Linköping körde över Leksand

Ett Leksand med stärkt självförtroende efter sin vinst i lördags gick in i matchen mot Linköping med förhoppning om att knipa en poäng, eller mer, som senast lagen möttes i Saab Arena. Den förhoppningen skulle snabbt krossas då Linköping visade upp en stark sida och snabbt tog greppet om matchen. Målen kom i rätt lägen för hemmalaget, och Leksand hade aldrig någon chans att ta sig in i matchen på riktigt. Slutresultatet skrevs till förkrossande 6-1.

Linköping öppnade matchen bra i sin hemmaborg med att tidigt i matchen få till ett par långa anfall. Leksand lyckades även de vaska fram några halvfarliga chanser efter att ha ätit sig in i matchen, men inget av lagen lyckades särskilt väl med att förvalta lägena som uppstod. Närmast ett ledningsmål var Leksand med ett ribbskott efter drygt sju spelade minuter via en fladderpuck från János Hari.

Hemmalaget fick sedan chansen i powerplay efter en hög klubba av Leksands Patrik Norén, och med ett distinkt skott från den offensiva blålinjen tog man även ledningen genom Kristian Näkyvä. 2-0 kom några minuter senare efter att Garrett Roe rakat in en retur från ett backskott av tidigare målskytten Näkyvä, och Linköping gick till pausvila med en rättvis ledning.

– Jag tycker vi hade en ganska bra start. Vi var försiktiga med pucken och de fick inte så många bra chanser, så vi ska vara glada, sade Linköpings back Kristian Näkyvä till C More efter den första perioden.

Andra perioden startade med ett powerplay-läge för gästerna efter en sen utvisning i den första perioden från Linköpings sida. Leksand kom dock aldrig in i offensiv zon för att ställa upp en formation, och hemmalaget kunde enkelt hålla undan. Linköping tog sedan över helt och hållet och kontrollerade spelet utan problem, och ett 3-0-mål hängde i luften. Leksands tränare Per-Erik Johnsson tvingades därför att begära Timeout. Detta skulle visa sig vara ett genidrag då Leksands Johan Olofsson bara någon minut senare reducerade till 2-1 på ett friläge.

Precis efter bortalagets reducering ökade Linköping på till 3-1 efter att pucken studsade in via Andrew Gordon. Det målet tog helt musten ur Leksand, och 4-1 kom två minuter senare efter ett rappt handledsskott av Jakob Lilja. Ett Leksand utan energi avfärdades enkelt av Linköping, och resultatet 4-1 stod sig perioden ut.

– Det är alldeles för dåligt den här perioden, speciellt när vi får ett mål och lite energi ska de inte få göra mål bytet efter. Efter det rullar det på för dem och det är alldeles för dåligt av oss. Vi behöver vara lite mer noggrannare runt linjer och lägga in lite puckar på mål, sade Leksands målskytt Johan Olofsson till C More i den andra periodpausen.

Tidigt i slutperioden fick Linköping återigen chansen att öka på ledningen i powerplay, och även här blev det ett backskott som letade sig upp i krysset bakom Atte Engren, nu genom Emil Kristensen. Leksand fick en chans att snygga till siffrorna strax efter 5-1-målet då ett nytt powerplay-läge uppstod för gästerna, men istället fick Linköping en straff som Broc Little dock inte lyckades göra mål på. Efter straffen fortsatte Linköping att hålla uppe tempot, men Leksands målvakt Atte Engren stod emot allt vad han kunde och räddade både ett, två och tre baklängesmål för dalalaget. Matchen slutade sedan relativt händelselös, med undantag för ytterligare ett mål för hemmalaget då Broc Little fick näta efter flera missade chanser tidigare i matchen. 6-1 skrevs slutsiffrorna till, och Linköping lämnar Saab Arena med smak för mer.

– Vi har väntat på den här matchen när vi ska få utdelning och betalt för det spelet vi lagt ner, som tur var kom det idag, sade Linköpings tränare Dan Tangnes till C More efter matchen.

– Lite märkligt kan jag tycka att vi inte orkar följa upp det vi gjorde i lördags. Det var nog första matchen som vi trillade igenom lite, lite grann. Vi är inte konsekventa, vi gör inte det vi har pratat om, sade Leksands tränare Perra Johnsson till C More.