Linköping körde över frustrerat Färjestad

Formstarka Linköping spände musklerna och körde över Färjestad i Karlstad med klara 5–1. Detta efter en uppvisning av lagets starka powerplay och målvakten Jacob Johansson.

Den första perioden präglades av utvisningar. Färjestad tilldelades ett tidigt powerplay efter att Linköpings målvakt, Jacob Johansson, slängt pucken ur spel. Någon vidare press skapades dock aldrig i överläget, då LHC agerade stabilt i defensiven. Hemmalaget fick ytterligare två chanser i powerplay, men inte heller de gångerna ville det sig för hemmalaget.

Även Linköping hade några chanser i numerärt överläge – och tog också ledningen i spelformen när Andrew Gordon hittade rätt med ett direktskott. Därmed släppte Färjestads målvakt Lars Haugen in sitt första mål på mer än åtta perioder.

Fortsatt grinigt

Den andra perioden inleddes med offensiv inställning från båda lagen. Efter drygt fyra minuter kom nästa utvisning och Linköping fick återigen chansen i powerplay – och utökade ledningen. Målskytt den gången var Marcel Müller.

Utvisningarna fortsatte hagla, men inga fler mål föll under perioden. Detta trots att Färjestad i långa stunder etablerade starkt tryck mot bortalagets mål i jakt på reducering.

Lekstuga, LHC

Den tredje perioden inleddes avvaktande och de farliga målchanserna lyste till en början med sin frånvaro. Matchens första mål vid spel fem mot fem gjordes dock, när Linköpings Vilmos Galló fick med sig pucken till ett friläge, lurade ner Lars Haugen och lyfte pucken i nätet. Strax därefter spände LHC återigen musklerna i powerplay och satte sitt fjärde mål, när Mathis Olimb höll sig framme på en retur. Det dröjde sedan inte mycket mer än en minut 5–0 trillade in för bortalaget. Garett Roe nätade via en fräckis i mittzon som ställde Lars Haugen som var påväg ut bakom målet.

Färjestad skulle få in ett tröstmål, genom Milan Gulas. Tjecken gjorde därmed sitt första mål sedan senaste mötet med Linköping i Karlstad – i slutet av december.

Matchen slutar 1–5 till Linköping, vars fina form håller is sig.

Färjestad BK – Linköping HC 1–5 (0–1, 0–1, 1–3)
0–1 (15.56) Andrew Gordon (Kristian Näkyvä, Mathis Olimb), spel fem mot fyra
0–2 (24.02) Marcel Müller (Broc Little, Garett Roe), spel fem mot fyra
0–3 (47.03) Vilmos Galló (Henrik Törnqvist)
0–4 (50.26) Mathis Olimb (Andrew Gordon, Kristian Näkyvä), spel fem mot fyra
0–5 (51.38) Garett Roe (Eddie Larsson, Anton Björkman)
1–5 (53.58) Milan Gulas (Per Åslund)