenen Magnus Nygren lämnat klubben skulle en ny kapten utses och Johansson fick C:et på  bröstet. Nu ackompanjerad av Johan Ryno och Ole-Kristian Tollefsen. Den förstnämnde har tidigare varit lagkapten i Leksand och NHL-meriterade Tollefsen har flera säsonger bakom sig med kaptensrollen på CV:t.

HV71

Lagkapten: Martin Thörnberg
Assisterande kaptener: Christoffer Persson, David Ullström

Efter att vårens guldhjälte Simon Önerud lämnat klubben tillsammans med pensionerade lagkaptenen Chris Abbott stod flera kaptensrollerna till förfogande. Given i rollen som kapten blev Martin Thörnberg. Han var en viktig kugge i HV71:s guldlag från i våras vilket han visade, bland annat genom att täcka ett skott med “juvelerna”. Den tidigare hemvändaren har skrivit in sig i historieböckerna och varit med vid fyra av klubbens fem SM-guld. Persson gör sin andra som assisterande kapten och hemvändaren Ullström har hunnit samla på sig en hel del rutin efter åren utomlands.

Karlskrona HK

Lagkapten: Morten Madsen
Assisterande kaptener: Ej meddelade 16/8

KHK:s lagkapten säsongen 16/17 var dansken Morten Madsen. En rutinerad herre som spelat hockey i Nordamerika och Tyskland samt varit assisterande lagkapten i Modo tidigare. Han har även massor av rutin från det danska landslaget där han gjort 11 VM varav sex som assisterande lagkapten. Han är även en av två utländska lagkaptener i SHL kommande säsong. Några assisterande lagkaptener har Karlskrona inte meddelat men två av förra säsongens assisterande kaptener, Daniel Gunnarsson och Mattias Karlsson, kvar i laget.

Linköping HC

Lagkapten: Niklas Persson
Assisterande kaptener: Sebastian Karlsson, Andrew Gordon

Här är ytterligare några lagkaptener som är de samma som förra säsongen. Den tidigare Tre Kronor- och VM-spelaren Niklas “Pajen” Persson gör sin tredje raka säsong som lagkapten i LHC. Detta efter sex säsonger i KHL och Schweiz. Säsongen som kommer blir den tredje som lagkapten i “Cluben” för 38-åringen som även är äldst bland SHL-kaptenerna. Vid sin sida har han Sebastian Karlsson och Andrew Gordon, precis som förra säsongen. Karlsson gör sin sjätte säsong med “A” på tröjan och Gordon sin andra.

Luleå HF

Lagkapten: Niklas Olausson
Assisterande kaptener: Karl Fabricius, Johan Harju, Brendan Mikkelson

Efter tre säsonger är 31-åringen tillbaka i Norrbotten. Innan utlandsäventyret hann centern  Niklas Olausson göra två säsonger som assisterande lagkapten i Luleå. Nu är han tillbaka och då med C:et på bröstet. Vid sin sida har han bland annat förra säsongens lagkapten, Johan Harju. Lägg därtill två av förra säsongens assisterande kaptener, Karl Fabricius och Brendan Mikkelson. Den 39-årige trotjänaren Jan Sandström ser ut att få stå utanför kaptenskvartetten efter fjorton säsonger, han blir dock viktig med sin rutin ändå.

Malmö Redhawks

Lagkapten: Erik Forssell
Assisterande kaptener: Robin Alvarez, Fredrik Händemark, Nils Andersson

Den tidigare Skellefteå AIK-spelaren Erik Forssell kom till Skåne inför förra säsongen. Detta efter nio stycken med SAIK i SHL. Rollen som lagkapten fick den tidigare dubble svenske mästaren direkt. Med över 500 matcher är det minst sagt en rutinerad herre som leder Skåningarna in i en ny SHL-säsong. En av de som officiellt utsetts till assisterande kaptener är Robin Alvarez, precis som förra säsongen. Fredrik Händemark och Nils Andersson ska även de ha fått var sitt “A” på bröstet. Andreas Thuresson, assisterande kapten förra säsongen, har lämnat för Kina och KHL.

Mora IK

Lagkapten: Emil Bejmo
Assisterande kaptener: Daniel Grillfors, Matt Bailey, Tomas Skogs

Bejmo var starkt bidragande till SHL-avancemanget och gör till hösten sin fjärde i Mora-tröjan. Det blir hans andra raka som lagkapten, detta efter en som assisterande, bland annat. Seriens näst yngste lagkapten backases tidigare upp av dalmasarna Johansson och Hilmerson. Nu är det dock de rutinerade backarna Grillfors och Skogs tillsammans med kvalhjältrn Matt Bailey som får bära varsitt “A” på tröjan.

Rögle BK

Lagkapten: Ted Brithén
Assisterande kaptener: Alen Bibic, Ludvig Rensfeldt, Daniel Widing

Den förlorade sonen är hemma. Ted Brithén är tillbaka i Ängelholm efter fyra säsonger i HV71 och Jönköping. Han avslutar sejouren med ett SM-guld i våras och hann bland annat bed två år som lagkapten även där. Nu är 26-åringen alltså hemma och då som SHL:s yngste lagkapten. Förra säsongens kapten Christopher Liljewall lämnade inte helt smärtfritt i våras. Kvar är dock den assisterande kaptenen Ludvig Rensfeldt som ackompanjeras av backjätten Alen Bibic och rutinerade Daniel Widing.

Skellefteå AIK

Lagkapten: Pontus Petterström
Assisterande kaptener: Pär Lindholm, Joakim Lindström

Trotjänaren Jimmie Ericsson är inte kvar i Skellefteå inför kommande säsong. Något nytt kontrakt är inte skrivet och rehab står på hans agenda. En ny lagkapten skulle utses och valet föll på Pontus Petterström. 35-årigen har gjort över 600 matcher för SAIK och fler blir det men nu som lagkapten. De assisterande lagkaptenerna är kvar precis som förra säsongen, landslagsspelaren Pär Lindholm och poängsprutan Joakim Lindström.

Växjö Lakers HC

Lagkapten: Liam Reddox
Assisterande kaptener: Erik Josefsson, Tuomas Kiiskinen

Ytterligare en trio med lagkaptener som är densamma som tidigare. Växjö har SHL:s andra utländske lagkapten i Kanadensaren Reddox. Den NHL-meriterade 31-åringen gör sin sjunde säsong i Sverige och den tredje som lagkapten. Vid sin sida har han Erik Josefsson med fler än 500 matcher för klubben. Detta tillsammans med Tuomas Kiiskinen som tidigare skjutit ett SM-guld till klubben.

Örebro HK

Lagkapten: Viktor Ekbom
Assisterande kapten: Joakim Andersson, Tom Wandell, Alexander Hellström

Ekbom är den enda SHL-backen med ett C på bröstet kommande säsong. Han fick inför förra säsongen uppdraget att fylla tomrummet som kapten när trotjänaren Henrik Löwdahl slutade som spelare. Lagets assisterande kaptener är de samma som förra säsongen. De tidigare NHL-spelarna Joakim Andersson och Tom Wandell tillsammans med backen Alexander Hellström.

TÄVLING: Vinn TV-spelet NHL18

Annonser

Kommentarer

Kommentarer