Leksand vann målsnål match på straffar

Det var två lag som inför matchen har varit extremt målsnåla på sistone, och kvällens drabbning skulle inte visa sig vara något undantag. 0-0 stod sig efter ordinarie speltid, och förlängning och sedermera straffar fick avgöra matchen. Där klev Johan Porsberger fram för sitt Leksand och avgjorde med matchens enda mål.

Matchen öppnade i ett jämnt tempo med chanser åt båda håll. Drygt sex minuter in i perioden fick Malmö chansen att ta ledningen i powerplay, och trots ett par farliga lägen gick pucken aldrig in bakom Leksands Henrik Haukeland. Efter första periodens powerbreak öppnades spelet upp och ett mål hängde i luften. Hemmalaget fick chansen att spela 5 mot 4 två gånger om, men inte heller där kom matchens första kasse och perioden slutade mållöst.

Andra perioden fick en öppning lik den första med några halvt farliga lägen för både Leksand och Malmö som inte resulterade i något. Matchen stod länge och väntade på att något lag skulle ta tag i taktpinnen, men ställningskriget fortsatte. Inget lag blottade sig defensivt och målvakterna hade det lugnt i målet då de fick rädda skott som för den mesta delen kom en bit utifrån. Även den andra perioden slutade 0-0, och känslan inför den tredje var att vilket lag som helst kunde gå segrande ur striden.

Direkt i den tredje perioden satte Leksand hård press på Malmö och gav allt för att ta kontroll över matchen. Bortalaget, med Christopher Nihlstorp som viktig sista utpost, lyckades undvika den största pressen men drog till slut på sig en utvisning som dock inte ledde till något alls för Leksand. Hemmalaget fick sedan en tvåminutare mot sig, men Malmö lyckades inte heller ta ledningen. Resterande del av perioden blev präglad av spel fram och tillbaka och matchen gick till förlängning.

Förlängning fick avgöra

Väl i förlängningen fick Leksand powerplay efter bara 13 sekunder då Malmös Ilari Filppula åkte ut för en hakning, men även detta läge lyckades Malmö klara av. Bortalaget fick sedan avsluta matchen i powerplay då Jesper Ollas visades ut. Trots stolpträff och massiv press lyckades inte Malmö avgöra matchen, och straffar fick avsluta kvällen. Stor matchhjälte för Leksand blev Johan Porsberger som kyligt satte det enda målet under straffläggningen.

Leksands IF – Malmö Redhawks 1-0 (0-0, 0-0, 0-0, 0-0, 1-0)
1-0 (65:00) Johan Porsberger, straff
Skott: 29-26 (8-14, 13-6, 6-4, 2-2)
Utvisningar: LIF: 5×2 MIF: 6×2
Domare: Marcus Linde, Sören Persson
Linjemän: Gustav Jonsson, Daniel Persson